Završen je i DOMOTEX 2018 uspešniji i posećeniji nego ikada

Globalna industrija podnih obloga sa entuzijazmom je prihvatila DOMOTEX

  • Rekordni događaj u smisli odziva izlagača i ukupne površine izložbenog prostora
  • Odlična poseta – rezultat odličnog koncepta manifestacije
  • “Framing Trends” prezentacije su oduševile izlagače i posetioce

DOMOTEX 2018 se postavio kao moderan, osvežavajuć i u trendu nego ikada. Od 12. do 15. januara u Hanoveru (Nemačka), ovaj događaj je održan u novom rasporedu hala koje su doprinele popularnosti vodeće teme sajma, UNIQUE YOUNIVERSE. Sve ovo je doprinelo osvežavajućem utisku inovacija uz sveta podnih obloga. Kao vodeći sajam podnih obloga, DOMOTEX je, i ovog puta, ostvaren top performansama kao pokretač novih poslovnih saradnji, trendova i inovacija. 1.615 izlagača i preko 45.000 posetilaca uz preko 100 zemalja doputovalo je u Hanover i započelo novu poslovnu sezonu uz DOMOTEX.

Dr. Andreas Gruchow, menadžer kompanije Deutsche Messe
Dr. Andreas Gruchow, menadžer kompanije Deutsche Messe

DOMOTEX 2018 je sa entuzijazmom prihvaćen od srane globalne industrije podnih obloga i podopolagača, što je i dokazano rekordnim brojem izlagača i bukiranog prostora (106.000m2). „Značajan rast učesnika i zakupljenog izlagačkog prostora, jak odziv posetilaca, prikaz novih proizvoda i prezentacija kao i raspoloženje koje je vladalo tokom sajma dokaz su velikog uspeha ovogodišnjeg sajma“, komentarisao je Dr. Andreas Gruchow, menadžer kompanije Deutsche Messe. „Sa UNIQUE YOUNIVERSE kao ovogodišnjom temom sajma, DOMOTEX je postavio scenu za personaliovane trendove, kao i svim inspiracijama i inovacijama koje imaju udela u ovakvom pristupu.“

“Framing Trends” prezentacija – inspiracija za mnoge

Specijalni “Framing Trends” skup prezentacija održavan u hali 9, pružio je posetiocima priliku da iskuse značaj “UNIQUE YOUNIVERSE”, koja je bila ključna tema sajma. Izlagači, mladi dizajneri i umetnici koristili su Framing Trends da istražuju temu individualnosti u 20 različitih “nameštenih” prostorija. Ovakav specijalan pristup izlaganju pokazao se kao veoma popularan. “Framing trends je postigao velik uspeh. Njegov sveži pristup je omogućio rast mnogih ideja i učinio je DOMOTEX privlačniim nego ikad”, rekao nam je Gruchow. “Ova specijalna izložba će, takođe, biti ključna u narednim DOMOTEX manifestacijama” dodaje Gruchow.

Domotex 2018, Framing Trends
Domotex 2018, Framing Trends

Nejveći broj posetilaca „Framing Trends“ eventu bili su arhitekte, dizajneri enterijera i projektanti koji su iskoristili ovaj kreativni hotspot da sakupe nove informacije i inspiraciju za buduće projekte – čak i više od toga, s obzirom da je prezentovan velik broj podnih obloga i proizvoda za podopolaganje. „Framing Trends“ u hali 9 na atraktivan način je prikazao sve što DOMOTEX ima da ponudi. „Sa svojim inovativnim pristupom i centralnom lokacijom poslužio je kao žila kucavica celog DOMOTEX-a i dokazao se kao veoma zanimljiv event arhitektama i dizajnerima“ komentarisao je Chris Middleton, arhitekta u kompaniji KINZO sa sedištem iz Berlina.

