Podovi za dečija igrališta: Sigurnost i bezbednost dece na prvom mestu

Školska i dečija igrališta su najuzbudljivija i najzabavnija mesta za decu svih uzrasta. Deca obožavaju igrališta i uživaju da provode vreme igrajući se, kako sami tako i sa prijateljima. Međutim, iako deca ne razmišljaju mnogo o ovoj temi, odrasli, posebno oni koji se bave projektovanjem i izradom igrališta, treba da povedu računa o bezbednosti dece.

Osim sprava i igračaka za decu koje će se pojaviti na igralištu, jako veliku ulogu u bezbednosti dece na igralištima igra i – podna obloga od koje je igralište načinjeno.

Čvrste površine kao što je beton ili različite ploče od betona ili kamena i keramike mogu potencijalno biti opasni za decu jer se veliki procenat ozleda i nezgoda na dečijim igralištima dešava usled – pada. Danas postoji više materijala i opcija kada je u pitanju pokrivanje površine pod dečijim igralištem od kojih se može birati prilikom izrade prostora za dečiju igru.

Kada posmatramo savremene materijale koji se koriste u svetu za izradu dečijih igrališta, možemo uočiti dve omiljene površine koje podležu svim standardima bezbednosti. U prvu grupu površina spadaju rastresiti materijali kao što su sitan šljunak, pesak ili, danas veoma popularan, posip od drvenih vlakana ali i komadića gume.

Druga grupa obuhvata čvrste površine koje su livene iz jednog poteza ili načinjene od ploča i napravljene su od gume. Rastresiti materijal je izuzetno popularan ali i efikasan kada se radi o bezbednosti dece na igralištima. Kao posip koristi se šljunak ili tucanik, pesak, drvena ili pak gumena vlakna. Velika prednost ovakvih materijala je u tome što na veoma prirodan način apsorbuju udar i omogućava dečijem telu da se na prirodan način ugiba prilikom pada.

Naravno, da bi površina održala svoje odlične apsorpcione karakteristike potrebno je redovno je održavati i dopunjavati. Negativan aspekt ovakve površine je upravo u tome da je zaista puno rada, energije i, što je veoma značajno – finansijskih sredstava – potrebno uložiti u njeno održavanje, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da su deca veoma aktivna i često veoma energično trče s jedne strane na drugu, rasipajući i tanjeći materijal.

 

Još jedan minus za rastresite podloge predstavlja činjenica da se među komadićima šljunka, tucanika, drvenih ili gumenih vlakana mogu naći za decu potencijalno opasni predmeti i čestice kao što su komadići stakla ili metala. Takođe, ukoliko je podloga od peska, ona usled nesavesnog ponašanja vlasnika može sadržati fekalije životinja koje mogu predstavljati značajan negativan uticaj na zdravlje deteta.

S druge strane, ništa nije prirodnije od šljunka, peska, tucanika, drvenih ili gumenih opiljaka za podlogu na dečijem igralištu. Ovi materijali su ekološki, lako se recikliraju i ne škode prirodi. Ukoliko se mnogo brinete za prirodu i svet koji nas okružuje onda ćete biti dodatno srećni opiljcima od gume koji se koriste za igrališta zato što se proizvode od recikliranih guma sa različitih vozila. 

Drugi oblik podloge koji je izuzetno efikasan pri izradi dečijih igrališta su gumene podloge koje se liju iz jednog komada ili nastaju spajanjem više ploča. Mora se napomenuti da se ove podloge koriste i za različite sportske terene, igrališta kao i za staze za trčanje i druge sportske aktivnosti.

U odnosu na rastresite podloge njihova prednost je u tome što apsorbuju udarce potpuno ravnomerno, lakše se održavaju i čiste i nije neophodno tako često ih dopunjavati. Takođe, ove podloge su u smislu zadržavanja opasnih čestica kao što su komadi stakla daleko bezbednije jer se ovakve potencijalne opasnosti mogu otkloniti veoma lako – jednostavnim čišćenjem ili četkanjem.

Upravo gumene podloge se veoma često mogu sresti i na dečijim igralištima u našoj zemlji, od javnih dečijih igrališta pa do igrališta u školama i vrtićima.
Gumene podloge su takođe ekološki izbor za dečija igrališta. One se prave od recikliranih automobilskih guma ali i guma za druga vozila kao što su kamioni, traktori i slično.

Gumene podloge na prvi pogled mogu delovati skuplje od rastrestirog materijala kada se uzme u obzir njihova cena ali i činjenica da samo profesionalci mogu da ih instaliraju, međutim, mora se imati u vidu da gumene podloge ne zahtevaju konstantno održavanje i dopunjavanje.

I rastresit materijal i gumene podloge mogu biti u različitim bojama, a gumene podloge pružaju i mogućnost „crtanja“ ili „slikanja“ određenih slika na podnoj podlozi. Bez obzira da li se prave kao ploče ili se liju na mestu gumene podloge dolaze u različitim bojama. Ukoliko se radi o gumenim podlogama u obliku ploča, ploče se mogu izrađivati u različitim oblicima i dimezijama i njihovim strateškim postavljanjem mogu se dobiti različiti dezeni i šeme na podu.

Kod gumenih podnih obloga, kao i kod mnogih drugih materijala, može se desiti da boja gornjeg sloja malo izbledi ukoliko se ne radi o specijalnom sloju otpornom na UVA i UVB zrake. Upotreba ovog specijalnog sloja i specijalnih boja naravno dodatno utiče na cenu obloge.

Jedna neprikosovena prednost gumenih podloga u odnosu na rastresite materijale je činjenica da se gumene podloge mogu koristiti čak i kada pada kiša, ili neposredno posle kiše. One su napravljene tako da propuštaju vodu tako da će voda vrlo brzo oteći sa podloge i neće biti pojave „bazenčića“ na njoj.

Druga prednost gumenih podloga je održavanje koje je izuzetno jednostavno i lako. Ukoliko je gumena podloga instalirana u unutrašnjem prostoru ona se održava čistom jednostavnim usisavanjem i pomoću sunđera i blagog sredstva za čišćenje. Ukoliko je gumena podloga napolju jednostavno čišćenje metlom ili četkom ispiranje crevom, vodom pod pritiskom, je potpuno dovoljno da se nečistoće uklone. Naravno, svakodnevno čišćenje nije neophodno.

Kao zaključak, postoji mnogo faktora koji će uticati na izbor podne obloge za dečija igrališta. Postoje obloge koje ćete izbegavati kao što su beton i druge veoma tvrde obloge, ali i one koje su dobrodošle jer pružaju neophodnu bezbednost kao što je rastresit materijal ili gumene podloge koje postaju sve popularnije. Dalje se mora razmatrati budžet ali i način instalacije podne obloge, kao i njeno održavanje po postavljanju i pri rednovnom korišćenju.

Dobra stvar je da prilikom izbora u skoro svakoj prodavnici podnih obloga možete konsultovati prodavca ili profesionalca koji će vamobjasniti sve nejasnoće koje imate i predočiti sve prednosti ali i mane pojedinih izbora. Sam izbor je, naravno, stvar vašeg ukusa ali i mogućnosti. Najvažnije je, naravno, da mališani na igralištu budu bezbedni jer tako će roditelji biti mirni a deca srećna.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.