Lakoća uklapanja drvenog poda u svaki prostor

Za parket se baš i ne može reći da nosi etiketu prvog izbora za savremeno domaćinstvo. Svi članovi moderne porodice imaju veliki broj obaveza koje moraju da ispunjavaju svakodnevno, slobodnog vremena je malo i niko ne želi da ga provodi u čišćenju.

Višeslojni parket u spavaćoj sobi
Višeslojni parket u spavaćoj sobi

Njegova visoka estetika nikako nije upitna, ali ta estetika može doći do izražaja samo ako se održava svakodnevno, a taj uslov, ako ćemo iskreno, mogu da ispune samo objekti u kojima postoje zaposleni čiji je jedini zadatak da se brinu o izgledu poda, kao što su hoteli.

Zato ga je u privatnoj režiji s trona skinuo laminat, i čak dosta dugo bio suveren kao najpopularnija obloga za masovnu upotrebu, sve dok nije konstruisan gotov parket koji je zaista obogatio ponudu drvenih podova.

Višeslojni parket jeste 100% drveni pod
Višeslojni parket jeste 100% drveni pod

Nema komplikacija u vidu slaganja daščica na nebrojeno načina (daščice usto mogu biti leve i desne, pa se mora strogo voditi računa i o tome), već se njegove daske ređaju u paralelni slog po uzoru na brodski pod, jer se zapravo i težilo ka tome da se napravi konceptualno drugačija obloga – takva da prati jednostavnost i ležernost kojom odiše ovaj masivni drveni pod, ali da se istovremeno ne izgubi na pref njenosti parketa, zbog čega su zadržane njegove besprekorno glatke linije. U paleti ćete, pored vrsta drveta tradicionalno popularnih na ovim prostorima (u prvom redu hrasta, bukve i oraha), naći i one netipične poput nordijskog i arktičkog jasena, venecijanskog ariša i afričkog mahagonija.

MAGIC FLOOR d.o.o. / Rubio Monocoat Oil Plus 2C
Foto: MAGIC FLOOR d.o.o. / Rubio Monocoat Oil Plus 2C

Kad se to upari sa čitavim bogatstvom nijansi ulja i lakova, za rezultat ima zaista bezgranično mnogo varijanti, da ćete prosto biti „u problemu“ jer nećete znati za koju da se odlučite. Za većinu njih se, stiče se utisak, naslepo može reći da će se uklopiti u svaki enterijer, jer prostoru istovremeno daju mirnu i toplu, a opet kreativnu notu, nikako monotonu.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar