Kamen mermer granit Olimpijske igre potencijalno na plutajućim platformama

Olimpijske igre potencijalno na plutajućim platformama

Plutajuće platforme u Parizu za vreme Olimpijskih igara? Možda. Ovaj projekat bi rešio problem održavanja sportskih događaja tokom Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu koji je jedan od gradova kandidata.

Foto: ANSKA, plutajuće platforme, Pariz
Foto: ANSKA, plutajuće platforme, Pariz

Arhitektonska firma ANSKA preuzela je na sebe zadatak da osmisli alternativno rešenje za održavanje sportskih događaja. Pošto je organizacija Igara izuzetan skup sport, pre svega zbog izgradnje novih objekata, oni su osmislili plutajuće platforme koje bi se postavljale na vodene površine čime se skupoceno zemljište u Parizu ne bi zauzimalo. Jednom kada se Igre završe, ove modularne platforme se mogu rastaviti i odneti na drugo mesto. Ovo rešenje ima još nekih prednosti: akcenat se stavlja na vodene površine koje su pravi magnet za turiste. Plutajuće platforme instalirale bi se na reci Seni ali bi se isto tako postavljale i u pariskim predgrađima, industrijskim zonama i i bilo gde drugde gde ima vode, piše ArchDaily.

Foto: ANSKA, plutajuće platforme u Parizu
Foto: ANSKA, plutajuće platforme u Parizu

Na svakom Spotu bi se organizovali različiti programi tokom Olimpijskih igara. Jedni bi bili pozornica za sportske manifestacije ili mini-koncerte, dok bi drugi služili kao prostor za postavlajnje info centara ili privremenih izložbi.U zavisnosti od širine reke u određenoj zoni toka, neki od Spotova bi bili odvojeni od obale i delovali bi poput malih ostrva.

Tokom 130. Međunarodnog zasedanja Olimpijske komisije u Limi, koje će se održati 13. septembra 2017. godine biće odlučeno u kom će se gradu održati Olimpijske igre 2024. Osim Pariza, kandidati su Los Anđeles i Budimpešta. Ukoliko Pariz pobedi, verovatno ćemo biti u prilici da vidimo ove zanimljive plutajuće platforme u realizovanoj formi.

Izvor: ArchDaily, Gradnja