“SFERA 2017: TEHNOLOGIJE BETONA“ – OČEKUJE SE VIŠE OD 400 PRIVREDNIKA I PREDUZETNIKA

Međunarodna naučno – stručna konferencija pod nazivom „Sfera 2017: Tehnologije betona“ počinje u četvrtak 23. marta u tehnološkom parku Intera i trajat će dva dana. Konferenciju organizuje kompanija Sfera d.o.o. iz Mostara u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu.

Međunarodna naučno - stručna konferencija pod nazivom "Sfera 2017: Tehnologije betona"
Foto: Međunarodna naučno – stručna konferencija pod nazivom „Sfera 2017: Tehnologije betona“

Konferencija će početi u 10 i 30, a bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata. Konstruktivni sistem objekta, kao i materijalizacija istog je jedna od najbitnijih osobina svakog objekta, te korištenja istog. Proizvodnja, transport, ugradnja, te nega betona kao i materijala za završnu obradu betona su od ključnog značaja za budući identitet objekta u prostoru, stabilnost, kao i njegovo redovno održavanje. Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja u cilju poboljšanja ugodnosti korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema.

Tehnologije betona - SFERA 2017
Foto: Tehnologije betona, Mostar, od 23.-24.03.2017.

Na konferenciji će se iznijeti regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentirati dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispitati naučna i tehnološka dostignuća, kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj diskusije jeste razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje. Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se prezentuju naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje sveže betonske mase.

Konferencija se bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata.
Foto: Konferencija se bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata.

Osim predavanja, interaktivnih dijaloga, te predstavljanja učesnika i zbornika radova, konferencija će takođe biti i izložbenog karaktera naših sponzora i partnera. Na konferenciji će učestvovati više od dvadeset kompanija s izložbenim delom i okupiće više od četiri stotine učesnika iz cele regije. Konferenciju će otvoriti gradonačelnik Grada Mostara, gospodin Ljubo Bešlić, a konferenciji će prisustvovati i ministar unutrašnjih poslova HN kantona, gospodin Slađan Bevanda, dok će se ministrica obrazovanja i nauke FBiH, gospođa Elvira Dilberović obratiti svim prisutnima.

Gostujući predavači na konferenciji su:

 • Certifikacija građevinskih proizvoda – betona i betonskih proizvoda,
  prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
 • Tehnička harmonizacija standarda u Bosni i Hercegovini – uredba o građevinskim proizvodima,
  prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
 • Primjene EU regulative u RH, specijalne vrste betona,
  Renato Rajzer, IGH Institut Zagreb.
 • Eurokodovi – Izazov savremenog graditeljstva u BiH ,
  Prof dr. Sanin Džidić, IBU EDU.
 • Certificiranje betonara prema EN206-1,
  Zehrina Begić, GIT Institut Tuzla.

Ulaz na manifestaciju je besplatan uz obaveznu rezervaciju.

SFERA 2017
SFERA d.o.o. Mostar
Tel. +387 36 578 259
Email: marketing@sfera.ba
Web: www.2017.sfera.ba