Veština koja oplemenjuje prostor

Da je mešanje naroda neophodno za prenošenje znanja i veština odavno je poznato. Zahvaljujući arapskim osvajanjima u severnoj Africi u 7. veku, a kasnije i Andaluziji i na Siciliji, intarzija se preko Španije i Italije, raširila po Evropi  i svoj vrhunac dosegla u 17. veku u Francuskoj.

Napredak tehnologije u svim segmentima ljudskog delovanja neosporno je doveo do unapređivanja kvaliteta života i rada, ali i starih veština poput intarzije.

 

Intarzija je tehnika umetanja komadića drveta različitih oblika, veličina i od raznobojnih furnira koji kada se sklope daju trodimenzionalne slike nalik mozaicima koje oplemenjuju predmete na poseban način. Pored drveta, često su se koristili i drugi materijali poput sedefa, slonovače ili kosti, ali i različite vrste kamena i mermera. 

Nakon odabira određenih vrsta furnira na osnovu modela, svaki komad se zasebno seče, zatim oblikuje i obrađuje. Slika se dobija lepljenjem na podlogu ovih komada u jednu celinu. Nekada se ceo proces izvodio ručno, a danas se koriste vektorski programi za izradu modela i laseri za sečenje, ali je suština ostala ista – izuzetna veština i visoki estetski kriterijumi su i dalje neophodni da bi se od komada drveta stvorilo pravo malo umetničko delo koristeći floralnu, geometrijsku ili figuralnu ornamentiku.

Porodična sklonost ka lepom i drvetu vidi se u unikatnim komadima koje izrađuje novosadska firma DM-Stil. Njihove intarzije mogu biti deo nameštaja, poklon, reklamni materijal, rekvizit, medaljon ili bordura na parketu ili jednostavno – slika u prostoru. Ono što DM-Stil čini posebnim jeste da izrađuju intarzije prema zahtevima, željama i afinitetima svojih klijenata. Mogućnosti su neograničene, a DM-Stil je tu da izvede sve – od crteža do finalnog proizvoda i da pomogne klijentima da oplemene svoj prostor .

 

DM-Stil d.o.o.