Vodeni ili poliuretanski lakovi

Osnova poda je u kvalitetu podloge koja treba biti nosiva i ravna, sa povezanim delovima. Samorazlivajućim masama može se dobiti ravna podloga, u zavisnosti od završnog sloja koji se zahteva. Sama veza samorazlivajuće mase i podloge obezbeđuje se odgovarajućim predpemazom. Na poravnatu podlogu, dovoljne nosivosti, vrši se polaganje, izlivanje ili lepljenje završnog sloja.

Vodeni lakovi

Bezbojni vodeni lakovi preporučuju se za tretman elemenata izloženih spoljašnjim uticajima izrađenih od  masiva drveta kao što su prozori, ulazna i garažna vrata, drvene fasade, kapije, nadstrešnice, roletne, grinje  i sl. Upotrebom ovih lakova zadržava se potpuno prirodan izgled drvenih površina i postiže se optimalna transparentnost uz zaštitu od atmosferskih uticaja i bioloških faktora. Za vodene lakove je važno da brušenje bude odlično odrađeno, tako da temperature nisu visoke kao kod lakiranja. Odgovara im vlaga u vazduhu.

Vodeni lak lepše izgleda, daje parketima lep, prirodan izgled, dok poliuretanski lak daje žućkastu boju. Sve je stvar ličnog izbora.

Lakiranje

Za lakiranje i završni izgled parketa, postoje dva pristupa: tradicionalni i moderni. Oba sistema se zasnivaju na korišćenju „štuko mase“ za zapunjavanje rupa u podu. Smesa se meša sa ostacima od brušenja i predpremaza koji se nanosi kao „prva ruka“ na parket.

Jednokomponentni poliuretanski lakovi

Jednokomponentni PU lakovi su namenjeni za dekoraciju i zaštitu svih vrsta drvenih podova i ostalih drvenih površina u enterijeru  koji je izložen intenzivnom habanju. Lak se može naneti četkom, valjkom sa kratkom dlakom ili špricanjem, u tri sloja na čisto drvo ili drvo koje je prethodno izbajcano (nitro ili akrilni bajc). Sušenje traje 24 sata, a korišćenje premaznih površina dozvoljeno je nakon 72 sata. Nitro bajc je namenjen transparentnom bojenju površina od masivnog drveta i furniranih ploča u enterijeru. Funkcija mu je isključivo estetska, i zahteva lakiranje. Akrilni bajc je ekološki proizvod na bazi vode koji je namenjen takođe transparentnom bojenju u enterijeru. Funkcija mu je identična prethodnom.

Dvokomponenti poliuretanski lakovi

Dvokomponentni završni lakovi različitog stepena sjaja nanose se na drvene površine, prethodno tretirane poliuretanskom ili poliestarskom podlogom, u industriji nameštaja za unutrašnju upotrebu. Brzo sušenje, odlična elastičnost i otpornost na habanje završnog premaza odlike su ovih lakova. Dvokomponentni lakovi su čvršči a vodeni manje štetni i lakše se sa njima radi.