Održavanje konstruisanih (višeslojnih) podova

Jedan od razloga zašto ljudi preferijaju konstruisane podove jeste činjenica da se oni lako održavaju. Sa odgovarajućom brigom, negom i redovnim čišćenjem, vaši višeslojni drveni podovi će trajati veoma dugo.

Drvena površina, čak i ako je zaštićena od strane neravnog sloja poliuretana ili nekog drugog završnog sloja, mora se redovno održavati. Prljavština i pesak na površini poda može se ponašati poput šmirgle, guliti i skidati završni sloj. Tečnosti prosute na pod, koje se odmah ne uklone, mogu izazvati oštećenja drveta i mrlje.

Alat, oprema i pribor

Metlom sa mekim dlakama možete ukloniti prašinu i raznorazne ostatke i komade hrane ili predmeta. Možete i usisati pod, pri tome vodite računa da koristite usisivače koji nisu teški i koji nemaju rotirajuće metlice na krajevima. Vlažna krpa se može iskoristiti da ukloni sve što ne se ne može ukloniti metlom ili usisivačem. Ukoliko se prospe tečnost, najbolje ju je odmah ukloniti suvim peškirom koji će je dobro upiti.

Obratite pažnju

Nemojte koristiti sirće ili amonijak kao sredstvo za čišćenje. Nikada ne koristite paročistače na konstruisanom podu jer se može desiti da vlaga ostane na površini poda i da prouzrokuje kasnije oštećenja. Uvek vodite računa da se pridržavate uputstava na kojima proizvođač insistira.

Zamena

Imate dve opcije prilikom kupovine višeslojnog poda – materijal se može naneti na površinu. Sma debljina sloja zavisi od zaštitnog sloja na površini drveta. Na tanje slojeve poda se mogu nanositi novi slojevi više puta, što značajno utiče na produžetak „života“ poda. Različita debljina završnih slojeva daje  vam upravo tu mogućnost biranja.  Možete doneti odluku na osnovu perioda koji želite provesti pod jednim krovom..od nekih desetak godina pa do osamdeset.