Mihajlović: Građevinci i vozači kamiona su takođe heroji

Na najvećim gradilištima u zemlji trenutno ima između 1.500 i 2.300 radnika, izjavila je u četvrtak potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović, navodeći da se, prema informacijama tog ministarstva, poštuju propisane mere.

„Radnici su danas heroji ove zemlje, kao što su najveći heroji naši lekari i medicinske sestre. Heroji su i svi naši vozači koji svakoga dana prevoze robu kako bi je bilo u prodavnicama, carinici, policajci, inspektori i vojnici koji čuvaju naše granice“, rekla je Mihajlović za Kurir, a saopštilo ministarstvo.

Ona je istakla da je glavni posao ministarstva u vreme vanrednog stanja, epidemije korona virusa i drastično smanjenog kretanja ljudi, da ne stanu tranzit, transport i snabdevanje građana, kao ni započeti projekti u infrastrukturi i građevinarstvu.

„Zato nam je važna svaka kompanija, svaki radnik i najvažnija je njihova zaštita. Pozvali smo investitore da učine sve kako bi održali nivo radova, da obezbede svu potrebnu zaštitu za radnike i da poštuju mere vlade“, navela je Mihajlović.

Upitana za mere koje država priprema za pomoć preduzećima, resorna ministarka je rekla da krizni štab za otklanjanje posledica korona virusa po privredu predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da se svakog dana radi na sveobuhvatnom programu pomoći, koji će uglavnom biti okrenut ka privatnim kompanijama koje najviše gube.

Ono što sigurno nećemo dozvoliti jeste da se bilo čiji raniji dugovi plaćaju iz ovog programa, objasnila je Mihajlović.

Kako kaže, država je spremna da u dogovoru sa privredom preuzme na sebe ravnomeran deo troška zbog ove epidemije, ali u tome će morati da učestvuju i sami privrednici.

„Najviše je pogođen avio-saobraćaj jer su svi komercijalni letovi obustavljeni s naša tri međunarodna aerodroma. Svi zajedno moramo da učestvujemo u saniranju i zato sam uputila poziv kompanijama koje rade u saobraćaju, infrastrukturi i građevini da nam jave o problemima kako bismo ih zajedno rešavali, ali i da daju predlog za jedan sveobuhvatan, realan plan oporavka našeg sektora u vremenu posle pandemije, da to zajedno uradimo“, rekla je Mihajlović, navedeno je u saopštenju.