Ukras svakog poda – Njegovo veličanstvo – tepih!

Reč “tepih” potiče od italijanske reči Carpita Carpire što znači upredati, upredanje. Sam termin koristi se za tkaninu koja se prostire na podu, od zida do zida, a koja je obrađenih ivica. Vekovima unazad, ova italijanska reč je označavala i tkanine koje su se koristile kao zidni ili stoni pokrvač.

Sama proizvodnja tepiha je prilično jednostavna, ali zahteva vreme. Prema načinu tkanja, tepih može biti ručno ili mašinski proizveden. Prema sastavu može biti od veštačkih ili prirodnih vlakana. U današnje vreme sve više se kombinuju ove dve vrste načina tkanja, kao i vrste sastava.

Tepisne raznobojne tkanine
Slika 2 – Tepisne raznobojne tkanine

Vrste tepiha

Tepisi koji u sklopu svog materijala imaju ubačenu još jednu tkaninu i koji su tako vezani za podlogu od veštačkog materijala, obezbeđuju jačinu i stabilnost tepiha. Nazivaju se Bokorast tepisi i najčešće se proizvode u današnje vreme.

Užitak mekoće tepiha
Slika 3 -Užitak mekoće tepiha

Tepih od veštačkog materijala izrađen od gustog tkanja – Needlefelt, izuzetno je oštar i hrapav, pa se najčešće može videti na mnogim javnim površinama sa visokom frekvencijom kretanja, poput hotela, bašti itd. 

Materijali

Najčešće upotrebljivani materijali u izradi tepiha su: najlon, vuna i polipropilen. Najlon, kao najrasprostranjeniji materijal boji se tokom upredanja ili u toku istezanja, izdržljiv je i otporan na habanje. Vuna je trajan materijal i lako se boji. Kada se meša sa sintetičkim vlaknima poput najlona, povećava se trajnost. Vuna je skup materijal i malo je vunenih tepiha na našem tržištu. Polipropilen je dosta jefitniji u odnosu na najlon, pa se samim tim češće koristi. Ovi tepisi su veoma otporni na fleke i mrlje.

Njegovo veličanstvo-tepih
Slika 4 – Njegovo veličanstvo-tepih

Tepisi predstavljaju ukras prostorije, a njihova važnost leži u oplemenjivanju prostora kojeg čine toplim. Uzmite u obzir funkciju tepiha kao i stil uređenja prostorije i frekventnost prilikom odabira pravog za vašu prostoriju