REKLI SU O NAMA… Jelena Andrić Grafakos iz kompanije ACO: Izdvaja vas profesionalnost, inovativnost i kreativnost

Broj 50 je za nas veliki jubilej i iskreno verujemo da ćemo zajedno dočekati i proslaviti i 100-ti broj. Podrška naših klijenata nam mnogo znači i ponosni smo što je naš odnos prerastao u nešto više u godinama koliko se poznajemo i radimo.

Povodom jubileja, nekolicini naših klijenata postavli smo ista pitanja, a za početak vam prenosimo u celosti odgovore Jelene Andrić Grafakos, koja je generalni direktor u kompaniji ACO građevinski elementi d.o.o. 

Već više od 12 godina imamo istu misiju, edukaciju i informisanje naših čitaoca. Kakvo je vaše iskustvo sa časopisom „podovi“ i redakcijom koja ponosno stoji i potpisuje svaki broj?

Sama činjenica da smo toliko godina partneri govori o tome da imamo podudarne stavove po pitanju posla i što je još važnije, kompatibilne vrednosti i iskren i otvoren odnos na temelju kog se uvek rode lepe ideje i sjajne realizacije. Sažeto u tri reči: profesionalnost, inovativnost, kreativnost.

Trudimo se iz broja u broj da dotaknemo svaku grupu proizvoda koji imaju veze sa “PODOVIMA”. Šta mislite o stručnim tekstovima u našem časopisu?

Veoma su zanimljivi i edukativni, prate aktuelne teme u arhitekturi i građevinarstvu i pomažu kako krajnjim korisnicima, tako i nama u struci da ispratimo nove trendove i odgovore na zahteve savremenih objekata i materijala.

Koliko su vaši proizvodi evoluirali i napredovali u poslednjoj deceniji?

U poslednjih 10 godina većina postojećih ACO proizvoda je inovirana. Kako se menjaju trendovi u arhitekturi i zahtevi za određenim estetskim i vizuelnim kvalitetima proizvoda, tako su se i naši proizvodi prilagođavali i inovirali. Dokaz za to je i nekoliko prestižnih nagrada za dizajn – Red Dot Award, upravo za inovacije proizvoda. U pogledu funkcionalnosti, takođe je bilo inovacija ali i potpuno novih proizvoda koji mogu u potpunosti odgovoriti izmenjenim klimatskim uslovima i povećanim količinama padavina.

ACO Academy
ACO Academy

Naš je utisak da se u poslednjih nekoliko godina fokus stavlja na kvalitet. Da li smo u pravu?

Kvalitet je svakako u fokusu, pre svega kompanijama proizvođačima koje su lideri na tržištu i kod kojih je kvalitet proizvoda osnovni znak raspoznavanja. Takođe, investitori i arhitekte autori projekata uvek su orijentisani na najkvalitetnija rešenja pri razradi projekata. Nažalost, dešava se da se u kasnijim fazama, u toku izvođenja, zbog probijanja troškova i kratkih rokova za završetak, ide na razne vrste optimizacija kod kojih vrlo često cena odlučuje, a ne kvalitet. Ipak, verujem da će sa harnonizovanjem i uvođenjem normi i propisa koji već postoje na evropskom tržištu u svim oblastima, a čemu se definitivno približavamo, ovakva praksa biti ograničena.

Kako ste se izborili sa problemima izazvanim virusom COVID 19 u prošloj godini i šta očekujete od 2021. godine?

Po pitanju rezultata, za ACO u Srbiji i Crnoj Gori, 2020 je bila izuzetno uspešna, rekordna godina. Uspeli smo da se prilagodimo novim okolnostima, organizujemo posao drugačije, kao i način komuniciranja i održavanja kontakta međusobno u timu i sa klijentima na tržištu. Novi način rada doneo je i nove izazove ali i uz sve poteškoće i neizvesnost situacije, uspeli smo da ostvarimo zaista sjajne referentne projekte i sačuvamo zdravlje i timski duh potreban za 2021. godinu. Očekujem da će građevinska industrija i u ovoj godini biti nosilac razvoja i grana u kojoj će biti najviše posla. Neće biti lako, jer je zdravstvena situacija i dalje ozbiljna i neizvesna ali verujem da ćemo sa iskustvom koje imamo iz prethodne godine, znati kako da se nosimo sa tim izazovima.

Prateći moderne trendove dva puta smo menjali format časopisa i sam dizajn. Znamo da je pored sadržaja važan i vizual samog izdanja. Sada je na pomolu i treći redizajn i novi format. Koliko časopis vizuelno ispunjava vaše kriterijume?

Jako je važno pratiti trendove i vizuelno i sadržajno, a „PODOVI“ to definitivno uspevaju. Veliki broj stručnih časopisa na tržištu zahteva da se konstantno razmišlja o aspektima koji izdvajaju i prave razliku. Vizuelni kvalitet je ono što prvo zainteresuje čitaoca i privuče da otkrije i kvalitetan sadržaj, kao što je to slučaj vašeg časopisa.

ACO otvaranje
ACO otvaranje akademije

Šta je ono što biste promenili ili dodali u nekom od narednih brojeva?

Zbog zdravstvene situacije u čitavom svetu, već duže vreme nismo u prilici da putujemo, posećujemo sajmove, proizvodne centre i stručne konferencije. Samim tim, uskraćeni smo za pravu razmenu iskustava i direktan uvid u ovakva događanja i sve novine koje oni donose. Vaš časopis svakako stavlja akcenat na sve novosti ovakvog tipa ali mislim da nam je u ovom trenutku to još potrebnije, makar kao sažeta verzija nekih online događaja, webinara, stručnih konferencija i slično.

Svaki časopis treba da prati i adekvatan portal. Naša web stranica www.podovi.org je jedna od najposećenijih u celom regionu. Kako vam se čini sadržaj i vizual iste?

Sadržaj kao i dizajn web stranice u potpunosti prate kvalitet časopisa. Jako je lepo što pratite rad svojih partnera i objavljujete sve novosti sa njihovih portala i i time doprinosite kako kvalitetu svoje web stranice, tako i vidljivosti firmi sa kojima sarađujete.

Spremamo 50-ti broj časopisa i nikada nismo odložili niti preskočili neki broj. Šta mislite zašto toliko dugo trajemo?

U osnovi svakog uspeha su istrajnost, profesionalnost, inovativnost i kvalitet odnosa koji se gradi sa klijentima. Do sada ste se pokazali kao pouzdan partner koji svojim kvalitetom i inovativnošću uliva poverenje, a saradnju čini obostranim zadovoljstvom.