Kako sprečiti pojavu pukotina u industrijskim podovima?

Beton sa polipropilenskim vlaknima

Betonski podovi namenjeni oblaganju podnih površina industrijskih objekata, poput proizvodnih i prerađivačkih pogona, radionica, servisa, skladišnih prostora i slično, objedinjeni su pod zajedničkim nazivom – industrijski podovi.

Radi se o površinama koje su, u zavisnosti od eksploatacionih uslova i namene prostora, izložene hemijskim, mehaničkim i/ili termičkim opterećenjima, zbog čega se naročita pažnja posvećuje njihovom projektovanju i ugradnji. Kako bi se postigao visoki kvalitet industrijskog poda, pre svega njegovog završnog sloja koji trpi najveće opterećenje, neophodno je prevenirati potencijalne rizike, što iziskuje dublje poznavanje same problematike ove vrste podova, kao i kapacitet za razvoj adekvatnih rešenja.

Izrada betonskih podova
Izrada betonskih podova / foto: LAFARGE

Jedan od najzastupljenijih problema pri izradi industrijskih podova jeste skupljanje betona, koje je apsolutno nepoželjno, s jedne strane zbog potencijalne pojave pukotina u podu, i, sa druge, zbog mogućeg uvijanja same betonske ploče.

Skupljanje betona javlja se u slučaju bržeg sušenja gornjeg dela ploče u odnosu na donji, a kao posledica može doći do izdizanja ploče na ivicama, u blizini kontrolnih dilatacija. Od značaja je istaći da na samu pojavu pukotina ne utiče eksplicitno čvrstoća betona pri pritisku, niti starost betona pri opterećenju; pojava pukotina najviše zavisi od sastava betona (količine i vrste cementa koji je korišćen u proizvodnji, vodocementnog faktora, granulacije i čvrstoće agregata itd.), temperature betona i okoline, vlažnosti vazduha u momentu ugradnje, kao i stepena hidratacije betona u trenutku opterećenja.

REŠENJE ZA PREVENCIJU PUKOTINA U BETONU

Radi detekcije i razvoja adekvatnog rešenja za prevenciju nastanka pukotina, u proteklom periodu su sprovedena opsežna ispitivanja. Kao prioritet, nametnula se potreba za razvojem robusnih betonskih mešavina, čija bi se proizvodnja obavljala tokom čitave godine.

Kompanija LAFARGE BFC je u saradnji sa kompanijom ADITIV BALKAN preduzela navedena istraživanja, koja podrazumevaju optimizaciju betonske mešavine, pri čemu se upoređuju rezultati mešavina koje uključuju dodatke za smanjenje rizika od pojave skupljanja, a posledično i pojave pukotina u industrijskim podovima, sa mešavinom bez navedenih dodataka. Za opisano ispitivanje korišćene su tri betonske mešavine prikazane u tabeli.

Tabela - Pregled betonskih mešavina
Tabela – Pregled betonskih mešavina

Mešavina P-3568 predstavlja beton koji ne sadrži dodatak polipropilenskih vlakana, dok su za druge dve mešavine upotrebljena polipropilenska strukturalna vlakna – Danish fibers 18 mm. Količina cementa i vodocementni faktor jednaki su u sve tri probe.

Rezultati ispitivanja nedvosmisleno pokazuju sledeće:

  • Polipropilenska vlakna smanjuju skupljanje betona i samim tim dozvoljavaju betonu da osnaži tokom ranih faza očvršćavanja.
  • Istovremeno, vlakna pokazuju tendenciju za distribuiranjem promene zapremine, koja se bez obzira na okolnosti odvija u betonu.
  • Skupljanje betona sa cementom CEM II/B-M (S-V) 42,5N – LH manje je u odnosu na drugi korišćeni tip cementa – CEM II/A-M (S-L) 42,5R proizvođača LAFARGE BFC.

Rezultati ispitivanja prikazani su na dijagramu.

Dijagram  -  Skupljanje betona prema SRPS U.M1.029
Dijagram – Skupljanje betona prema SRPS U.M1.029

Ispitivanja koja su preduzeta trasiraju put ka prevazilaženju celokupne problematike industrijskih podova, jer, pored rizika od pojave skupljanja betona, postoje i drugi potencijalni činioci koji mogu nepovoljno uticati na performanse industrijskih podova. Kompanija LAFARGE BFC, kao jedan od najvećih proizvođača cementa i betona u zemlji, svakako će i u narednom period usmeriti istraživanja u ovom pravcu.

Treba napomenuti i da se industrijski podovi, od kojih se najčešće ne očekuje ozbiljan vizuelni utisak, sve češće mogu videti i van radijusa u okviru kojeg smo navikli da ih srećemo – prisutni su u enterijerima stambenih, poslovnih i komercijalnih objekata, što je još jedan od motiva za prevladavanje svih potencijalnih rizika koje ovaj specifičan tip poda nosi sa sobom.

Lafarge logo

Za više informacija kontaktirati
M. +381 63 445 625
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge-gradnja.rs
www.lafarge.rs

Prethodni tekstCarpet Design Award 2021 – Doživite ceremoniju dodele nagrada virtuelno
Sledeći tekstReč stručnjaka: Zašto izabrati električno podno grejanje?