Kako izabrati lajsne za parket?

Složićete se da je parket jedna od veoma voljenih i traženih podnih obloga, koja oplemenjuje prostor i daje mu notu prirodnosti, topline, tradicije i ugođaja boravka. Kako na tržištu danas imamo širok izbor različitih modela, sigurno je da je za izbor odgovarajuće vrste parketa potrebno izdvojiti vreme. Pored parketa, postoje i te neke dodatne stvari na koje treba obratiti pažnju pre same ugradnje, kako bi krajnji efekat bio taman onakav kakav ste želeli. Pitate se koje su to stvari? Lajsne za parket. A na pitanje, kako izabrati lajsne za parket, odgovaramo vam u nastavku teksta.

Lajsne za parket, važnost pravog izbora

Pored velikog estetskog značaja, lajsne za parket su veoma važan funkcionalni element prostora kome pripadaju. Pa tako, među osnovnim funkcijama lajsni za parket, najznačajnije su:

 • Prekrivanje dilatacije, odnosno otvora koji se nalazi između zida i parketa, a koji postoji kako bi omogućio skupljanje i širenje parketa u različitim temperaturnim periodama. Tada, lajsnu uvek treba pričvrstiti za zid, a ne za parket da ne bi došlo do njenog pomeranja prilikom skupljanja parketa;
 • Sakrivanje različitih kablova, koji kada stoje samostalno, u priličnoj meri ruže prostor;
 • Zaštita zidova od usisivača ili džogera i četke prilikom čišćenja parketa;
 • Sprečava nakupljanje prašine u ćoškovima i njeno uvlačenje pod sam parket.

Estetski značaj lajsni za parket je finalni deo ugradnje parketa. One mu daju onaj završni okvir, lepotu konačnog i ekskluzivnog.

Lajsne za parket, na šta obratiti pažnju

Budući da na tržištu postoji veliki izbor lajsni za parket, šta je to na šta treba obratiti pažnju, pitate se. Evo kriterijuma kojima se treba rukovoditi pre donošenja odluke o izboru.

Boja

Da bi stvorili savršenu kompoziciju, gledajte da se boja lajsne uklopi sa bojom i dizajnom parketa ili sa stolarijom. Ili birajte lajsne u beloj boji kao neutralni, suptilni, a efektni detalj, koji će doprineti krajnjem izgledu prostora.

Oblik lajsni

Kako svaki prostor ima neki svoj stil, oblik lajsni treba da bude u skladu sa tim stilom. Pa tako, imamo:

 • Ravan profil – sa oštrim ivicama je karakterističan za moderan stil;
 • Zakrivljeni profil – veoma su efektne, naročito kada se kombinuju sa plafonskim. Karakteristične su za klasičan stil.

Visina

U zavisnosti od visine prostora, biraju se lajsne odgovarajućih dimenzija. Pa tako:

 • Za male, niske prostore – biraju se lajsne male visine, do 60 mm;
 • Za visoke, prostrane prostorije – zbog efektnosti, idealne su lajsne velikih visina od 80 mm do 150 mm.

Materijal

Prema vrsti materijala, lajsne za parket mogu biti:

 • Masivno (puno) drvo – najlepša i najskuplja varijanta. Uvek mora biti u skladu sa materijalom samog parketa;
 • Furnir – cenovno pristupačnija varijanta drvenih lajsni. Kako se jedna strana prevlači slojem furnira, odnosno tankim slojem skupljeg drveta: hrasta, oraha, trešnje, veoma je sličan masivnom drvetu;
 • Medijapan – najpovoljnija varijanta lajsni, posebno ukoliko je potrebna veća količina. Veoma su savitljive, lake za postavku i nema bojazni da će doći do pucanja, kao što je to slučaj sa drvenim lajsnama.

Namena

Pored ovih osnovnih lajsni za parket koje možete pronaći u prodajnim salonima Rzav parketa , postoje i:

 • Nivelacione lajsne koje izjednačavaju visinu parketa prema drugim različitim podnim oblogama, npr. tepiha i parketa;
 • Prelazne koje predstavljaju vezu između različitih vrsta podova, radi njegovog izravnavanja;
 • T lajsne se postavljaju između dve daske parketa ili prelaza parketa i druge podne obloge, sa tim da obe podne obloge budu u istoj ravni, primer prelaz između spavaće sobe i hodnika, odnosno parketa i pločica;
 • Držači (žabice) parket lajsni koje se koriste za lako montiranje lajsni, ali i lako skidanje kada se postavlja neka instalacija, kreči i sl.

Kada već izaberete parket, stručno ga postavite, izdvojite novac, nemojte da izbor lajsni za parket bude puka formalnost. Zašto? Zato što one jesu sitnice, ali sitnice velikog značaja, koje doprinose konačnom, pravom izgledu parketa u prostoru. One nisu formalnost. Zapravo, one su viša kao jagodica na šlagu. A, bez jagodice, ni torta nije savršena. Nije li tako?