Preporuke CDC-a: Evo kako da pravilno dezinfikujete dom

Bez obzira na činjenicu da nam je kretanje ograničeno u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom zbog korona virusa, postoji opasnost da smo virus ipak doneli u svoj dom. 

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama (CDC), u cilju sprečavanja širenja korona virusa, savetuje dubinsko čišćenje doma. U nastavku pročitajte kako i čime pravilno dezinfikovati kućne površine.

Prvo očistite, a potom dezinfikujte

Očistite dobro sve površine deterdžentom ili sapunom i vodom. Neka vam postane rutinsko čišćenje površina koje se najviše koriste (stolovi, kvake na vratima, prekidači za svetlo i toalet).

Za dezinfekciju CDC preporučuje ljudima da prave sopstvene rastvore za izbeljivanje tako što će pomešati 5 kašika izbeljivača na 4 litre vode ili 4 kašičice izbeljivača na litar vode.

Nosite rukavice i vodite računa da imate dobru ventilaciju dok čistite

Takođe, za dezinfekciju možete koristiti alkoholne rastvore koji sadrže najmanje 70% alkohola, proverena sredstva za dezinfekciju ili razblažene rastvore za izbeljivanje. Ne koristite proizvode sa isteklim rokom trajanja i ne mešajte izbeljivač sa bilo kojim sredstvima za čišćenje.

Meke površine

Meke površine poput tepiha, stazica i zavesa

 • Očistite površinu sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje koja su pogodna za upotrebu na tim površinama
 • Oprati što toplijom vodom, otkloniti svaku vidljivu kontaminaciju odgovarajućim sredstvom
 • Dezinfikujte alkoholom ili asepsolom jer će najmanje oštetiti boju ili kvalitet tkanine, izbegavajte varikinu

Za vas smo i ranije pisali o održavanju tepiha i dali vam neke savete kako da održavate svoje tepihe čistim. Podsetite se istih na ovom LINKU.

Telefoni i tableti su ono što CDC naziva najrizičnijim površinama

Elektronika

Elektronika, poput tableta, mobilnih telefona, tastature i daljinskog upravljača

 • Za čišćenje i dezinfekciju koristite maramice ili sprejeve na bazi alkohola koji sadrže najmanje 70% alkohola. Temeljno osušite površinu

Veš

Odeća, peškiri, posteljina i druge stvari

 • Pranje veša prema uputstvu proizvođača. Koristite najvišu temperaturu vode i ostavite da se nakon toga potpuno osuše
 • Koristite rukavice za jednokratnu upotrebu kada sortirate prljav
 • Ne tresite garderobu, posebno ako postoji mogućnost da je neko od ukućana bio u kontaktu sa zaraženom osobom
 • Skinite rukavice i odmah operite ruke

Perite ruke često

 • Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Uvek operite odmah nakon skidanja rukavica i nakon kontakta sa bolesnom osobom
 • Sredstvo za čišćenje ruku: Ukoliko vam sapun i voda nisu pri ruci, koristite sredstvo za čišćenje ruku koje sadrži najmanje 60% alkohola
 • Obavezno operite i dezinfikujte ruke nakon brisanja nosa, kašljanja ili kijanja, posle korišćenja toaleta, pre jela ili pripreme hrane, nakon kontakta sa životinjama ili kućnim ljubimcima, pre i posle pružanja rutinske nege drugoj osobi kojoj je potrebna pomoć (npr. detetu)
 • Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta neopranim rukama