Vrhunska PODNA OBLOGA – hram zdravog tela i večne mladosti

Živimo u vremenu kada je kult snažnog, zdravog tela i večne mladosti, čini se, jači i prisutniji no u antičkoj Grčkoj ili starom Rimu. Teretane i fitnes centri su postali hramovi u kojima se posvećenost meri litrima prolivenog znoja i satima provedenim na spravama za osnaživanje ili podovima za različite oblike vežbanja. Za ovakve posvećenike veoma je važno u kakvom prostoru provode veliki deo svoga vremena.

Jedan od najvažnijih elemenata enterijera teretana i fitnes centara je nesumnjivo podna obloga, jer se po njoj svi kreću i na njoj stoje sve sprave. Stoga ova podloga mora zadovoljiti brojne zahteve koji se pred nju postavljaju da bi bila odgovarajuća i da bi štitila kako zdravlje svojih korisnika, tako i opremu koja se koristi.

Ploče od gume za fitnes centar
Ploče od gume za fitnes centar

Kada je reč o zdravlju korisnika, ona pre svega mora da spreči nastajanje akutnih povreda tetiva i mišića, odnosno zglobova, ali i kičme. Taj tip povreda se najčešće dešava ukoliko se vežba na tvrdoj i neadekvatnoj podlozi. Dakle, podloga mora da bude dovoljno meka i elastična da izdrži pritisak i udarce koji nastaju pri vežbanju, naročito prilikom skokova, ili pri korišćenju različitih sprava, ali i dovoljno čvrsta da vežbanje bude efikasno. Pored toga, mora da bude i neklizajuća kako ne bi dolazilo do povreda usled proklizavanja, odnosno, da bi se sprečili padovi.

Pored navedenog, za zdravlje je od velike važnosti da podloga bude napravljena od ekoloških materijala, tj. da ne bude toksična i da ne ispušta nikakve štetne materije u stanju mirovanja ili korišćenja. U vezi s ovim je i jednostavnost održavanja jer su podovi u teretanama izloženi kvašenju, kako kapljicama znoja, tako i prosipanju vode i energetskih napitaka, ali i prljavštini koja se unosi na obući, te se moraju svakodnevno čistiti. Većina vrhunskih sportskih podova ima sistem antibakterijske, antimikotične i antialergijske zaštite.

Gumeni podovi, prostor za vežbanje
Gumeni podovi, prostor za vežbanje

Zbog svih navedenih razloga, kao najbolja podloga za teretane i fitnes centre se pokazala guma ili kaučuk, kako prirodna, tako i sintetička, kao i reciklirana guma. Potonja ima dodatnu vrednost jer čuva životnu sredinu, naročito ako se za njenu izradu koriste granulati napravljeni od automobilskih i kamionskih guma. Praksa je pokazala da su podloge za vežbanje napravljene od njih izuzetne izdržljivosti i odličnih performansi.

PODOVI OD GUME mogu se nabaviti u nekoliko oblika, u zavisnosti od proizvođača, te tako dolaze u rolnama koje su obično širine 1 m i dužine 10 m ili u vidu ploča kvadratnog ili pravougaonog oblika različitih dimenzija, sa mogućim dodatnim elementima u vidu kosih rampi ili završnih traka.

Gumeni podovi u rolni za teretane
Gumeni podovi u rolni za teretane

Kada je o spajanju i pričvršćivanju na podlogu reč, podovi u rolnama se uglavnom lepe odgovarajućim lepkom, dok se podovi u pločama najčešće spajaju mehanički, bez lepljenja, bilo da je reč o tzv. “puzzle” sistemu ili nekom od patentiranih “lock” spojeva. Ovi spojevi sprečavaju širenje i skupljanje ploča, kao i njihovo vitoperenje, te rasipaju energiju koja nastaje pri udarima u svim pravcima. U svim slučajevima se preporučuje lepljenje završnih ivičnih ploča ili rolni. Ugradnja je relativno jednostavna, a sistem bez lepljenja omogućava da se po potrebi podna obloga lako ukloni i preseli na novu lokaciju.

Puzzle sistem gumenih podnih obloga za teretane
Puzzle sistem gumenih podnih obloga za teretane

U zavisnosti od proizvođača i oblika u kome se isporučuju, debljina podnih obloga od gume za sportsku namenu, može se kretati od 1 cm u rolnama pa sve do 8,5 cm u pločama. Zbog specifične konstrukcije, ispod nekih obloga koje dolaze u vidu ploča, mogu se provući i različite instalacije.

Osim mogućnosti apsorpcije energije koja nastaje pri udaru, kako pri padu tereta, tako i pri skokovima, podovi za vežbanje moraju biti izuzetno otporni na habanje i moraju podnositi velika opterećenja, te kao što je već pomenuto, moraju biti otporni na klizanje. Pored toga, visokokvalitetne podne obloge apsorbuju i buku koja nastaje pri vežbanju, a služe i kao toplotna izolacija.

Gumeni podovi u fitnes centrima
Gumeni podovi u fitnes centrima

Isto tako, vrlo je važno da zadovolje i određene standarde u pogledu negorivosti i zaštite od požara.

I poslednje, mada ne manje važno, jeste da podovi namenjeni za vežbanje moraju da zadovolje i visoke estetske zahteve. Kao što je pomenuto na početku, veliki broj ljudi dobar deo svog slobodnog vremena posvećuje vežbanju upravo u teretanama i fitnes centrima. Stoga je veoma bitno da okruženje u kome vežbaju bude ugodno i prijemčivo za oko, ali i stimulativno u prijatnoj i opuštajućoj atmosferi. Proizvođači sada nude gumene podove u mnoštvu boja i dezena koji se lako uklapaju u najrazličitije dizajnerske koncepte.

Ploče od gume za fitnes centar
Ploče od gume za fitnes centar

ZAHVALJUJUĆI brojnim profesionalnim firmama specijalizovanim za prodaju i ugradnju sportskih podova koje posluju i u našoj zemlji, nabavka vrhunskih podnih obloga za vežbanje i na našem tržištu poslednjih godina je značajno jednostavnija nego ranije.
Potrebno je najpre sagledati potrebe i namene svog prostora i uz profesionalne savete odlučiti se za pravu podlogu.

Premda postoje i druge podne obloge za vežbanje poput parketa, laminata, PVC-a, pa čak i itisona, gumene podne obloge kombinuju visoku funkcionalnost sa toplinom, prijatnošću i dekorativnošću, te svojim osobinama u značajnoj meri doprinose ukupnoj atmosferi i okruženju koje treba da bude stimulišuće i opuštajuće, pa su nesumnjivo pravi izbor ne samo za teretane i za fitnes centre, već i za druge oblike vežbanja u zatvorenom.

Autor teksta: Isidora Gordić