Open space koncept – Rešenje ili problem?

Poseban izazov za arhitekte i dizajnere jeste odabir podova za poslovne prostore koncipirane kao open space. Podne obloge treba da daju vizuelni identitet prostoru, a istovremeno zadovolje i niz kriterijuma kako bi radno okruženje bilo udobno, funkcionalno i moderno, u specifičnom enterijeru i u skladu s organizacionim rasporedom zaposlenih.

Prostor koji je jedinstven i inspirativan

Prilikom uređenja enterijera i privatnih i poslovnih objekata poseban se akcenat stavlja upravo na podove. Budući da zauzimaju veliku površinu i da se po njima konstantno kreće, odnosno da „nose i osećaju” život svakog prostora, izuzetno je bitno da materijali, dezeni, boje, oblici, strukture budu usklađeni sa namenom prostora.

U zavisnosti od toga, dalje sledi niz kriterijuma koje oni treba da zadovolje kako bi ispunili krajnji cilj, a to je stvaranje ambijenta koji je udoban, funkcionalan i atraktivan, ali je na koncu važno i da sam izbor bude isplativ, odnosno da se sinhronizuju potrebe i mogućnosti sa željama kako bi se pronašlo optimalno rešenje.

Open space kancelarija
foto: freepik.com

Poslovni prostori svakako iziskuju specifična rešenja u enterijeru. Zaposleni u svojim firmama provode veliki deo dana, suštinski i života, te je posebno važno da prostorije u kojima borave budu usklađene s njihovim potrebama. Naime, odabir stolarije, obrade zidova, vrste podne obloge, pa sve do nameštaja, pregrada, boja, dezena, rasvete igra izuzetno bitnu ulogu u korporativnom uređenju. Enterijer pre svega treba da bude dobro osvetljen, pažljivo osmišljenog rasporeda, u bojama koje su prijatne i stimulativne, a materijali praktični i pouzdani.

Važno je stvoriti ambijent koji motiviše zaposlene, a ne da deluje kontraproduktivno, da je boravak neprijatan, da je loše svetlo i tome slično, već u njemu treba i uživati.

Open space kancelarija
foto: freepik.com

Veoma bitna činjenica koju treba uzeti u obzir pri projektovanju kompanijskih prostorija, a posebno pri odabiru podova, jeste broj zaposlenih, organizacioni raspored, frekvencija ljudi, odnosno da li je podrazumevan čest dolazak klijenata, stranki i poslovnih partnera. Enterijer kancelarija, sala za sastanke, pa čak i hodnika reprezentuje samu firmu, govori o njenoj ozbiljnosti, posvećenosti, odnosu prema zaposlenima.

Prostorno uređenje šalje indirektno poruku svim saradnicima, koja na prvom mestu treba da ulije poverenje. Uopšte, uređenje ostavlja snažan utisak. Neretko se pribegava neutralnim izborima i intenzivnim detaljima, ali je zanimljivo i kada podovi, zidovi, nameštaj nose logoe brenda i njegove boje.

Autor teksta: Sanja Dakić Đurić, novinar