Održavanje uljenih podova

Parketi sa završnim uljenim slojem su drugačiji od standardnih završnih aluminijumskih slojeva drvenog poda. Završni sloj od aluminijuma stvara barijeru između vas i drveta, sloj od nafte upija drvo. U svakom slučaju, važno je imati na umu da svaka vrsta završne obrade neće sprečiti udubljenja i ogrebotine u podu.

Sredstva za čišćenje podova stvaraju dodatni zaštitni sloj. Svake 2 do 4 godine (u zavisnosti od trošenja) uljeni pod je potrebno premazati novim slojem ulja, kako bi se obnovio. Pre nanošenja novog sloja, potrebno je odstraniti stare slojeve sredstava za održavanje. Proizvodi za negu podova značajno produžavaju život drvenog (parketnog) poda, poboljšavaju izdržljivost i otpornost na habanje.

Za svaku vrstu završne obrade postoji optimalno zaštitno rešenje. Podove od drveta neophodno je negovati i održavati na odgovarajući način. Za čišćenje nečistoća kao što je pesak, koristi se usisavač sa mekom četkom, metlom ili krpom. Na ulaze je potrebno postavljati kvalitetne otirače, koji sprečavaju unošenje peska u prostorije sa paketima. Na nogare od nameštaja lepe se podmetači od filca kako bi se sprečio nastanak ogrebotina. U slučaju prosipanja vode ili neke druge tečnosti, potrebno je odmah obrisati pod. Mrlje od kafe, crnog vina ili kečapa je takođe potrebno prebrisati odmah, da ne bi ostale trajne posledice.

Saveti

Redovnom upotrebom sredstava za čišćenje, površina poda postaje otporna na ponovna prljanja i pojavu habanja jer ona deluju kao prirodni podni ovlaživač. Nikada nemojte koristiti lepljivu traku ili bilo koji drugi lepljivi proizvodi na vašem uljanom drvenom podu.

Tretman uljenih podova

Površine umerenog saobraćaja, kao npr. spavaće sobe i dnevne sobe, treba tretirati 1 do 2 puta godišnje. Hodnicima ili kancelarijama dostupnim javnosti potreban je tretman bar jednom mesečno. Za površine izuzetno velikog saobraćaja, kao npr restorani, stepenice, tržni centri, hoteli, potrebno je izvršiti tretman čišćenja jednom u mesecu ili češće. Nakon tretmana, površine dobijaju svileni, mat i prirodan sjaj. Uljeni podovi nude elegantnu patinu i daju notu luksuznosti vašem domu, i s’toga ih je potrebno održavati na pravilan način i pružati im odgovarajuću negu.