Nova crkva u Moskvi – tradicija ili odstupanje od pravila?

Ono što karakteriše svaki verski objekat je karakterističan stil gradnje koji, baš kao i sama verska pravila, ne odstupa od onoga što je i u začetku određene religije i bilo. Dakle, neki umetnički izražaj i stilska sloboda u bilo kojem smislu nisu dobrodošli u ovakvim slučajevima. Međutim, građevina koju ćemo danas predstaviti je upravo korak bliže onome što nije nikako bila praksa do sada. Naime, inovativni i pretežno beli materijali koji će se koristiti na ovoj crkvi je nešto što nismo navikli da vidimo kod crkvi, a pogotovo ne ruskih.

U čemu se ogleda taj iskorak u ovakvoj arhitekturi? S predloženom kupolom i visokim zidovima od stakla, kao i svetlećim krstom, ovo rešenje svakako je drugačije od onog što smo navikli da viđamo kod pravoslavnih crkvi.

Ipak, izgradnja crkve posvećene Ignaciju Antiohijskom veoma je izvesna. Naime, iako tačan datum početka gradnje nije definisan, projekat je objavljen je na zvaničnoj veb stranici moskovskog gradskog Odeljenja za urbanizam i gradnju.

Ovaj neobični projekat potpisuju projektni biroi A.R.E.A.L Architects i Archpoint, koji su za sada poznati po projektovanju restorana. Prema predstavljenoj vizualizaciji, neminovno je da crkva neće imati mnogo ukrasnih detalja, kao ni zlatnu kupolu niti složene strukture koje se mogu videti kod tradicionalnih ruskih crkvi dok se dizajn može okarakterisati kao veoma minimalistički. Arhitekte su istakle da su inspiraciju pronašle u crkvi Preobraženja Spasitelja u Velikom Novgorodu, koja potiče iz 14. veka. Unutrašnji prostor će biti otvoren i slobodan kako bi bogosluženje bilo neometano i kako ko bi u crkvu moglo da uđe i do 500 ljudi.

Izvor: gradnja.rs