Podovi u trendu PVC PODOVI – Multipraktik među sintetičkim podlogama

PVC PODOVI – Multipraktik među sintetičkim podlogama

Moguće je napraviti ploče koje zaista verno oponašaju izgled prirodnih materijala

Prirodni materijali najčešće predstavljaju čovekov prvi izbor kada nešto treba sagraditi i opremiti. Razlozi za to leže u ljudskoj suštini – iz prirode smo ponikli, njoj se stalno i vraćamo. Međutim, to nije uvek moguće, a nekada i nije najbolje rešenje. Prirodni resursi su ograničeni, kao i stepen njihove eksploatacije, i zato se ponekad moramo okrenuti alternativama. PVC je materijal sa kojim se susrećemo na svakom koraku. Toliko je zastupljen svuda, da svaka priča o njegovoj superiornoj praktičnosti postaje gotovo suvišna. Toga ni upola nisu bili svesni njegovi tvorci kada su došli do formule polivinil hlorida, organskog polimera koji će svetu doneti revolucionarne promene. Danas se od njega pravi sve što um može da zamisli, pa je, logično, postao jedan od glavnih saveznika i u industriji podova.

Superiorna praktičnost PVC podova
Prirodni materijali najčešće predstavljaju čovekov prvi izbor

PROMENA KONFIGURACIJE

Vinil pod je vrsta podne obloge koja se sastoji od PVC-a i dodataka, takozvanih punilaca. Javlja se u dva oblika, kao homogeni i heterogeni vinil, koji se međusobno razlikuju po debljini, strukturi, a delimično i po polju primene. Homogeni je tanak i kod njega je pomenuta mešavina PVC-a i punilaca jednoobrazna masa, tako da je habajući sloj ujedno i jedini, a izrađuje se u rolnama ili tankim pločicama dimenzija do 305 x 305mm. Koristi se pretežno za javne ustanove poput škola, dečijih vrtića, bolnica, biblioteka, pa i na mestima kao što su supermarketi i magacinski prostor.

Homogeni PVC je tanak tako da je habajući sloj ujedno i jedini
Homogeni i heterogeni vinil

Zahvaljujući praktičnosti, lakoći održavanja, ali i povoljnoj ceni ima veoma široku primenu, uprkos skromnim estetskim dometima, jer objekti javne namene iziskuju pomalo sterilan izgled što se tiče boja i dezena, tako da je ovde izgled podređen funkcionalnosti. Iskustvo kroz upotrebu će, međutim, ukazati na neke nedostatke ove podloge, i to upravo funkcionalne i praktične prirode. Homogeni vinil pod je zahtevan jedino kada je reč o postavljanju, jer iziskuje izrazito ravnu podlogu.

Činjenica je da ne stvara statički elektricitet
Sanitarni inspektor među podovima

To se naročito odnosi na onaj u rolnama zato što se prilikom krojenja materijala dobija parčad velike površine (rolne su širine 2m, 3m ili 4m) koju treba dobro zalepiti i kasnije utisnuti u pod gumenim valjkom tako da stvori vakuum sa podlogom, pa ako se desi da je na podu ostala poneka, ma koliko mala izbočina, obloga će posle nekog vremena na tim mestima početi da „diše“ i na kraju će se podići. Da se ne bi dešavale ovakve amaterske greške neophodno je izbrusiti cementnu košuljicu i dobro usisati svu prašinu, odraditi hidroizolaciju, pa ako pod i dalje nije ravan naneti prajmer,a onda i odgovarajuću samonivelirajuću masu, koja se po sušenju takođe fino brusi. Još jedna manjkavost, koja karakteriše vinil pločice, jeste da su zbog frekventne i intenzivne upotrebe (budući da se radi o objektima kroz koje svakodnevno prođe mnogo ljudi) tamo gde nije dobro odrađeno varenje spojeva počele da im se odvajaju ivice, što je dovelo do krzanja i oštećenja pločica, koje je, ruku na srce, lako zameniti pojedinačno, ali ne treba naročito naglašavati da je obloga kojoj svako malo treba reparacija nesvrsishodna obloga.

Otporan na mikrorganizme i većinu hemikalija
Neškodljiv je za namirnice

Pobrojani nedostaci otklonjeni su unošenjem određenih strukturnih izmena, a ishod je bio nastanak heterogenog PVC poda. On nam dolazi u pločama ili daskama, znatno je deblji, što doprinosi njegovoj otpornosti, i ima pet slojeva koji se jasno mogu uočiti na poprečnom preseku: donju PVC podlogu, sloj staklene vune za termoizolaciju, središnji PVC uložak koji sprečava dilataciju i doprinosi apsorpciji buke, dekorativni štampani sloj vinila u određenoj boji i dezenu, i na kraju transparentni habajući sloj sa UV zaštitnim filmom. Može se postavljati na klasičan način, nanošenjem adheziva na celu površinu ploče ili daske, alternativno lepljenjem pomoću samolepljivih traka.

