REKLI SU O NAMA… Teodora Nićiforović iz kompanije Baumit Serbia d.o.o.: Čestitam vam i radujem se novim zajedničkim jubilejima

Radili smo sa brojnim brendovima, sa većinom njih rasli i razvijali se, a danas PODOVE podržava preko 35 klijenata i prisutni su u sva četiri izdanja godišnje i na našem portalu www.podovi.org.

Godinama unazad uspešno sarađujemo sa kompanijom Baumit Serbia d.o.o., i povodom našeg velikog jubileja i dugogodišnje saradnje razgovarali smo sa Teodorom Nićiforović, koja je Marketing Coordinator u ovoj kompaniji.

Već više od 12 godina imamo istu misiju, edukaciju i informisanje naših čitaoca. Kakvo je vaše iskustvo sa časopisom „PODOVI“ i redakcijom koja ponosno stoji i potpisuje svaki broj?

Višegodišnju saradnju sa redakcijom časopisa „PODOVI“ negujemo upravo iz tog razloga. Verujemo da je edukacija tržišta od strane stručnih lica iz industrije veoma bitna i na tome radimo intenzivno, kroz naše svakodnevne aktivnosti. Svaki član Baumit tima, od komercijalno-tehničkih predstavnika, preko marketinga i tehničke podrške ovom zadatku doprinosi na svoj način, te svakog partnera koji neguje ovu vrednost podržavamo i preporučujemo.

Trudimo se iz broja u broj da dotaknemo svaku grupu proizvoda koji imaju veze sa “PODOVIMA”. Šta mislite o stručnim tekstovima u našem časopisu?

Mislim da je časopis „PODOVI“ jedan od retkih na našem tržištu koji se bavi jednom stručnom temom na konzistentan način, bez tematski nepovezanih oglasa i suvišnih, generičkih, tekstova. Pored toga što tekstove pišu zaista stručni autori, za publiku je važan i opseg tema koji se može pronaći u svakom broju: od postavke keramike, preko parketa, podnog grejanja, samonivelišućih podova, pa sve do podnih obloga za dvorišta i terase.

baumit
Foto: Baumit

Koliko su vaši proizvodi evoluirali i napredovali u poslednjoj deceniji?

Prateći slogan „Ideje budućnosti“ Baumit iz godine u godinu na tržište plasira nove, inovativne proizvode. U kontekstu podova, izdvojila bih nekoliko proizvoda.

Pre svega, Baumacol Protect – jednokomponentni, visokoelastični hidroizolacioni premaz. Savremena upotreba praškastih polimera sve više izbacuje iz upotrebe dvokomponente proizvode. Razlog ovakvog napretka je to što se sa jednokomponentnim proizvodima dobijaju jednake ili čak bolje karakteristike, dok je skladištenje i izvođenje znatno olakšano. Sa ovakvim proizvodima nema mogućnosti greške u mešanju A i B komponente, što je uvek bio problem kod dvokomponentnih proizvoda.

Među novitetima kod proizvoda za hidroizolaciju, tu su i Baumacol AquaSafe – inovativna troslojna hidroizolaciona membrana, pogodna za spoljnu i unutrašnju upotrebu, za podove i zidove, koja zamenjuje tradiconalne polimer-cementne hidroizolacije, čime se ubrzava proces izrade jer odmah nakon postavljanja membrane možete lepiti keramiku bez čekanja. Što se tiče izolacionih traka, treba napomenuti i revolucionarnu butilnu traku, ogromne jačine Baumacol StrapFix – zaptivna traka koja je samolepljiva, što donosi brže, sigurnije, pouzdanije i lakše izvođenje.

Ne mogu da ne spomenem i Baumit Nivello Quattro. U pitanju je inovativna izravnavajuća masa kod koje ne dolazi do skupljanja, samim tim je izbegnuta mogućnost nastanka pukotina što je i najveći problem kod samoizravnavajućih masa na tržištu.
Koliko brinemo o razvoju naših proizvoda najbolje govori činjenica da je Baumit izgradio najveći istraživački park za građevinske materijale u Evropi, sa 15 oglednih kuća od najrazličitijih građevinskih materijala, koji je i vaša redakcija 2019. godine imala priliku da poseti.

Istraživački park
Baumit Istraživački park Viva

Za one koji možda ne znaju, Baumitov Viva istraživački park predstavlja mesto gde se u saradnji sa građevinskom i medicinskom strukom već više od 5 godina ispituju naši materijali i njihov uticaj na zdravlje i životnu sredinu. Pojedinačni parametri pregledaju se sa medicinskog aspekta: unutrašnja klima, joni, VOC (lako isparljiva organska jedinjenja), nivo buke, mirisi. Analiziraju se alergijske reakcije, zamor, stres ili kvalitet sna.

Takođe se vrše merenja ušteda energije, akumulacije, temperaturne promene, sezonske promene, apsorpciona svojstva i paropropusnost građevinskih materijala.

Rezultate istraživanja koristi Baumitova Istraživačko-razvojna služba za poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda.

Naš je utisak da se u poslednjih nekoliko godina fokus stavlja na kvalitet. Da li smo u pravu?

