Prljavo će i zimi biti čisto, ali samo sa profesionalcima

Tepih greje u toku ovih hladnih meseci, ali tepih se i prlja. Ulazimo, izlazimo, gazimo prljavom obučom ili jednostavno, hteli ne hteli ,unosimo blato od zaostalog snega i kiše. I svi čekaju proleće da ih operu jer zimi, fakat, nemaju gde da se osuše. Evo kako funkcionišu perionice tepiha preko zimskih meseci.

Zimi nije problem u pranju, već u sušenju tepiha

Ukoliko se pitate da li je u perionicama moguće pranje tepiha u bilo kojem periodu godine – i leti i zimi – znajte da je odgovor – da, moguće je.

Ono što ljudi obično ne znaju je da oni poseduju više različitih metoda kojima suše tepihe koje operu. Koriste prirodnu i veštačku metodu sušenja. Obe ove metode imaju i jedan zajednički proces, a to je korišćenje specijalne centrifuge za ceđenje koja obavi najveći deo posla. Da, ova centrifuga je nalik onoj koju svi mi imamo u kućnim veš mašinama, samo što je u pitanju mašina koja je mnogo veća i jača, kako bi tepisi raznih dimenzija mogli da stanu u nju i da se u potpunosti ocede.

Najveći deo posla prilikom sušenja tepiha obavlja upravo ova mašina; jer tepisi iz nje izalze oko 90% suvi. Upravo zbog toga perionice su u mogućnosti da Vam tepih vrate u roku od 24h od preuzimanja potpuno opran i suv. Na taj način sušenje van mašine, a posle centrifuge, je samo 10 % i više spada u provetravanje , nego u sušenje. Da li znate zašto je ovako brzo sušenje veoma važno? Zbog boja na tepihu. Boje na tepihu najviše stradaju, blede, ne zbog sušenja na suncu ukoliko ste to pomislili, već zbog vlage koje se u njima nalazi. Što je duže tepih natopljen, to mu se boje više ispiraju i gube svoju jačinu; zbog toga je veoma važno da imate mogućnost da Vaš tepih brzo osušite nakon pranja – jer samo tako će Vam dugo trajati.

Sa profesionalnim tepih servisom , koji poseduje sve neophodne mašine i uslove za pranje i sušenje tepiha, njegovo održavanje je moguće tokom cele godine. Čak i kada dođu oni hladni zimski meseci, napolju veje sneg i Vi ne možete ni da zamislite da je moguće oprati i osušiti Vaš debeli, veliki tepih, znajte da je moguće. Sa profesionalcima , Vaš tepih će biti preuzet, dubinski istretiran i očišćen od prašine, grinja i drugih bakterijskih mikro- organizama, osušen, provetren i Vama vraćen u roku od 24h od preuzimanja. Tako da, ne pokušavajte ovo kod kuće. Postoje profesionalci, a ako vas pranje tepiha iz nekog razloga zabavlja i oslobađa od stresa, moraćete na ovakve samostalne egzibicije, ipak, da čekate proleće.

Autor teksta: Mirjana Makarin-Plavšić, novinar