Kako postaviti samonivelišuću masu preko kritične podloge

Kad je potrebno izravnati podove, mase za nivelisanje su najbolje rešenje. Jednostavne su za korišćenje, a nakon vezivanja formiraju idealnu osnovu za postavljanje pločica ili drugih podnih obloga.

Koriste se ne samo pri renoviranjima, za izravnavanje starih podova ili ujednačavanje različitih nivoa površina, već i kod novogradnje za nove košuljice kada podne obloge, na primer pločice velikih dimenzija, parket ili linoleum, zahtevaju krajnje ravnu površinu.

Kada govorimo o Baumit proizvodima za formiranje podova, svojim kvalitetom posebno se izdvaja samoizravnavajuća masa Baumit Nivello Quattro.

Baumit Nivello Quattro
Baumit Nivello Quattro

Baumit Nivello Quattro je samorazlivajuća masa, izrađena na bazi specijalnog CASUBI veziva. Koristi se pre polaganja svih vrsta podnih obloga, kako bi se dobila izjednačena i homogena podloga.

Zahvaljujući brzom vezivanju mase, kretanje preko mase je moguće nakon 2-3 sata. Postavljanje podnih obloga moguće je već nakon 24h, u zavisnosti od tipa obloge i debljine nanetog sloja.

Baumit Nivello Quattro se koristi u unutrašnjim prostorima u slojevima maksimalne debljine 1-20 mm, a zahvaljujući specijalnom vezivu skupljanje mase je minimalno, te ne dolazi do stvaranja pukotina čak i kod debljih slojeva. Upravo minimalno skupljanje i nemogućnost stvaranja pukotina odvajaju Baumit Nivello Quattro od svih ostalih masa za izravnavanje.

Baumit Nivello Quattro je pogodna i za podna grejanja, kako zbog dobrog provoda i akumulacije toplote, tako i zbog svoje elastičnosti koja ne dozvoljava pojavu pukotina usled termičkih dilatacija.

Baumit Grund
Baumit Grund

Kao sistemsko rešenje uz Nivello Quatro, koristi se Baumit Grund koji omogućava optimalnu vezu podloge i samoizravnavajuće mase. Ovaj disperzivni visoko kvalitetni predpremaz bez rastvarača, na bazi sintetičke smole, jako dobro suzbija poroznost na izrazito upijajućim podlogama, poput cementnih i kalcijum-sulfatnih estriha, grubih betonskih podova itd. Specijalno za slaboupojne i neupojne površine kao prajmer preporučuje se Baumit SuperPrimer.

 

9 RAZLOGA ZA IZBOR BAUMIT PODOVA:

 1. Jednostavno za primenu
  2. Postavljanje podnih obloga za kratko vreme
  3. Štedi prostor na gradilištima
  4. Prikladno za podno grejanje
  5. Za debljine do čak 20 mm
  6. Bez skupljanja i pukotina
  7. Omogućava pokrivanje veće površine
  8. Sigurno i čvrsto
  9. Za sve vrste podnih obloga

KAKO DA POSTAVITE SAMONIVELIŠUĆU MASU PREKO KRITIČNE PODLOGE

Za primer postavke Baumit Nivello Quattro samonivelišuće mase preko kritične podloge koristićemo prostoriju sa neujednačenim podom, sa ostacima lepka.

Prajmer

1. Prajmer

Podlogu je neophodno tretirati prajmerom. Za ovakve podloge preporuka za prajmer je Baumit SuperPrimer – gotov visokokvalitetan prajmer bez rastvarača koji je spreman za upotrebu, ispunjen kvarcnim peskom, posebno napravljen za slabo upojne površine na zidovima i podovima, za unutra i spolja. Baumit SuperPrimer je žute boje, što omugućava lakšu proveru i kontrolu ujednačenog nanosa prajmera.

Sušenje prajmera

2. Sušenje prajmera

Ostavite Baumit SuperPrimer da se osuši, oko 1h. Baumit SuperPrimer je otporan na vlagu, a površina nakon nanošenja prajmera postaje hrapava i brzo se suši. Hemijska reaktivnost specijalnog veziva obez- beđuje naročito visoku prionljivost u prvih 48 sati nakon nanošenja.

Priprema NivelloQuattro

3. Priprema NivelloQuattro

Baumit Nivello Quattro sipati u hladnu, čistu vodu i uz pomoću prikladne, spororotirajuće mešalice zamešati u homogenu masu bez grudvica (vreme mešanja oko 2-3 min). Odnos mešanja: 6,0 l vode na džak od 25 kg Baumit Nivello Quattro.

Izlivanje

4. Izlivanje

Svežu masu za nivelisanje treba primenom odgovarajućih mera zaštititi od promaje, direktnog delovanja sunčeve svetlosti i toplote. Sveže zamešanu masu za nivelisanje izliti na podlogu, počevši od najudaljenijih uglova prostorije, i pomoću gletarice ili zidarske mistrije za zaglađivanje ravnomerno raspodeliti
na željenu visinu.

Bodljikavi valjak

5. Bodljikavi valjak

Nakon izlivanja izbaciti višak vazduha iz Baumit Nivello Quattro uz pomoću bodljikavog valjka. Masa će se sama izjednačiti i zagladiti. Baumit Nivello Quattro može se i pumpati (kontinuiranim pužnim pumpama). Temperatura vazduha, materijala i podloge za vreme obrade i vezivanja mora iznositi minimalno +5 °C.

Sušenje NivelloQuattro

6. Sušenje NivelloQuattro

Ostavite izlivenu masu da se suši i kao rezultat dobićete savršeno glatku i ravnu površinu. Na slojeve debljine do 3 mm
obloge se mogu nanositi nakon 24 h. Za svaki sledeći milimetar debljine treba računati sa vremenom sušenja od dodatna 24 h. Pre postavljanja završne obloge (parket, itison, keramika itd.), sa površine Nivello Quatro ukoniti pokoricu ili sve materijale koji ometaju prionljivost npr. brušenjem, struganjem ili peskarenjem.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Prethodni tekstPrirodno ulje za najviše standarde i neograničene mogućnosti dizajna
Sledeći tekstKako izabrati najkvalitetniji laminat?