Modularni višeslojni podovi: Ekspanzija kroz inovaciju

Razvoj proizvoda u segmentu višeslojnih podova napreduje velikom brzinom. Rastući izbor materijala i tipova stvorilo je raznovrsno tržište. Evropska MMFA asocijacija se ovom temom bavila i prezentovala je svoja saznanja na sajmu Domotex 2018: U centru hale 12 posetioci sajma su mogli da pogledaju ponudu višeslojnih podova.

MMFA predsednik Matthias Windmöller: „Preokret u modularnim višeslojnim podnim oblogama i pojava novih tipova proizvoda je bezpovratno promenila internacionalno tržište za kratko vreme. Međutim, za bezbednost trgovaca i podopolagača i na zadovoljstvo kupaca. MMF podne obloge će nastaviti da dominiraju tržištem i dalje. „Stabilan rast posvećenih proizvođača i dobavljača, koji su uključeni u MMFA, doprineće oblikovanju razvoja i napretka višeslojnoh podova aktivno i pozitivno. Sa novim članovima Decoflooring GmbH (Troisdorf), Hymmen GmbH Maschinen-und Anlagenbau (Bielefeld), Proline Systems GmbH (Boppard) i Schoeller Technocell GmbH & Co. KG (Osnabrück), od 1. januara 2018. asocijacija broji 22 stalna člana, 24 člana saradnika i dva člana sponzora.“

Implementiranje pragmatičnih standarda kvaliteta

MMFA promoviše konstantan razvoj standarda proizvodnje. Posvetila se, dodatku standarda EN 16511, u kom su implementirani novi nalazi istraživanja asocijacije. Predlog uključuje:

a) uvođenje testova sa „velikom kuglom“ (test na udarce) i merenje ogrebotina na površinskom sloju
b) izbacivanje „Metode B“ (vizuelna komparacije pre i posle testa) iz testiranja mikroogrebotina
c) performanse „castor chair“ testa bez podložnog materijala

Novi MMFA rekord prodaje

Prema MMFA istraživanju u 2017. godini, porast trendova višeslojnih podova je i dalje u porastu. Prema prognozi MMFA, godišnji rast od 10 do 15% je moguć na tržištu koje pokriva MMFA u naredne tri godine. U centralnoj Evropi, podne obloge klase 1, t.j. proizvodi bazirani na drvetu (HDF) i dalje dominiraju tržištem. U 2017. godini MMFA proizvođači su u ovoj klasi imali prodaju od preko 80% u Nemačkoj, Austiji u Švajcarskoj, dok je oko 14% otišlo u ostale zapadne zemlje Evrope. „U 2017. naši članovi u MMFA klasi 1 skoro su dostigli 10 miliona kvadratnih metara, po prvi put ikada“, sa zadovoljstvom govori predsedavajući član MMFA Sebastian Wendel.

Više eko materijala

Različitost materijala raste i otvara se mnogobrojnost primene i upotrebe MMF podnih obloga. Eko materijali nastavljaju sa rastom i dobijaju sve veću važnost u ovom segmentu: Mnogi brendovi se već sada potpuno suzdržavaju od upotrebe plastičnih materijala i umesto njih koriste eko materijale, kao što su epoksidi i polimeri bazirani na biljnim uljima.

MMFA – Multilayer Modular Flooring Association