Šta „kaže“ feng shui za male kvadrature stanova?

Život u malom prostoru ne mora da znači žrtvovanje na dizajnerskom planu i po pitanju stila, tako je makar, onda kada se pridržavamo feng shui principa…

održavajte vidljive sitnice i dekoracione elemente na minimumu.
Održavajte vidljive sitnice i dekoracione elemente na minimumu

Danas vam predstavljamo osnovne smernice za održavanje dobrog toka energije, nevezano sa veličinom prostora kojim raspolažete.

Organizujte komandnu poziciju

U feng šuiju, komandna pozicija ili tačka energije, predstavlja mesto u prostoriji za koje verujete da je najbezbednije i pruža dobar pregled na ostatka stana. U ovom slučaju, komandna pozicija je mesto smešteno nasuprot vratima. Sa njega veoma lako možete videti ulazna vrata i ono vam pruža najbolju, vizuelnu i fizičku kontrolu vašeg prostora. Ukoliko živite u garsonjeri, onda bo trebalo da dekorišete i reorganizujete nameštaj oko svog kreveta. Upotrebite sobne pregrade kako biste osigurali da vaš prostor deluje kao veći stan.

Održavajte ulazni hol čistim
Održavajte ulazni hol čistim

Oslobodite se viška stvari

Ovo je veoma bitna stavka koja predstavlja standard, ne samo u feng šuiju, već i u svim aspektima života. Fizički višak stvari prenosi se u emocioni impuls koji vam može doneti osećaj stresa. Kao uvek, možete upotrebiti različite elemente za odlaganje stvari kako biste rasteretili svoj prostor, ali umesto velikih ulaganja u brojne jedinice, jaka vertikalna polica može predstavljati pravo rešenje, koje nudi unikatne i praktične zidne dekoracije.

Uključite ogledala

Najveći problem malih prostora jeste što poseduju nedovoljno kvadratnih metara kako bi se u njima smestio vaš veliki život. Ogledala su ključni elementi za premošćavanje ovih smetnji. Ne samo da će vam ogledala pružiti impresiju većeg prostora nego što zaista jeste, već će sa lakoćom kreirati okruženje za komandnu poziciju i omogućiti vam da u svakom momentu budete svesni svega što se dešava oko vas.

Oslobodite se viška stvari

Dodatno, održavajte vidljive sitnice i dekoracione elemente na minimumu. Ukoliko posedujete mnogo dekorativnih predmeta, pokušajte da ih organizujete zajedno ili grupišete. Sveukupno, vaši dekorativni elementi i nameštaj moraju biti uklopljeni i komplementirati jedni drugima, nikako ne predstavljati kontrast niti privlačiti preveliku pažnju.

Održavajte ulazni hol čistim

U feng šui filozofiji, postoji mnogo bitnih prostorija, a među najvažnijim jesu kuhinja, ulazni hol i kupatilo. Onda kada živite u garsonjeri ili malom stanu, onda naverovatnije posedujete samo ove prostorije. Veoma važna stvar jeste osiguravanje da ulazni deo stana ostane potpuno čist. Izbegnite bilo kakav višak stvari kako bi dobra energija mogla sa lakoćom da teče širom stana.

Personalizujte kako biste se osećali „kao kod kuće“

Ponekada je veoma teško dostići taj osećaj i zaista personalizovati stan, posebno kada znate da u njemu ostajete samo određeni vremenski period. Pored toga, dobar feng šui označava iskonski komotan i komforan osećaj, koji je uklopljen sa vašim životnim prostorom. Okružite se umetničkim delima ili inspirativnim dekoracijama kako biste nastavili idealan protok dobre energije. Ako razmatrate krečenje zidova, osigurajte jednu vezujuću boju i temu enterijera, prilagodivši ih postojećim nijansama nameštaja ili kreirajte promene prema glavnoj šemi, kako biste uklopili nove varijacije.

Izvor: www.mojenterijer.rs

Prethodni tekstEksterijer – vaše pravo na sopstvenu oazu
Sledeći tekstBrilijantnim inovacijama protiv klimatskih promena