Nekoliko opcija za pokrivanje betonskih podnih površina

Postoje četiri načina za pokrivanje betona. Svaki od njih pruža specifičan izgled sa prednostima i razlikama.

Da li ste ikada razmišljali o betonu ili betonskom premazu kao podnoj oblozi?

Najvećim delom podne obloge se odnose na tepih, pločice, tvrdo drvo ili neku drugu površinu koja se obično koristi za pokrivanje poda. Sa porastom unutrašnjih dekorativnih betonskih završnih obrada, slobodno se može dodati beton na listu opcija podova za naredni podni projekat enterijera. Dok se većina betonskih obloga koriste u enterijeru i eksterijeru, najčešći fokus je na unutrašnjim podovima, jer u njima završi ogromna količina materijala.

Istorija industrije „betonske podne obloge“ je relativno kratka, od nekih dvadesetak godina. Pre toga, polimer tehnologija  bila je razvijena do tačke u kojoj se dovoljno modifikovani cementni proizvodi postavljaju u izuzetno tankim slojevima zadržavajući svoj integritet, trajnost i snagu. U poslednjih nekoliko godina tehnologija je evoluirala do tačke u kojoj se određeni dekorativni materijali primenjuju u debljini kreditne kartice. Kada uzmete u obzir koliko je debela kreditna kartica, ovi materijali se čine impresivnijim.

Tekstura betonske podne obloge

Podne obloge sa teksturom su dizajnirane za jednu svrhu, a to je – da obezbede strukturnu površinu sličnu kamenu, pločicama, ciglama, drveću itd. Pokrivački sistemi su dizajnirani tako da se nanose brzo mistrijom, a potom se željena tekstura utisne. Može se koristiti prah ili tečni materijal, u zavisnosti od poželjnog konačnog izgleda površine. Najvažnija je priprema površine. Površina treba da bude dovoljno gruba tako da se pokrivni materijal može vezati hemijski i mehanički. Preporučuje se mehaničko brušenje ili profilisanje poda, jer će se time uvek obezbediti bolji profil.

Podne obloge nisu toliko popularne za unutrašnju završnu obradu, ali postoje već decenijama kao spoljašnje obloge za bazene. U poslednjih nekoliko godina ova vrsta podnih obloga postaje popularna u visokofrekventnim unutrašnjim prostorima zbog svoje trajnosti, niske cene i jednostavnosti primene. Sadrže više peska i pružaju grublji finiš. Ove vrste materijala se nanose preko levka pištolja pod pritiskom. Primenjuju se malter premazi. Kada se prvi sloj osuši, postavljaju se lepljivi šabloni na pod. Druga boja se nanosi preko šablona. Tip finiša zavisi od mlaza i načina prskanja.

Beton je dostupan u bilo kojoj boji, sa beskrajnim spektrom različitih tekstura i dezena. U mnogim slučajevima, malo kreativnosti daje dug put stvaranju podne obloge koja je jedinstvena i mnogo jeftinija od prirodnog materijala.