Uljeni podovi podležu drugačijim pravilima održavanja

Prirodno uljena površina je 100% uljena bez dodatka ikakvih hemikalija. Ulja za podove nastaju od suncokretovog ulja, prirodnog voska i kalcijuma. Ulje kao površinska obrada dozvoljava podu da diše, te na taj način reguliše vlažnost i osigurava zdravu klimu u prostorijama.

Saga Drvo: Hrast četkan selekt belo ulje
Saga Drvo: Hrast četkan selekt belo ulje

Prirodna površina je čvrsta i otporna ukoliko se redovno čisti i održava prikladnim sredstvima za čišćenje i održavanje podova. Jesu li uljeni podovi teži za održavanje od lakiranih podova? Malo. Iako uljeni podovi ne privlače prljavštinu i jednako su jednostavni za čišćenje kao i lakirani podovi, potrebno ih je češće uljiti s obzirom da vlažna krpa skida ulje sa površine dok je sa lakom nešto blaža situacija. Velika prednost uljenih podova je ta što zauvek mogu izgledati kao novi. Ukoliko se ogrebe, možete na tom mestu lagano obrusiti pod brusnim papirom i posle naneti novi sloj ulja. Dok sa lakiranim podom u istoj situaciji morate brusiti i lakirati celu površinu poda.

 Hrastov brodski pod rustik klase, nauljen tamnim uljem
Foto: www.sagadrvo.rs

Na koji način čistiti i održavati uljene podove?

Održavanje uljenih podova uključuje korištenje posebnih sredstava za čišćenje i obnavljanje ulja. Masivni uljeni podovi se nakon nekog vremena isuše od hodanja, habanja i sredstava za čišćenje koja izvlače ulje iz poda. Održavanje ulja, kao i samog poda čistim, ostaviće Vaše podove dugotrajno u vrhunskom stanju.

  1. Krpom za prašinu pređite preko uljenih podova i obrišite moguću prljavštinu sa poda. Usisajte pod sa nastavkom koji neće oštetiti površinu poda.
  2. Namažite deo poda sredstvom za čišćenje uljenih podova. Obrišite čistom krpom. Za tvrdokornije mrlje, ostavite sredstvo da deluje. Nakon što je mrlja omekšala, obrišite je krpom. Ponovite proces na celoj površini.
  3. Nanesite pola kašičice ulja za drvo na čistu krpu te premažite drvo. Obrišite višak ulja čistom krpom. Izbegavajte hodanje po podu sledeća 2 sata kako bi dopustili drvetu da upije ulje.
Kvalitet i trajnost programa Magic Floor se ogleda na ispunjavanju najviših standarda kvaliteta
Magic Floor d.o.o. – drveni podovi za vaš dom

Potreba za održavanjem zavisi od različitih faktora. Održavanje treba sprovoditi češće ukoliko se podovi redovno čiste vlažnom krpom, jer to ima abrazivni učinak na zaštitni sloj. Podovi koji podležu većem trošenju, kao recimo oni po kojima se hoda u obući za napolje, potrebno je češće održavati. Meke i porozne vrste drveta, kao što su lipa, trešnja ili smreka, zahtevaju češće održavanje od drugih vrsta drveta.

Vrlo lako ćete prepoznati kada je vreme da ponovo nauljite vaš pod, jer će vam postati sve teže čistiti ga. U većini slučajeva, pod će zahtevati održavanje dva puta u prvoj godini, a nakon toga jednom godišnje. U idealnom slučaju, prvo uljenje se radi odmah nakon samog postavljanja poda te činite to tako da nauljite celu površinu poda. Ukoliko to radite odmah nakon postavljanja poda, nećete morati naknadno da iznosite nameštaj. Ovo će takođe dodatno zaštiti pod kako se vlaga ne bi uvukla u prostor među daskama.

Šta treba imati na umu ukoliko se odlučite na uljeni pod?

  • Koristite otirače sa unutarnje i vanjske strane ulaznih vrata kako biste sprečili unošenje prljavštine koja uzrokuje habanje
  • Zaštitite nožice nameštaja podmetačima od filca kako biste sprečili tragove i ogrebotine na vašem podu
  • Pod diše (skuplja se i širi) zavisno od ambijenta u kojem se nalazi. Da bi se sprečilo pomeranje, a samim tim i oštećenje poda, površinska temperatura ne bi trebala prelaziti 25°C. Relativna vlažnost bi trebala biti između 50% i 60%.