Podno grejanje na struju

Grejači na struju proizvode se od materijala koji ima veliki električni otpor oko kojeg je postavljena izolacija otporna na visoke temperature i priključak od savitljivog bakarnog provodnika. Ovakav vid grejanja obezbeđuje najoptimalniju idealnu temperaturu, pri čemu se postiže velika ušteda električne energije. Temperatura poda je približna temperaturi tela.

Podni grejači su namenjeni za zagrevanje stanova, kancelarija, lokala, garaža. Ugrađuju se u pod tako što se fiksiraju betonskim premazom.

Montaža podnih grejača

Temperatura poda od 25-30o C, zavisi od dužine rada grejača. U zavisnosti od površine, biraju se grejači odgovarajuće snage (100 – 150W). Traka grejača raspoređuje se ravnomerno po podu prostorije. Minimalno rastojanje između grejača je 5 cm, dok je odstojanje od zidova 10 cm. Savitljivi bakarni provodnik se razvlači do mesta utičnice, odnosno, izvora energije. Preko razvučenih grejača postalja se betonski sloj debljine 3 cm, a preko njega, itison ili tepih.

Uključivanje struje omogućeno je preko običnog utikača, ili termoregulatora. Bolji koeficijent iskorišćenosti postiže se kada se ispod grejača postavi termoizolacija: stiropor, mineralna (staklena) vuna, šamot ili perlit.

Uvek treba povesti računa

Grejač se ne sme priključiti na struju dok je on na koturu ili samo razvučen po podu bez betonskog sloja. Nije dozvoljeno uključivanje već montiranog podnog grejanja pre nego što prođe 20 dana od trenutka postavljanja betonskog sloja. Sloj se mora prirodno osušiti. Veze moraju ostati fiksirane u betonskom sloju, ne sme biti ukrštanja ili spajanja redova.

Udobnost i ekonomičnost

Električni sistemi za podno grejanje obezbeđuju ugodnu temperaturu u vašem stanu, dnevnoj sobi, kupatilu ili kancelariji, sportskoj hali radnji itd. Podno grejanje se primenjuje pri građenju nove zgrade ili se postavlja na već postojeći pod.

Električno podno grejanje se može montirati na sve vrste podova, od novih, betonskih podova, pa do renoviranih ili drvenih podova. Podno grejanje se koristiti kao jedini grejni izvor u prostoriji ili kao dopunsko grejanje, grejući samo pod.

Električno podno grejanje obezbeđuje prijatnu toplotu oko nogu, tela i glave. Kako stvara veoma blago strujanje vazduha na gore, količina čestica prašine koje se nalaze u vazduhu je znatno smanjena, što omogućava pogodniju mikroklimu za osobe sklone alergijama i astmi. Podno grejanje pruža minimalnu potrošnju energije, fleksibilnost, trajnost i ima desetogodišnju garanciju.