Sjaj starih betonskih ploča

Ukoliko nemate dovoljno vremena i sredstava, a želite promeniti svoju staru stazu od betonskih ploča u dvorištu, možete uzeti u obzir efikasno i efektno rešenje inspirisano 60.tim godinama.

Potreban materijal za ovaj projekat je sledeći: boja za beton, prajmer ili temeljna boja koja se nanosi direktno na ploče. Pre nego što se počne sa bojenjem, ploče se čiste čeličnom četkom. Potom se nanosi prajmer, osnovni premaz za pod, i pusti da se osuši. U zavisnosti od boje, ploče se premazuju u dva ili tri sloja. Na samom kraju, ploče se mogu premazati bezbojnom farbom za beton na bazi silikona.

Pre početka radova, potrebno je izabrati neki sunčan i topao dan kako bi se boja brže sušila. U slučaju kiše, ploče se prekrivaju najlonom. Ovako obojene ploče su interesantne i dugotrajne. Ako vam vremenom boje dosade, jednostavno, ploče prefarbajte u druge.

Izgled bašte, dvorišta ili enterijera kuće može se ulepšati jednostavnim, ekonomičnim načinom – farbanjem betona.

Čišćenje površine betona

Pre početka farbanja potrebno je dobro očistiti podlogu od nečistoće i prašine. Ukoliko na betonu postoji fleka od ranije, potrebno ju je skinuti hidro pečatom, ako se betonske ploče nalaze na otvorenom prostoru. Ukoliko to nije slučaj, boju treba skidati žičanom četkom. Površina se potom ispira vodom. Mesta koja su isprljana motornim uljem ili drugom masnoćom, najbolje se skidaju tri-sodium fosfatom, kako ne bi došlo do neravnomernog primanja boje.

Popunjavanje pukotina i neravnina

Ako se na betonu nalaze pukotine i neravnine, potrebno ih je zapuniti kako bi se beton zaštitio od upijanja vlage. Postoje razna sredstva za zaštitu betonske površine. Ova sredstva su dobra jer su otporna na pozitivan i negativan pritisak vode, nisu korozivna i paronepropusna. Potrebno je pridržavati se uputstva za pravilnu pripremu i nanošenje sredstva.

Bojenje betona

Pre farbanja, treba naneti podlogu za farbanje da bi se obezbedilo dobro prijanjanje boje.

Boja se nanosi u više slojeva valjkom ili četkom. Između svakog sledećeg nanošenja sloja, pušta se da se boja osuši. Nakon poslednjeg nanosa farbe, čeka se 24 časa da se bojena površina dobro osuši. Boja je urađena na bazi vode, prijatnog mirisa, ekološki ispravna i služni kao premaz za zaštitu i dekoraciju svih fasadnih i betonskih površina.

Kada završite sa farbanjem, pod se prelakira lakom visokog sjaja. Sivu površinu betona bojenjem možete učiniti vedrijim, a ujedno će i sam prostor u kojem se nalaze postati topliji, prijatniji i lepši.