Kakvi podovi su najbolji za podno grejanje?

Najčešće se postavlja pitanje da li se podno grejanje može koristiti samo kod određene vrste poda?

Podno grejanje je pogodno za skoro svaku vrstu podne obloge. Osnovna razlika u podnim materijalima je u kvalitetu prenosa toplote od poda do površine poda (toplotna provodljivost).

Na tržištu je prisutan veliki broj različitih podnih materijala: drvo, vinil, pločice ili tepisi koji su namenjeni podnom grejanju i koji imaju dobar uticaj na vreme zagrevanja i energiju sistema.

Dobra toplotna provodljivost materijala omogućava brže zagrevanje sistema podnog grejanja i ekonomičnije radi. Međutim, postoje efikasni sistemi grejanja koji koriste skoro svaku vrstu podne obloge. Potrebno je samo da odaberete pravo podno grejanje za pod svojih snova.

Drveni podovi

Drveni podovi su pogodni za podno grejanje, ali različite vrste drveta imaju različitu toplotnu masu i provodljivost, te treba obratiti pažnju na debljinu i gustinu materijala.

Promenjljiva temperatura poda takođe može uticati na neke podove, tako da je potrebno uvek proveriti sa proizvođačem o kompatibilnosti podnog grejanja sa drvenim podom. Projektovano drvo se smatra najboljom podnom oblogom za podno grejanje, jer ne menja izgled kada se koristi sa sistemom. Kao i kod tepiha, laminata i vinila, temperatura drvenog poda ne sme preći 27 ° C. To znači da postoji određena maksimalna toplota koju je moguće ostvariti sa podnim grejanjem za drvene podove.

Zagrejte vreme

Vaš izbor podnih obloga utiče na vreme zagrevanja u zavisnosti od toplotnih svojstava materijala od kojih je. Materijali sa niskom toplotnom masom zagrevaju se brže nego materijali sa većom toplotnom masom. Vreme zagrevanja i reakcija podnog grejanja poda može se značajno poboljšati ugradnjom podne izolacije.