Podno grejanje – energetski efikasno rešenje

Izbor odgovarajućeg grejnog tela i energenta uvek je bio pitanje o kome se raspravljalo. Što je i opravdano. Međutim, polemika o grejnoj sezoni konstantno traje. Što je svakako opravdano imajući u vidu trenutnu ekonomsku i političku situaciju u Evropi i svetu.

Energenti su dostigli svoj istorijski maksimum i taj trend su, očekivano, nastavili. I sada, postavlja se pitanje šta dalje.

Energetski efikasno grejanje

Jedno od poželjnijih oblika grejanja, kada je energetska efikasnost u pitanju, je podno grejanje. Ono spada u niskotemperaturno grejanje, gde se temperatura vazduha, u zavisnosti od namene prostorije, kreće od 21⁰C do 28⁰C, što je niže u odnosu na centralno radijatorsko grejanje. Pitate se kako je to moguće? Zbog položaja grejnih tela. Naime, kod radijatorskog grejanja, topao vazduh se od njih kreće ka plafonu. Kod podnog grejanja, toplota se isijava iz poda, kao jedinstvenog grejnog tela, ravnomerno po celoj prostoriji i kreće ka visini. Razlika je u tome što kod podnog grejanja prvo zagrevamo stopala, a zatim i ostatak tela, te je subjektivni i realni osećaj da nam je toplije, nego kod istih temperatura radijatorskog grejanja.

PODNO GREJANJE – ZDRAVO, KOMFORNO I EKONOMIČNO
Podno grejanje/ Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Treba naglasiti da podno grejanje zahteva manje održavanja u odnosu na radijatorsko, što takođe utiče na rentabilnost i energetsku efikasnost ove vrste grejanja.

Međutim, troškovi podnog grejanja zavise i od energenta koji se koristi za pokretanje sistema i plasiranje toplotne energije. U zavisnosti od toga, podno grejanje može biti električno i vodeno.

Umesto zaključka

Situacija je, u pogledu količine i potrošnje energenata, trenutno takva kakva jeste. Ukoliko vam uslovi dozvoljavaju birajte podno grejanje. Električno podno grejanje se preporučuje za gotove objekte, odnosno moguće ga je postaviti za veoma kratko vreme, bez narušavanja postojeće visine poda. Budući da su u pitanju tanki električni paneli, oni se postavljaju odmah ispod podne obloge (kamen, pločice, drvo, parket) i visina se neće znatno menjati. Sa druge strane, vodeno podno grejanje je isplativo na duge staze, postavlja se u prostorijama većih površina i to prilikom izgradnje. Veoma je teško, gotovo nemoguće, postaviti vodeno podno grejanje kod izgrađenih objekata, jer se visina poda podiže za 10-12 cm, što znatno menja enterijer i sprečava funkcionalnost, posebno vrata koja se moraju menjati.

Rovex inženjering d.o.o. - mreža kablova za podno grejanje
Električno podno grejanje / Foto: Rovex inženjering d.o.o.

Ako moramo da zaključimo, bićemo slobodni da kažemo sledeće, podno grejanje ima perspektivu, pa čak i u uslovima velike energetske krize i veoma hladne zime. Drugim rečima, nema zime uz podno grejanje. Opustite se.

Prethodni tekstPodovi za visokofrekventne podove
Sledeći tekstPravilnik o bezbednosti dečijih igrališta – koje materijale izabrati