Pravi potez za savršen izgled poda

Parket je pod kome se zbog večne elegancije i univerzalne primenljivosti iznova i iznova divimo. Jedan od njegovih mnogih kvaliteta je izuzetno dug rok trajanja, koji se može produžiti dobro odrađenom reparacijom.  

Koliko i kada možemo brusiti parket

Naime, ako je instalirana obloga gotov (višeslojni) parket kod njega je debljina daske oko 14mm, od čega 4-6mm čini habajući sloj od drvenog masiva. To predstavlja ograničenje što se tiče obnavljanja, pa je tako višeslojni parket moguće hoblovati svega dva-tri puta i to površinski, obavezno vodeći računa o načinu izvođenja zavisno da li se radi o lepljenom ili plivajućem gotovom parketu.

Oštećen parket
Oštećen parket

Već nakon toga postojeći pod mora da se deinstalira i zameni novim. S druge strane, daščice masivnog parketa imaju početnu debljinu od 22mm, a kako su jednoobraznog sastava u svim svojim delovima smeju se prepoloviti brušenjem, odnosno restaurirati više puta sve dok preostala debljina poda ne dođe do 11mm.

Ukoliko nije dostignuta kritična istanjenost masiva, problem ružnih fizičkih oštećenja, potamnele/izbledele boje drveta, izgrebanog i matiranog laka može se efikasno i uspešno rešiti osvežavanjem podne površine hoblovanjem sa završnom obradom u koju spada bojenje, voštenje i lakiranje (ili uljenje), uz zamenu škripavih i rasklimanih letvica po potrebi.

Usisavanje parketa
Foto: UZIN UTZ, priprema podloge pre hoblovanja

Pre brušenja obavezno je duboko čišćenje podne površine kako bi se sa nje temeljno uklonili ostaci masnoće i voska od nekog prethodnog voskiranja.

Pod se odmašćuje četkanjem pomoću rastvora specijalnog šampona u koncentraciji 100g/l vode. Ako u stanu imate tepihe i staze, na svim mestima gde su stajali špahtlom ili strugačem se moraju iščetkati ostaci lepka i sintetičke pene, a ukoliko obnavljate bojeni parket staru boju valja omekšati i ukloniti razređivačem.

Brušenje i popunjavanje

Pri zameni letvica mora se voditi računa o uklapanju boje i klase parketa kako novi delovi poda izgledom ne bi odskakali od starih. Površinska udubljenja i ogrebotine najčešće se daju ukloniti već brušenjem laka, a veća oštećenja i fugne nastale razmicanjem letvica ili usled variranja temperature i vlage saniraju se nakon brušenja, popunjavanjem kitom.

Majstor postavlja parket
Foto: UZIN UTZ, popunjavanje neravnina kitom za parket

KADA IZNAJMLJUJETE MAŠINU za hoblovanje parketa gledajte da bude sa valjkom umesto sa rotacionim diskom jer je lakša za rukovanje i kontrolisanje, i da bude novije generacije jer one automatski usisavaju prašinu pa nećete isprljati zidove.

Hoblovanje parketa

Parket treba hoblovati u tri ruke, svaki naredni put koristeći brusnu traku finije granulacije.  Brusna traka se montira na mašinu koja je prvo polegnuta na stranu i sa nje odvrnut zatezni šraf, a imajte u vidu da će kad je ponovo uključite početi da vam “beži” i zato se mora čvrsto držati sa obe ruke, a kabl prebačen preko ramena. Ako primetite da je mašina počela da šlajfuje to znači da se traka istrošila i da je treba zameniti jer će u suprotnom urezati žlebove u podu koje je teško korigovati, a kad prestane valjano da usisava strugotinu zaustavite je, pometite i usisajte pod pre nego što nastavite sa radom.

UZIN UTZ, hoblovanje parketa, Pallman
Foto: UZIN UTZ, hoblovanje parketa, Pallman

Pri hoblovanju se takođe mora obratiti pažnja na smer prostiranja letvi, gde se kod parketa sa ravnim letvama (slog brodski pod) prvi prolaz obavlja po jednoj dijagonali, drugi prolaz po drugoj dijagnali, a završna ruka u smeru letvi.

Za saniranje mestimičnih oštećenja sačuvajte nešto najfinije strugotine koju ćete pomešati sa vinilnim lepkom i napraviti kit, koji će po boji savršeno odgovarati boji parketa, a nakon lakiranja se popravke neće primećivati.

Bojenje parketa

Ljubitelji prirodnih nijansi drveta i njegovih šara mogu se odlučiti za bajcovanje kao metodu gde se parket samo blago boji, a do izražaja dolaze godovi. Bajc se nanosi u dve ruke četkom, a zatim štiti lakom.

Interesantna opcija je olovno belilo kao starinska boja za parket i nameštaj koja datira još iz sredine 18. veka, a koja se nanosi špahtlom nakon što se pore drveta dobro očiste metalnom četkom kako bi došle do izraza drvene žile na letvicama, i završno konzervira sa dva sloja laka. Savremene boje za parket su većinom na bazi poliuretanskih smola i među njima preovlađuju nijanse braon.

Voskiranje parketa

Vosak i voštani preparati su tradicionalna sredstva za završnu obradu parketa od punog drveta koja zbog ekoloških svojstava i danas imaju nemalo pobornika.

Za upotrebu je najpraktičniji tečni vosak razređen sa 10% terpentina koji se vrlo lako nanosi u tankim namazima i lako prodire u pore drveta. Pošto se prvi sloj ostavi da se suši 12 sati, drugi sloj valja naneti četkom ili električnom prskalicom i po sušenju uglačati površinu čistom i suvom krpom.

Lakiranje parketa
Lakiranje parketa

Lakiranje parketa

Lakiranje je postupak zaštite parketa od oštećenja povećavanjem otpornosti površine, kojim se usto omogućava lako i ekonomično održavanje poda.

U teoriji krajnje jednostavno, ali da bi u praksi bilo uspešno lakiranje se mora izvoditi pod tačno određenim uslovima: drvo ne sme sadržati više od 10% vlage, temperatura prostorije ne sme biti viša od 12 stepeni, a sobno grejanje se mora isključiti nekoliko dana ranije.

Glavna teškoća je u tome što se radi bez naglih pokreta, širokim potezima četke i bez vraćanja, tako da se sredstvo nanosi jednoobrazno. Lak dostiže 80% tvrdoće u roku od dva dana i tada se po parketu sme hodati bosih nogu, ali se zapravo ne može smatrati apsolutno suvim pre isteka osmog dana. Taj period pod obavezno treba ispoštovati pre nego što se nameštaj vrati na mesto, a za postavljanje tepiha minimum dve do tri nedelje.

Gotov parket postavlja se mnogo brže i lakše nego klasični (a ako je plivajući za njega plus ne treba lepak), te u tom slučaju majstor može da radi prostoriju po prostoriju, a nameštaj da se premešta u sobu koja je u datom trenutku slobodna. Ako, s druge strane, ipak ostanete pri tome da u svom domu imate masivni parket ili obnavljate postojeći, onda ćete za vreme radova morati da potražite privremeni smeštaj.

Autor teksta: Jelena Mitrović diplomirani novinar

Prethodni tekstTuš kanalica ACO ShowerDrain C – BlackLine
Sledeći tekstUživajte u tišini – Masivna gradnja pozitivno utiče na zdravlje