Plivajući akustični pod za ples

Za postavljanje specijalizovanog vinila u baletskim i pozorišnim salama neophodna je odgovarajuća podloga. Iako je moguća instalacija direktno preko cementne košuljice ili bilo koje druge ravne podloge, budući da se ipak radi o tankoj oblozi, ovakvim postavljanjem anulirala bi se njena elastična svojstva. Zato je osmišljena konstrukcija trostrukih sendvič-panela od šperploče.

Radi se o plivajućem podu koji može biti permanentan ili polu-permanentan, kod kog su paneli međusobno užlebljeni, a vinil se postavlja odozgo kao fiksni ili mobilni habajući sloj.

Plivajući pod je moguće postaviti preko sistema podnog grejanja, a poenta ovakve baze je da pruži apsorpciju udaraca od najmanje 60%, a da pritom ne daje neželjeni „efekat tramboline”, odnosno preterano odskakanje. S druge strane, za visokoelastični pod od PVC pene nije neophodna podkonstrukcija. Ovo je tip heterogenog vinil poda po svojstvima bliži sportskom, koji čine baza od PVC pene, ojačanje od staklene vune, središnji kompaktni sloj, dekorativni sloj koji sadrži željenu boju ili ukrasnu štampu i, na kraju, habajući sloj od vinila.

Specijalizovani vinil podovi i visokoelastične obloge bazirane na PVC peni
Specijalizovani vinil podovi i visokoelastične obloge bazirane na PVC peni

Osim što ima impozantna estetska, protivklizna i refleksna svojstva, njegovi proizvođači naročito su ponosni na činjenicu da ne sadrži rastvarače niti toksične i kancerogene materije i da je habajući sloj napravljen u skladu sa CLP sistemom klasifikacije, etiketiranja i pakovanja, koji garantuje bezbednost tehnologije proizvodnje i transporta sirovina i finalnih proizvoda.

Isporučuje se u rolnama širine 2 m i debljine 3,2 mm, a postavlja se lepljenjem. Ipak, uvidom u specifikaciju mora se konstatovati očigledno – poređenje sa sportskim podom nije slučajno jer ova obloga zaista više i odgovara sportistima, a specifična oblast kakav je ples ipak zahteva i specifično rešenje.

Autor teksta: Jelena Mitrović, dipl. novinar