Parket – Čišćenje i održavanje. Na šta da obratite pažnju?

Parket je omiljena podna obloga. Bez obzira što se drugi materijali nameću na tržištu, čak pristupačnijih cena, lakšeg održavanja i dužeg veka trajanja, parket je tradicionalno prvi odabir svakog ko poseduje kuću ili stan.

Polaganje parketa na dobro pripremljenu podnu oblogu
Polaganje parketa

Najzastupljenije vrste parketa su parket u daskama, parket u tablama, mozaik parket i parket spreman za postavljanje. Mogu se postavljati preko podnih greda, preko tabli za izolaciju od mekanih vlakana ili preko bitumenske presvlake kao i drugih presvlaka.

Održavanje parketa

Podovi od parketa su topli pod nogama, elastični, trajni i osetljivi na vlagu. Mogu se premazivati uljima, voskom ili lakirani.

Prirodne karakteristike prirodnih materijala u najvećoj meri će biti očuvane ako njihova površina nije lakirana, niti je naknadno naneseno ulje za sušenje, ili pak dodatni sloj voska. Ovakve podne obloge pomažu u regulaciji sobne klime zbog strukture prirodnih materijala od kojih su napravljene.

Brinuti o drvenim podovima nije tako teško
Održavanje parketa

Obratite pažnju: rubovi spojeva parketa spremnog za postavljanje veoma su osetljivi na vlagu i samim tim na bubrenje. Stoga, ove podne obloge je potrebno čistiti i čuvati od vlage (dobro isceđenom krpom) i nikad na mokro. Uvek čuvajte površine od barica i stajaće vode.

Hidro parket Huema prirodna boja hrasta
www.huema.de – Seife Natur

Osnovno čišćenje: za uklanjanje veoma uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje veoma razređeno u vodi. Pre nanošenja sredstva, proverite da li je površina tretirana lakovima vodootporna. Prebrišite vlagu.

Nedoumica oko izbora parketa
Najzastupljenije vrste parketa su parket u daskama

Prvo nanošenje: emulzija za povećanje sjaja može se koristiti na lakiranom parketu kako bi se poboljšale njegove karakteristike čišćenja i održavanja. Vizuelni izgled mat površina menja se i postaje sjajan.

Uvek čuvajte površine od stajaće vode.