Kako se postavlja parket (video)

Želite da saznate kako se pravilno postavlja parket i koliko to košta?
Na pravom ste mestu!

Način postavke parketa zavisi od vrste i njegovih dimenzija ali i od toga da li postoji podno grejanje ili ne. Ipak, pre nego što se upustite u postavku parketa potrebno je za početak da znate kakav lepak vam treba. Postoje jednokomponentni i dvokomponentni lepak, a u nastavku teksta saznaćete i kada se koristi koji.

Pogledajte kako se pravilno postavlja parket:

Vrste lepka i cena postavke parketa

Jednokomponentni lepak je skuplji i on se koristi ukoliko postoji podno grejanje zbog svoje elastičnosti. Takođe, preporučeno je da se ovaj lepak koristi ukoliko su širine dasaka veće od 16 cm, to jest, za izrazito široke parkete. Cena jednokomponentnog lepka je oko 9 evra po kvadratnom metru. Kada se na ovu cenu doda prajmer i ruke majstora, cena postavke gotovog parketa (koji ne treba da se hobluje, bajcuje i lakira) s jednokomponentnim lepkom je oko 15 evra po kvadratnom metru.

Cena postavke gotovog parketa s jednokomponentnim lepkom je 15, dok je s dvokomponentnim oko 10 evra/m2. Postavka klasičnog parketa kreće se od 12 do 17 evra/m2. Dvokomponentni lepak se koristiti češće jer je jeftiniji i on se koristi za lepljenje gotovog parketa. Postavka sa prajmerom i rukama košta oko 10 evra po kvadratnom metru.

Postoji i jednokomponentni lepak na vodenoj bazi, a to je lepak koji se koristi za klasičan parket manjih dimenzija koji dodatno obrađuje, odnosno, hobluje i lakira. Cena postavke klasičnog parketa s hoblovanjem i lakiranjem je oko 12 evra/m2 za lakove u sjaju ili 14 evra/m2 za mat lakove. Ukoliko želite da se parket i bajcuje u željeni ton, cena je nešto veća od 15 evra po kvadratu s lakom u sjaju do 17 za mat varijantu.

Mi smo u ovom primeru koristili dvokomponenti lepak s kojim smo zalepili gotov parket velikih dimenzija u formi brodskog poda. A evo i kako!

Vlažnost podloge

Pre postavke parketa, potrebno je ispitati vlažnost cementne košuljice, odnosno, podloge na koju se parket lepi. Vlažnost ne bi smela da bude preko 2%, a optimalno je da vrednost bude između 1,3 i 1,6%.

Postupak lepljenja

Pokazaćemo vam postupak lepljenja parketa na primeru gotovog parketa koji ćemo slagati u formi brodskog poda. On je bajcovan i lakiran u fabrici i na licu mesta se vrši samo njegova postavka. Ukoliko se odlučite za klasičan parket, nakon postavke potrebno ga je hoblovati, bajcovati u željeni ton i lakirati na licu mesta.

Podlogu je potrebno očistiti, usisati i namazati prajmerom kako bi se uklonila prašina s površine i da bi lepak bolje prijanjao za podlogu.

Pravac pružanja parketa u odnosu na prozore
Foto: www.gradnja.rs, Pravac pružanja parketa u odnosu na prozore

Potom se određuje orijentacija pružanja parketa. Uglavnom se parket postavlja upravno na zid s prozorima ali naravno su izuzeci mogući pre svega ako se radi o prostorijama kojima je jedna dimenzija naglašenija od druge.

Pravac pružanja parketa u uskim prostorijama
Foto: www.gradnja.rs, Pravac pružanja parketa u uskim prostorijama

Ukoliko je prostorija duga a uska, poželjno je da se parket postavlja po kraćoj strani bez obzira na izvor svetlosti kako bi se stvorio utisak šire prostorije.

koliko je prostorija duga a uska, poželjno je da se parket postavlja po kraćoj strani bez obzira na izvor svetlosti kako bi se stvorio utisak šire prostorije.

Na početku postavke parketa najbitnije je da se izvuče i obeleži tačan pravac pružanja parketa za postavku prvog reda paketa. Ovo je veoma važno jer svi ostali redovi prate pravac postavljenog prvog reda.

Lepak se nanosi samo na podlogu i razmazuje zupčastom špaklom. Lepak se ne nanosi na celu površinu odjedanput već postepeno za po par redova.

Parket se postavlja na oko 1 cm od zida, a prostor se popunjava klinovima. Ovaj prazan prostor će omogućiti eventualna širenja drveta usled promene vlažnosti, a pokriva se parket lajsnama. Pogledajte kako se postavlja visoka bela parket lajsna koliko ona košta.

Spoj pločica i parketa sa lajsnom
Foto: www.gradnja.rs, Spoj pločica i parketa sa lajsnom

Za sečenje dasaka za ukrajanje na krajevima koristi se cirkular.

Nakon postavke jednog reda, nastavite s drugim dobro pripijajući jedan red uz drugi. Ukoliko postavljate parket u slogu brodskog poda, obratite pažnju da smicanje između dasaka bude veće od 15-20 cm.

Spoj parketa sa pločicama možete rešiti bez široke lajsne vrlo elegantno postavljajući “L” lajsnu ispod pločica tako da je sa gornje strane na spoju vidna ivica od 1 mm. Naravno, preduslov za ovo je da nivo parketa i pločica bude u isti.

Nakon završetka postavke, u naredna 24 časa, nije preporučljivo gaženje po parketu kako ne bi došlo do njegovog razilaženja.

Ukoliko ste se odlučiti za klasičan parket, sada bi na red došlo hoblovanje, bajcovanje u željeni ton i lakiranje na licu mesta.

Tekst, foto, video i ilustracije preuzeto sa www.gradnja.rs