Kameni podovi kao simbol luksuza

S napretkom tehnologije razvijaju se i novi materijali koji otvaraju nove dimenzije građenja i dizajna. Istovremeno, stari, tradicionalni materijali se konstantno unapređuju različitim intervencijama, aditivima, sistemima itd. I pored toga, prirodni materijali su ti koji su uvek na ceni, jer prirodi mnogo šta može da parira, ali ipak ne tek tako i da je nadmaši. Kameni podovi su u upotrebi još od antičkih vremena.

Kao prirodan materijal kamen se koristio tamo gde ga ima u izobilju, i svojim karakteristikama odgovarao klimi u kojoj se nalazi. Na našim prostorima je takođe vekovima u upotrebi, i prisutan je u prvim tkivima naših gradova i prostora. Brojni su tesari koji su zanat obrađivanja kamena prenosili sa kolena na koleno, kao veštu i vrednu tajnu. Ovi podovi su dugotrajni i izdržljivi, otporni su na trošenje i na vlagu.

Kamen je čist i otporan materijal, i što je ništa manje važno, veoma lep. U antičko doba kameni podovi krasili su palate i javne objekte. Bili su simbol luksuza, raskošnosti, imućstva i namenjivani su objektima koji su stvarani da traju. Način postavljanja kamena za podne obloge nije se promenio mnogo od davnih vremena do danas, ali naravno, izbor na jednom mestu jeste.

Prirodni kamen koristi se kao obloga za različite površine, za unutrašnje zidove, spoljašnje, za ograde, terase, pa i kamine, bazene, dvorišta, staze itd. Primenjuje se u različitim oblicima, od prirodno lomljenog, preko ručno izrađenog (bunja i krajc), pa do štanglica koje se koriste u obradi zidova i stubova. S obzirom na njegovu dugu upotrebu u prilici smo da na mnogobrojnim primerima vidimo na koji način kamen odoleva vremenu, odnosno da je kao materijal maltene večan. Vremenom ne gubi na svom izgledu, neki bi rekli da čak i da dobija usled glačanja tokom dugog perioda, a i jednostavno se održava i čisti.

Granit je takođe vrsta kamena koja je nastala njegovim izlivanjem. Njegova boja zavisi od minerala, i danas se kao najizdrižljiviji materijal najviše koristi za oblaganje podova ili u izradi radnih ploča. U kuhinji je posebno poželjan kao otporan materijal, dok mermer spada u najraznobornije.

Prirodni kamen koji se koristi za podne obloge dolazi u različitim bojama, veličinama i oblicima. Može biti sečeni, brušeni, polirani, paljeni, štokovani, bunjani, krajcovani, pravilni ili nepravilni, u zrnu… kao takav pruža nepregledan izvor mogućnosti i kreacija. Kao i kod svih materijala, različite faktore treba uzeti u obzir kada se bira odgovarajući. Odabir materijala za podnu oblogu zavisi od namene prostorije, zatim od prometa i opterećenja, uslova, cene, i naravno, želja korisnika. Kamen je najbolje birati uživo i na licu mesta, jer kao prirodan materijal dolazi u bezbroj različitih varijanti i nijansi.

Prirodni kamen može biti najrazličitijih boja, u zavisnosti od porekla. Iz Afrike stižu crvenije nijanse, Brazil šalje umirujuće plave tonove, Indija bengalski crni kamen, Sardinija mediteransku belinu, Španija toplu braon boju itd. Svaki kamen ima svoju strukturu, koja opet zavisi od porekla i kod svakog kamena je jedinstvena. Osnovna podela kamenih podova može biti na mermer, granit, bazalt, kvarcit, škriljevac, porfirit, mikroristale i steatit.

Kameni podovi su na tržištu zastupljeni u u više dimenzija i oblika. Mogu biti kameni blokovi, zatim ploče koje se nalaze kao neobrađene, glatke, polirane, matirane, grube te četkane, male ploče (matirane i sjajne), marmete i podovi, i spoljašnji podovi koji su otporni na smrzavanje, a mogu biti sjajni ili grubi.

Prednosti kamenih podova su u tome što su jednostavni za održavanje i čišćenje, vanvremenski su i uvek savremeni, lako se postavljaju, dugotrajni su i otporni. Danas se, bilo u unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru, uglavnom postavljaju na lepkove na bazi specijalnih hidrauličnih veziva ili lepkove na reakcijskoj bazi.

U prostorijama u kojima ima vlage, u kupatilima, terasama ili spoljnim površinama koje su izložene vlagi, ispod ploča od prirodnog kamena se na podlogu od estriha nanosi hidroizolacioni premaz na cemetnoj osnovi. Ipak, klasično polaganje cementnim malterom se sve manje koristi zbog nedovoljne čvrstine, kao i zbog prodora vlage vremenom u malter.

Priprema podloge je naravno od izuzetne važnosti. Gotovo sve površine se mogu obložiti kamenom, samo je važno dobro ih pripremiti. Kameni podovi se mogu izvoditi iz kamenih blokova debljine 10-15 cm, položenih u pesak ili suvi malter, ili iz kamenih ploča manje debljine (2-5 cm, zavisi od formata ploča) položenih u suvi ili vlažan cementni malter. Treba imati na umu da iako jednostavan posao, dosta je pipav, i stoga je poželjno da ga radi lice koje ima iskustva i stručno je u tome.

Takođe, izbor odgovarajućeg lepka može isto biti presudan. Njihovo održavanje jeste jednostavno, ali treba voditi računa o sredstvima koja se upotrebljavaju, previše agresivna sredstva će naravno naružiti sam materijal. Mogu se zadržavati u samom materijalu i zatim ispoljavati kao razne soli, promene boje, ili u ekstremnim slučajevima, čak uzrokovati i rasipanje materijala. Kameni podovi mogu biti vrlo različitih struktura, u zavisnosti od vrste kamena, formata kamenih elemenata, zatim obrade površine i načina polaganja. Mogu se nameniti za svakodnevnu upotrebu u kojoj je prvenstveni zahtev da izdrže intenzivno korišenje i uslove, kao što to čine popločanja ulica koja se izvode granitnim kockama, pa preko popločanja belim kamenim blokovima kao što je to slučaj u mediteranskim gradovima, sve do luksuznih obloga podova mermernim pločama visokog sjaja koja krase enterijere izuzetnih objekata.

Treba imati na umu da su kameni podovi, s obzirom da je kamen kao materijal u izobilju na Mediteranu, gde se vekovima koristi i aktivno učestvuje u stvaranju prijatne klime, prirodno i hladan materijal. Kao takav pogodan je za ugradnju podnog grejanja, što se naročito primenjuje u stambenim objektima ili u prostorijama gde se gazi bosim nogama, kao što su to kupatila. Grejni kablovi se mogu postavljati direktno ispod kamenog poda čime se ne samo zagreva sama podna površina, već se obezbeđuje i prijatna temperatura u čitavoj prostoriji.

Kameni podovi brzo gube toplotu, ali se isto tako i brzo zagrevaju i zato su pogodni i za manje prostorije kao što su kupatila.