Osnovni alati koji će Vam čišćenje podnih površina učiniti lakšim

Dostupni u svakoj prodavnici ili supermarketu, kombinacija jeftinih alata može da odgovori na većinu zadataka vezanih za održavanja poda. Svako od nas u kući sigurno ima sve navedene alatke koje u mnogome olakšavaju održavanje vaših podova. Ukoliko želite da izbegnete upotrebu hemijskih sredstava i mašina za čišćenje, podsećamo vas na osnovna sredstva za čišćenje.

Suvo čišćenje podova

Metla je alat koji se koristi za brzo uklanjanje otpadaka sa drvenih ili elastičnih podnih obloga. Prirodne metle traju kraće od sintetičkih, ali su efikasnije. Kada se metla isprlja, potrebno ju je oprati u vodi osušiti pažljivo kako bi čekinje ostale prave.

Suvom krpom se bagim pritiskom kupi prašina i sprečava se istovremeno njeno podizanje. Krpe perite ručno u toploj vodi i osušite.

Mokro čišćenje podova

Koristi se vlažni džoger kako bi sa sigurnošću uklonio prljavštinu sa poda. Ukoliko nije jako zaprljan, može se koristiti čista voda. A ako jeste, u vodu se sipa detrdžent i brisko se ispira par puta. Nakon upotrebe, brisko se pere u toploj vodi i temeljno ispira i suši.

Sunđer je alternativa za džoger, ali se mora voditi računa na kakvoj površini poda se primenjuje. Treba izbegavati podove sa grubom površinom. Sunđer treba isprati posle svake upotrebe.

Čišćenje četkom

Četka je idealna za čišćenje grubih površina jako zaprljanih elastičnih podova i podnih obloga smeštenih na otvorenom prostoru, na primer, tremu. Četka se pere nakon svake upotrebe u čistoj vodi i ostavlja se da se osuši sa vlaknima na dole.