Primenjena savremena tehnološka rešenja

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije, 8. februara 2012. godine u Beogradu, organizovao je strucnu konferenciju na temu: „Energetska efikasnost i obnovljiva energija u Jugoistocnoj Evropi – Primenjena savremena tehnoloska rešenja“.

KOLIKO SRBIJA PRIMENJUJE MODERNE TEHNOLOGIJE U USTEDI ENERGIJE

Smanjenje troskova i povecanje konkurentnosti privrede, kao i optimizacija budzeta domacinstava i kompanija su neophodni kako bi se obezbedio opstanak svakog pojedinca i drustva. Primena principa energetske efikasnosti, koriscenje obnovljivih izvora energije uz primenu savremenih tehnickih resenja, predstavljaju mogucnost ne samo da se postojeca ekonomska i finansijska kriza prevazidje, vec i da se obezbede znacajne investicije. CEDEF je upravo s tim ciljem organizovao konferenciju na kojoj su predstavljene savremene tehnologije sa konkretnim rezultatima i postignutim efektima u privredi i u lolanim samoupravama i JKP.

Ektremne vremenske prilike i energetska kriza u celom svetu, i u Srbiji, bile su pravi ambijent za odrzavanje konferencije o rezultatima, upravljanju i stednji energije. Na konferenciji je zakljuceno da su u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina intenzivnije pocele da se uvode savremene tehnologije koje stede energiju. Osim energetskih usteda u zgradama, transportu, industriji i domacinstvima, nove tehnologije doprinele su i budzetskim ustedama, a i cuvanju planete.

Na skupu su govorili:
§ Prof. dr Radivoje Mitrovic, drzavni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije
§ dr Aleksandar Peric, savetnik predsednika Privredne komore Srbije
§ Jovanka Arsic – Karisic, predsednik Upravnog odbora, CEDEF
§ dr Miomira Lazovic, savetnica za obuku i obrazovanje, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije
§ Petar Nedeljkovic, prodajni inzenjer, Ceresit
§ Slobodan Jokovic, specijalista za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, Schneider Electric
§ Nenad Dograjic, direktor, Global Intercontinental Utilities BGD
§ Zoran Bisercic, direktor, Vaillant
§ Dusko Mitrusevski, strucni saradnik, SM Business Services and Trading
§ Petar Vasiljevic, pomocnik direktora, Beogradske elektrane
§ Nenad Lucic, menadzer za razvoj proizvoda, Volksbank

Događaju je prisustvovalo vise od 200 eksperata kompanija, predstavnika centralne i lokalne samouprave, investitora,  komora, razvojnih organizacija i  medija.

Prema recima drzavnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, prof. dr Radivoja Mitrovica, nauka kao respektabilan resurs treba da odgovori na pitanja kako smanjiti potrosnju i kako da sa sto manje energije grejemo sto veci prostor.  „Kroz manju potrosnju energije stvaramo mogucnost da nasa privreda bude konkurentna, a bez izvoza nema rasta. Inovacije ne treba shvatiti samo kao tehnoloske, vec promena treba da pocne od sopstvenog ponasanja do modela funkcionisanja drustva“, rekao je drzavni sekretar.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a, Jovanka Arsic Karisic, je istakla: “Resenje slozenog ekonomskog, energetskog i ekoloskog pitanja je velikim delom u tehnoloskim inovacijama. Uvodjenje ekoloski prihvatljivih i proverenih  energetskih tehnologija predstavlja investicioni napor ali je dugorocno investiranje u znanje i tehnologiju najbolji nacin za uspostavljanje odrzivog razvoja”.

“Kompanija Henkel je u Srbiji na polju energetske efikasnosti najaktivnija kroz brend Ceresit, koji u sektoru Adhezivi tehnologije smatramo kljucnim. Vec decenijama Ceresit uspesno prati trendove i u ponudi se nalazi Ceresit Ceretherm Sistem koji omogcava ustedu energije od 40 odsto, zbog cega se takva investicija isplati u periodu od tri do sedam godina u zavisnosti od toga koji energent se koristi za grejanje objekta. Ceretherm sistem poseduje ETA sertifikat (vazeci u Evropskoj uniji), dok su malteri obogaceni Bio Protect formulom koja stiti fasadu od budji i plesni”, napomenuo je Petar Nedeljkovic, prodajni inzenjer, kompanija Ceresit.

„Schneider Electric Srbija je kompanija koja svoje poslovanje bazira na iznalaženju i primeni savremenih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost smanjenjem potrošnje električne energije uz ostvarivanje iste ili veće produktivnosti. Srbija ima veliki potencijal upotreba obnovljivih izvora energije, narocito energije vode i sunca. U sedištu Schneider Electric-a (Le Hive, Pariz) upotrebom sopstvenih postojecih rešenja i aktivnim radom za 4 godine smanjena je potrošnja svih energenata u kWh po kvadratnom metru godisnje za 4 puta”, istakao je  Dragoljub Damljanovic, direktor Schneider Electric Srbija.

„Kompanija Global Intercontinental Utullities BGD clanica je Global Financial Holdings LTD koja vec 40 godina primenjuje tehnoloska resenja  na svetskom trzistu obnovljivih izvora energije. U više od 30 zemalja sveta izgrađeno je 138 postrojenja, koja za svoj primarni cilj imaju konverziju raznih oblika otpada u električnu i toplotnu energiju. U procesima konverzije Global koristi tehnologije čiste termalne konverzije, pirolize i gasifikacije“, rekao je Nenad Dograjić, direktor, Global Intercontinental Utilities BGD.

„Kompanija Vaillant dobitnik je nemačke nagrade održivosti koja se dodeljuje firmama koje spajaju ekonomski uspeh sa socijalnom odgovornošću. Gasni motor ecoPOWER 1.0 kompanije Vaillant, koji sluzi za istovremenu proizvodnju električne energije za domaćinstvo, toplotne energije za grejanje i pripremu potrošne tople vode za objekat, proglašen je najodrživijim proizvodom u Nemackoj u 2011. godini“, naglasio je Zoran Bisercic, direktor kompanije Vaillant.

„Volksbank Srbija kontinuirano radi na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti i značaju ovih investicija. Volksbanka je jedna od prvih banaka u Srbiji koja aktivno finansira „zelene projekte“. Do sada je realizovano oko 300 kredita za ove energetski efikasne projekte u ukupnom iznosu od 7 miliona EUR, pod povoljnijim uslovima od komercijalnih“, istakao je Nenad Lucic, menadžer za razvoj proizvoda, Volksbank Srbija.

„SM Pumps razvija pumpe za procesnu industriju, rafinerije i nuklerane centrale uz optimizaciju rada i ustedu elektricne energije u pumpnim sistemima, kao sto se pokazalo na primeru sistema za navodnjavanje u Saudijskoj Arabiji“, izjavio je Duško Mitrusevski, stručni saradnik u SM Business Services and Trading.

CEDEF je po drugi put organizovao stručnu konferenciju namenjenu privrednicima, centralnoj i lokalnoj upravi, sa ciljem da se predstave savremena tehnološka rešenja sa konkretnim rezultatima i efektima. Pored tehnoloških pitanja, bilo je reči i o administrativnom i finansijskom aspektu korišćenja savremenih tehnologija.

Prethodni tekstTigrolux samorazlivajući pod
Sledeći tekstKeramičke pločice vrhunskog kvaliteta po pristupačnim cenama