Da, fokus se definitivno menja. Radujemo se što je tako jer upravo Baumit važi za brend čiji je fokus kvalitet i inovacije. U proizvodnji koristimo samo najkvalitetnije sirovine, a proizvode koje plasiramo na tržište pored reputacije premijum kvaliteta, prate i mnogi internacionalni sertifikati.

Ovo naglašavam jer se na domaćem tržištu, u smislu kvaliteta materijala, prvenstveno misli na trajnost i postojanost tokom eksploatacije. Ne ulazi se u suštinu kako je taj proizvod nastao, koji je njegov uticaj na zdravlje, koliko je energenata potrošeno za njegovu proizvodnju, šta je sa otpadnim vazduhom koji je nastao u samom procesu itd. Naravno, nemoguće je sve ovo znati za svakog proizvođača ali je potrebno obratiti pažnju na sve sertifikate koje jedan proizvod poseduje.

Danas postoji dosta sertifikovanih kuća koje svoje sertifikate daju proizvodima koji zadovoljavaju sve propisane vrednosti u pogledu zaštite životne sredine kao i zdravlja korisnika. Baumit, kao proizvođač građevinskih materijala za završne radove u građevinarstvu, za svoje proizvode poseduje veliki broj međunarodno priznatih sertifikata – Nature Plus, EMICODE EC1 plus, svaki proizvod poseduje CE znak i svi fasadni sistemi imaju ETA sertifikat.

Upravo iz ovih razloga, prilikom izbora partnera za oglašavanje, kao što su časopisi i portali, vodimo računa da i oni kvalitet stavljaju na prvo mesto, te da im ovakve teme budu ’’rado viđeni gosti’’ u svakom izdanju.

baumit
Foto: Baumit Serbia doo

Kako ste se izborili sa problemima izazvanim virusom COVID 19 u prošloj godini i šta očekujete od 2021. godine?

Poslovanje u protekloj godini je u mnogim aspektima bilo specifično. Početak godine za građevinski sektor bio je dobar, međutim, pojavom virusa COVID 19 u martu, uvođenjem policijskog časa i povećanom brigom za zdravlje građana, aktivnosti su se do maja smanjile na minimum.

Drugu polovinu godine karakteriše povećanje aktivnosti u našoj industriji. Uz sve mere bezbednosti i opreza u komunikaciji sa poslovnim partnerima, Baumit Serbia je 2020. godinu završila uspešno, sa povećanjem prometa na domaćem i izvoznim tržištima. Kada se, pored pandemije, uzme u obzir i to da smo u prethodnom periodu bili u procesu reorganizacije, povećanje prometa za skoro 30% u odnosu na 2019. smatramo više nego uspešnim rezultatom.
U 2021. godinu smo ušli još iskusniji, sa razrađenim novim metodama komunikacije, te očekujem da će se trend rasta nastaviti i radujem se novim uspesima Baumit tima.

Prateći moderne trendove dva puta smo menjali format časopisa i sam dizajn. Znamo da je pored sadržaja važan i vizual samog izdanja. Sada je na pomolu i treći redizajn i novi format. Koliko časopis vizuelno ispunjava vaše kriterijume?

Vizuelni identitet časopisa je do sada bio na zavidnom nivou, uz uvek interesatne korice sa lakiranim delovima, visok kvalitet papira i lep, čist dizajn. Unapred se radujem novom formatu, koji će bez sumnje biti još atraktivniji. Ovom prilikom ne mogu da propustim da pohvalim vašu koleginicu Andreu, zaduženu za grafički dizajn časopisa, sa kojom imam sjajnu komunikaciju. Zaista je uživanje sa njom raditi.

Šta je ono što biste promenili ili dodali u nekom od narednih brojeva?

Svet se danas sve više okreće ka „DIY“ (Do it yourself) projektima, kod nas poznatijih kao „Uradi sam“, pa su takve teme sve interesantnije i domaćoj publici. Verujem da to može biti redovna rubrika i kada su podovi u pitanju. Kako da pri renoviranju sami izravnate pod uz Baumit samorazlivajuću masu – zvuči dobro kao tema za sledeći broj?

Svaki časopis treba da prati i adekvatan portal. Naša web stranica www.podovi.org je jedna od najposećenijih u celom regionu. Kako vam se čini sadržaj i vizual iste?

Verujem da portal www.podovi.org ima odgovor na svako pitanje koje neko može postaviti na temu podova. Uz pregledan dizajn i gotovo svakodnevno objavljivanje vesti iz industije, ne čudi informacija da je u pitanju jedan od najposećenijih u regionu. Lep je osećaj biti deo ovakve „baze“ stručnih tekstova.

Baumit građevinski materijali
Foto: Baumit građevinski materijali

Spremamo 50-ti broj časopisa i nikada nismo odložili niti preskočili neki broj. Šta mislite zašto toliko dugo trajemo?

Fantastični odnosi sa partnerima, veoma požrtvovan tim, inovativnost i konstantnost u kvalitetu sadržaja definitivno predstavljaju pobedničku formulu. Čestitam vam i radujem se novim zajedničkim jubilejima!

Prethodni tekstTrendovi u drvenim podovima u 2021.
Sledeći tekstNegujte Vaše podove na pravi način