REŠENJE ZA SVAKU NAMENU

I pored pomalo zahtevnih priprema za postavljanje, homogeni vinil podovi su svejedno najbolja opcija za komercijalne objekte, pa čak i industrijske proizvodne pogone manjeg opterećenja. Ima ih nekoliko vrsta, a svaka od njih uspešno neutrališe karakteristične probleme objekta u kom se postavlja.

Antistatički PVC
Vrlo otporan na dugotrajno sistematsko habanje

Elektroprovodljivi PVC

Obloga koja privlači višak elektriciteta nakupljenog u prostoriji pomoću elektroprovodljivog lepka kojim se fiksira i spaja sa mrežom bakarnih traka, a zatim ga sprovodi do instalacije uzemljenja. Nezamenljiv za prostorije sa osetljivom elektronskom opremom, i uopšte sa velikim brojem elektronskih uređaja kao što su operacione sale, odeljenja intenzivne nege, rentgen kabineti i magnetna rezonanca, ili serverske sobe.

U slučaju ovih poslednjih svakako je poželjna konstrukcija izdignutog poda, a homogeni PVC bi imao ulogu završne obloge. Nadalje, elektroprovodljivi vinil ima atest o nezapaljivosti, neškodljiv je za namirnice, otporan na mikrorganizme i većinu hemikalija (budući da se one hemikalije koje bi mogle da ga nagrizu ne koriste u svakodnevnom životu), zbog čega je u zemljama Evropske unije isključivo propisana podna obloga u operacionim salama, na intenzivnoj nezi, u takozvanim sterilnim sobama i u biohemijskim laboratorijama.

Obloga koja privlači višak elektriciteta
Homogeni vinil podovi su najbolja opcija za komercijalne objekte

Antistatički PVC

Ovaj tip zbog karakteristika slobodno možemo nazvati sanitarnim inspektorom među podovima. Činjenica da ne stvara statički elektricitet, da njegov površinski premaz od poliuretana ne dozvoljava prianjanje prašine na pod čineći ga lakim za održavanje, i da je vrlo otporan na dugotrajno sistematsko habanje, stavljaju ga na vrh liste alternativa za škole, bolnice, vrtiće i domove za stara lica.

operacione sale, odeljenja intenzivne nege, rentgen kabineti i magnetna rezonanca
Elektroprovodljivi PVC

Neklizajući PVC

Pomoću kvarca, aluminijum oksida i kalcijum karbida kao punilaca, dobija se podloga koja sprečava klizanje i omogućava siguran korak. Idealno rešenje za mesta na kojima postoji rizik od izlivanja tečnosti kao što su kuhinje, kupatila, područje oko bazena, ili rizik od proklizavanja zbog nanosa padavina, kao što je to slučaj kod prilaza hotelima i drugim ugostiteljskim objektima.

POMOĆ IZ PRIRODE

Koliko je homogeni vinil zbog načina proizvodnje ograničen u pogledu dizajna, toliko heterogeni pruža obilje mogućnosti. Primenom usavršenih tehnika štampe moguće je napraviti ploče koje zaista verno oponašaju izgled, pa čak i teksturu prirodnih materijala poput drveta, kamena ili keramike. Deluju vrlo impresivno, zbog čega su i dobile naziv luksuzne vinil ploče, odnosno Luxury vinyl tiles (LVT).

Ploče se sada postavljaju po press fit klik sistemu
Vrlo impresivni PVC podovi

No, u proteklih par godina osmišljena je nova varijanta vinil ploča, koja u neku ruku preti da postane konkurencija LVT-u. Umesto PVC-a, donji podložni i srednji sloj je sada od plute, u cilju optimizacije toplotne i zvučne izolacije (pluta snižava nivo buke u prostoriji do 53%), a između njih lesonit debljine 6mm. Obloga je vodootporna, a što je još bolje, gledano iz tehničkog ugla radi se o kompletiranom proizvodu, estetiku na stranu.

Ploče se sada postavljaju po press fit klik sistemu, imaju žlebove nalik čepovima od plute koji se savršeno uklapaju jedan u drugi, i mada i dalje traži ravnu podlogu, sistem bolje trpi pokoju neravninu nego LVT. Ako se na to doda da i dalje ne košta puno, da štedi energiju, ublažava vibracije pri hodanju, mehaničke povrede, pa čak i bolove u nogama i kičmenom stubu, odgovor na pitanje “može li bolje od ovoga?” se nameće sam.

Piše: Jelena Mitrović

Prethodni tekstVeštačka trava – Mala privatna oaza na dohvat ruke
Sledeći tekstTravnati pod u vašoj sobi