projekat: Novi poslovni prostor Studio Autori

Cementni podovi su poznati po svojoj izdržljivosti i primeni u visokofrekventnim prostorima. Nekada su primenu imali isključivo u industrijskim prostorima, a kako se vremenom gubila granica radnog i životnog prostora, tako su se i elementi iz tih prostora preplitali sa svim ostalim sferama. Ove podove ćete sada videti svuda, pa i u rezidencijalnim enterijerima.

Na prvi pogled, cementni pod je neutralan ali se brzo primeti da tekstura i nepravilnosti pri izlivanju umeju itekako da se upare različitim elementima u enterijeru tako da jedni druge ističu. Ove šare daju dinamiku nečemu što se generalno percepira kao monotona siva površina te ona odjednom postaje puna života i daleko od bilo kakve monotonosti.

Prošle godine, naš tim se upustio u avanturu adaptiranja stana iz 1926. godine u arhitektonski studio u samom centru Beograda.

Suočeni sa izazovom dizajniranja sopstvenog radnog prostora, želeli smo da on odražava tim i odgovara našim svakodnevnim aktivnostima – ali pre svega – da imamo prostor u kome ćemo se osećati dobro.

Rezultat je čist prostor, komponovan od predimenzionisanih elemenata i komada nameštaja, raspoređenih na neutralnoj pozadini u vidu zidova od prirodne gline, sa naglašenim crnim detaljima i igrom svetlosti koja ulazi kroz prozore.

Par large scale rotirajućih ogledala koja i povezuju i razdvajaju ulaz, radni prostor i konferencijsku salu, pojavljuje se kao dominantni prostorni element koji refleksijama daje novu perspektivu svaki put kada se vrata zarotiraju.

Enterijer kancelarije / foto: Relja Ivanić
Enterijer kancelarije / foto: Relja Ivanić

Kao podsećanje na živu i bogatu istoriju zgrade, mala radionica za izradu modela pojavljuje se kao kontrast koji originalnim okvirima prozora i crno bojenim drvenim podom razbija uglađenost celine.

Kada je reč o nameštaju, većina komada je dizajnirana u našem studiju i pažljivo izvedena od strane naših saradnika, dajući nam tako priliku da testiramo svoj rad kroz suživot sa njim.

Negde između studija, savremene kancelarije i galerije, prostor nudi niz različitih scenarija koji mogu da se odvijaju u njemu. Želeli smo da ispitamo ideju praznog, gotovo galerijskog prostora, koji služi kao poziv za projekte, aktivnosti koje dolaze, i objekte koji će ga ispuniti vremenom.

Naziv projekta: Studio Autori Office
Arhitektonska firma: Studio Autori
Godina projektovanja: 2022.
Površina: 130 m2
Lokacija: Beograd, Srbija
Fotografija: Relja Ivanić

Autor teksta: Studio Autori