Kako podovi oblikuju doživljaj u hotelima, restoranima i kafićima?

Pored namene prostorije, na izbor odgovarajućih podova u hotelima, restoranima, kafićima, u velikoj meri utiče ambijent. Ukoliko je u pitanju etno restoran koji neguje stare vrednosti, tradiciju i služi takvu hranu, potpuno je za očekivati da će njegovi podovi biti od drveta ili kamena.

U hotelima koji se nalaze u planinskom ambijentu, za očekivati je da dominira drvo u kompletnom uređenju, dok u onim u morskim sredinama, više su zastupljene pločice peščanog dizajna. Ekskluzivni hoteli neguju sofisticirane podne obloge visokog kvaliteta, među kojima dominiraju drvo, mramor, granit, materijali koji stvaraju luksuzan, neodoljiv izgled.

Visoko kvalitetni tepisi za hotelski lobi
Master Weaver Axminster tepisi za hotele / foto: Mara Home

Suština ovakvog izbora jeste što više dočarati ambijent, okruženje, atmosferu u kome se hotel ili restoran nalaze, a sa ciljem da se gost poistoveti, opusti i uživa u kompletnom ambijentu.

Prilikom izbora odgovarajuće podne obloge, veoma je važno kontaktirati stručne osobe, ovde, pre svega mislimo na arhitekte, koje će dati svoje stručno mišljenje koliko i zašto je neka podna obloga odgovarajuća ili ne za dati prostor.
Njihova uloga je posebno bitna jer utiče na krajnji izbor najpodobnije podne obloge u smislu funkcionalnosti, ali i krajnjeg izgleda enterijera.

Sa druge strane, veoma je važno da u celokupnom procesu pronalaženja i izbora konačne podne obloge, učestvuju i dizajneri. Oni su ti koji će adekvatnom kombinacijom boje, stila i teksture poda sa kompletnim ambijentom uticati na to da pod ostavi utisak, da dominira i estetski okupira svakog gosta. Veliku ulogu u izboru adekvatnog poda u HORECA objektima imaju izvođači radova.

Hotel Freya, Severna Makedonija / Hakwood drveni podovi i Rubio® Monocoat, Magic Floor d.o.o.
Hotel Freya, Severna Makedonija / Hakwood drveni podovi i Rubio® Monocoat, Magic Floor d.o.o.

Pre donošenja krajnje odluke veoma je važno kontakirati izvođače radova koji će na licu mesta proceniti da li je izvodljivo da se određena podna obloga postavi, koliko je vremena potrebno za to, da li je neophodno uraditi još neke radove (postaviti izolaciju) i sl. Značajnu ulogu u donošenju krajnje odluke imaju i informacije dobijene od vlasnika drugih hotelskih ili ugostiteljskih objekata koji imaju ugrađene određene podne obloge u svojim prostorima.

modularni tepison
Foto: Modularni podovi doo / Kancelarijski prostor PMF, modularni tepison Graphite 93

Na osnovu njihovog iskustva mogu se dobiti veoma važne informacije kako se pod ponaša posle više godina, koliko je izdržljiv, da li brzo menja boju, kako trpi pritisak ljudi, stolova ili stolica u restoranima, kafićima i sl. Njihovo iskustvo je zapravo ponašanje podne obloge u praksi i to je ono što je potrebno kao krajnja informacija.

Umesto zaključka

Podovi u HORECA objektima imaju veoma značajnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Oni ne samo da utiču na ekskluzivnost i stvaranje prvog utiska kod gosta, tu su da pruže udobnu, bezbednu čistu atmosferu, oponašaju ambijent, da pojačaju i doprinesu kompletnom ugođaju boravka u kome se nalaze. Sa druge strane, grade identitet i mesto brenda na tržištu, kao i njegov renome na duge staze.

Podovi od oraha
Duboke nijanse čvrstih i izdržljivih drvenih podova od orahovine / foto: Drvoprodex

Sve to ukazuje na činjenicu da se izboru adekvatnog poda treba pružiti velika pažnja i vreme. Kako bi sve funkcionisalo, neophodno je u lanac uvesti arhitekte, dizajnere, izvođače radova i dosadašnje korisnike određene podne obloge, sakupiti sve informacije i doneti odluku. A, kada se odluka donese, pola posla je rešeno. Ostaje vam druga polovina da je uz stručna lica privedete kraju.

Modularni LVT pod u poslovnom prostoru
foto: Modularni podovi d.o.o. / LVT Aspecta One, Colonial Oak, Honey

I ne zaboravite. Podovi se postavljaju na duge staze, zato nemojte da vam bude teško da ovom procesu posvetite vreme i pažnju. A krajni utisci ? Pa zna se, i lepi i korisni.

Prethodni tekstprojekat: Unknown Studio – Uređenje javne površine u Rumi
Sledeći tekstPejzažno uređenje dvorišta u Vašoj kući