Prirodni kamen za terase i dvorišta

Najrasprostranjenija jeste primena kamena kao podne obloge, kako u unutrašnjem, tako i u spoljašnjem prostoru. Kamen za terase je prvobitno izrađivan od lomljenog i ručno brušenog kamena, te su bili neravni. S vremenom se tehnologija obrade usavršavala da bismo danas imali komade savršene forme.

Ukoliko je posredi kameni pod u enterijeru, on će biti izuzetno kvalitetan, ali odlikovan i specifičnom elegancijom. Može se nalaziti kako u celoj kući, tako i samo u pojedinim prostorijama, te je tako odličan izbor za hodnike ili ulaze, ali i druge frekventne odaje.

Kamen za terase i dvorište
Kamen za terase i dvorište

Različite nijanse i kombinacije boja ili vrsta kamena pod će učiniti estetski dominantnim delom enterijera, a njegova prirodna taktilna i vizuelna hladnoća može se ublažiti ukoliko je kombinovan sa toplim tepisima i prostirkama, naročito onima u nekoj intenzivnoj boji ili krupnog tkanja.

Zahvaljujući odličnim performansama, pogodan je i za uređenje spoljašnjeg prostora, bašta i vrtova, kako rezidencijinih, tako i javnih objekata. Svoju primenu nalazi u oblaganju podova terasa, pri izradi staza, prostora oko bazena, pa čak i baštenskih elemenata kao što su klupe, stolovi ili ukrasni detalji.

SOFI Natural Cosmetics
Foto: Relja Ivanić / SOFI prodajni objekat u Beogradu

Vrlo su zanimljivi i komadi nameštaja od kamena, naročito stolovi, trpezarijski, klubski, posebno mermerni koji usled glatkoće i sjaja deluju vrlo glamurozno i sofisticirano. Svoju primenu nalazi i u izradi kuhinjskih radnih površina gde možemo sasvim slobodno raditi bez bojazni da će se sudovima ili noževima oštetiti, zatim i pri izradi ukrasnih predmeta, činija, lampi, vaza, ali i sanitarija, recimo kada.

Ovaj materijal ne gubi na autentičnosti, čvrstini i lepoti s protokom vremena. Dobre karakteristike čine ga poželjnim materijalom, a ukoliko se ošteti ili izgubi inicijalni sjaj, uspešno se može restaurirati. Ipak, kamen za terase predstavlja postojan materijal, koji zubu vremena može dugo odolevati.

Veliki dijapazon izbora vrsta kamena za terase, različitih načina obrade, struktura i nijansi, koje pružaju izuzetnu vizuelnu estetiku, u saglasju sa izvanrednim kvalitetom, čini da kamen može odgovoriti i svim stilovima enterijernog i eksterijernog uređenja.

Autor teksta: Sanja Dakić