Kako osigurati dugotrajnost i lep izgled vašeg parketa

Parketi su prekrasan i elegantan izbor podne obloge koja može uneti toplinu i prirodnu lepotu u svaki dom ili poslovni prostor. Međutim, da bi vaš parket zadržao svoj sjaj i dugotrajnost, potrebno je pravilno održavanje. U ovom članku pružamo Vam niz korisnih saveta za negu i očuvanje parketa, koji će Vam pomoći da Vaš parket izgleda prekrasno dugi niz godina.

Redovno čišćenje

Redovno čišćenje parketa je ključno za održavanje njegove dugotrajnosti. Preporučuje se usisavanje ili brisanje parketa mekom četkom ili brisačem svakodnevno ili barem nekoliko puta nedeljno. Time ćete ukloniti prašinu, pesak i druge sitne čestice koje bi mogle ogrebati površinu parketa.

Čišćenje i održavanje poda
Čišćenje i održavanje poda

Koristite pravu opremu

Kod čišćenja parketa, uvek koristite mekanu krpu ili brisač. Izbegavajte korištenje tvrdih metala ili grubih sunđera jer mogu oštetiti zaštitni sloj parketa. Takođe, koristite sredstva za čišćenje koja su posebno dizajnirana za parkete kako biste izbegli oštećenja.

Izbegavajte vodu

Parketi i voda ne idu zajedno. Prekomerna vlaga može oštetiti parket, uzrokovati da nabubri i deformaciju. Kod čišćenja, uvek budite oprezni s tečnostima i osigurajte da parket bude brzo osušen nakon čišćenja. Ukoliko prospete tečnost, odmah je obrišite kako biste sprečili apsorpciju u drvo.

Brinuti o drvenim podovima nije tako teško
Voda za mop treba da bude mlaka – Foto: www.cdn.media.2.lifehack.org

Zaštita od ogrebotina

Kako biste sprečili ogrebotine na parketu, koristite tepihe, prostirke ili podmetače na mestima s velikom prometom ili pod nameštajem. Takođe, postavljanje zaštitnih filca ispod nogu stolica, stolova i drugog nameštaja pomoći će smanjiti mogućnost ogrebotina prilikom pomicanja.

Redovno održavanje zaštitnog sloja

Parketi su često zaštićeni slojem laka, ulja ili voska kako bi se očuvala njihova površina. Međutim, s vremenom se taj zaštitni sloj može istrošiti. Prema preporukama proizvođača, redovno obnavljajte zaštitni sloj kako biste osigurali dugotrajnost vašeg parketa.

Čišćenje krpom
Čišćenje krpom

Upotreba tepiha i uložaka za zaštitu

Na mestima gde postoji veći rizik od oštećenja, poput ulaza, koristite tepihe i uloške kako biste zaštitili parket od habanja, prljavštine i vlage.

Pravilno održavanje parketa ključno je za očuvanje njegove lepote, trajnosti i dugovečnosti. Redovno čišćenje, zaštita od vlage i ogrebotina te pravilno korištenje i održavanje zaštitnog sloja, pomoći će vam da vaš parket zadrži svoj izvorni sjaj i bude lep i izdržljiv godinama. Sledeći ove savete, vaš parket će biti pravi ukras u vašem domu ili poslovnom prostoru.