Održivost ostaje glavna tema na DOMOTEX-u

Po drugi put, održivost, cirkularna ekonomija i zaštita životne sredine će imati ključnu ulogu na DOMOTEX-u, vodećem svetskom sajmu za tepihe i podne obloge.

Predstojeći događaj, koji će se održati od 11. do 14. januara 2024. godine, ponovo će se usredsrediti na održivost, cirkularnu ekonomiju i zaštitu životne sredine u industriji tepiha i podnih obloga. „U svetu u kojem resursi postaju sve ređi, a posledice klimatske krize počinju sve češće da nas pogađaju, održivost mora postati neizostavan deo svega što radimo. Zato smo doneli odluku da očuvamo i proširimo našu temu ključnih vrednosti pod nazivom „FLOORED BY NATURE“ i poseban prikaz pod nazivom „THE GREEN COLLECTION“, objašnjava Sonia Wedell-Castellano, Globalna direktorka DOMOTEX-a.

Izvanredne prezentacije i inovativni proizvodi, aktuelni istraživački projekti, prikaz materijala koje možete dodirnuti, kao i inspirativni program konferencije – to je ono što posetioci mogu očekivati u THE GREEN COLLECTION u hali 23. U saradnji sa TFI Aachen i bazom podataka za materijale raumprobe, THE GREEN COLLECTION priređuje megatrend održivosti za posetioce da dožive. „Radujemo se nastavku naše uspešne saradnje i nastavićemo sa našim dobro uspostavljenim pristupom pružanja informacija o aktuelnim istraživanjima i regulatornim merama u oblasti održivosti. Osim toga, dodaćemo važan aspekt „naprednih obuka“ našem pristupu“, otkriva dr. fil. Jacqueline Lemm, direktorka TFI Aachen i predsednica žirija ovogodišnje GREEN COLLECTION nagrade.

Nagrade sa ekološkim naglascima

Najvažniji deo posebnog prikaza biće svečana dodela nagrade GREEN COLLECTION. Međunarodni žiri stručnjaka će pregledati prijavljene eksponate i napraviti preselekciju, koja će biti izložena na prostoru GREEN COLLECTION tokom celog sajma. Ovogodišnji žiri će predsedavati dr. fil. Jacqueline Lemm, direktorka TFI Aachen. Takođe će deo žirija biti i Kemp Harr, izdavač industrijskog časopisa Floor Focus, i Reto Aschwanden, direktor neprofitne organizacije Label STEP.

Kategorije nagrada odražavaju različite aspekte održivosti

Četiri kategorije nagrada usredsređene su na održivost, ali svaka kategorija se bavi različitim aspektima održivih proizvoda ili proizvodnih procesa.

Eco-friendly proizvodi: Fokusira se na organski i etički proizvedene materijale, kao i na reciklirane i unapređene sirovine.
Zdravi proizvodi: Usmereni su na proizvodnju tepiha i podnih obloga s niskim emisijama.
Održiva proizvodnja: Ova kategorija obuhvata alternativne, energetski efikasne i druge održive proizvodne procese u industriji podnih obloga i odgovarajuće proizvode.
Socijalna odgovornost: Odražava aktivno zalaganje protiv dečjeg i prinudnog rada i ima za cilj sertifikaciju proizvođača koji proizvode na primeran način, bez eksploatacije svojih zaposlenih.

Proizvođači se mogu prijaviti za GREEN COLLECTION nagradu do 10. novembra 2023. čak i kompanije koje nisu aktivno učesnice na DOMOTEX-u mogu prijaviti svoje proizvode za nagradu.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2023,
Hannover Fairs Turkey
www.domotex.de