Internacionalni miks posetilaca

Više od 65% posetilaca, oko 45.000 je došlo iz inostranstva – oko 60% posto posetilaca je došlo iz Evrope, a oko 25% iz Azije i 11% iz Amerike. Poseta iz Amerike je znatno porasla. Većina DOMOTEX posetilaca u bili kupci specijalizovanih maloprodaja i veleprodaja kao i arhitekte i dizajneri enterijera iz ove struke. Velik porast posetilaca se osetio iz sektora proizvodnje završnih boja i lakova, arhitekata, dizajnera enterijera, podopolagača i prodavaca. Kao i obično, posestioci DOMOTEX-a i ovog puta su pokazali visok novo donošenja odluka na mestu.

Posetioci su bili oduševljeni mnogobrojnim inovacijama. “SÜDBUND izlaže na DOMOTEX-u svake godine. Ovog puta smo po prvi put organizovali posetu sajmu našim članovima. Oduševljeni smo prezentacijama inovacija i inspiracijom, uključujući i pregled napretka u podnim oblogama i trendovima. Već sada nam je jasno da ćemo se naredni put vratiti sa još većom delegacijom u 2019-oj“ rekao je Michael Kovac, Floor Coverings & Accessories menadžer kompanije SÜDBUND – (Purchasing Association for Home Textiles sa sedištem u Backnang, Nemačka).

Domotex 2018, stručna predavanja
Domotex 2018, stručna predavanja

Velik doprinos arhitekata i dizajnera

Bogat prateći program konferencija i prezentacija o ključnoj temi imali su dobar odziv i od strane izlagača i od strane posetilaca. Među govornicima su bile poznate arhitekte, kao što su Werner Aisslinger (Studio Aisslinger, Berlin), Andreas Krawczyk (NKBAK, Frankfurt/Main), Chris Middleton (KINZO, Berlin) i Jürgen Mayer H. (J.MAYER.H and Partners, Berlin). Intrigantna arhitektura i dizajn su predstavljeni, i o njima se diskutovalo, pokrivajući teme od početnog koncepta, preko procesa dizajna, proizvodnje i krajnje strategije prodaje. Dnevne ture obilaska sajma vodili su veoma priznati i poznate arhitekte i dizajneri kao što su Peter Ippolito (Ippolito Fleitz Group, Stuttgart), Jürgen Mayer. H. (J.MAYER.H and Partners, Berlin) i Susanne Schmidhuber (SCHMIDHUBER, Munich). Oni su vodili posetioce kroz manifestaciju otkrivajući im najbitnije prezentacije spajajući ih direktno sa izlagačima.

Stručni govor koje je držala svetski priznata dizajnerka enterijera i bloger Holly Becker iz kompanije Decor8, takođe je pobrao simpatije publike. Becker je objasnio kako DOMOTEX manifestacije mogu da sarađuju sa blogerima u cilju podizanja interesovanja šire publike za njihove proizvode. Zajedno, sa ostalim poznatim blogerima, ona je najavila i narednu temu trendova završne obrade. Korišćenje virtuelne stvarnosti kao alata u prezentaciji dizajna enterijera održana je veoma posećena prezentacija u hali 9, gde su mnogi posetioci probali VR naočare kako bi iskusili velike mogućnosti njihove primene u sektoru.

Dodatnu inspiraciju pružio nam je “Art Day Workshops” formiran kao deo Framing Trends-a kanadske firme za dizajn Creative Matters. Učesnici su pozvani da ekspereimentišu sa bojama, ugljem, farbama i voskom na papiru kako bi kreirali novi dizajn sa temom UNIQUE YOUNIVERSE. Na takozvanoj floorCODES WorkLabs koju je održao institut International Trend Scouting (of the University of Applied Research and Art, Hildesheim, Germany), učesnici su imali prilike da primene “IIT HAWK” metodu, razvijenu od strane instituta, i da kreiraju vizionarska scenarija za buduće podne obloge.

Domotex 2018, Carpet Design Awards
Domotex 2018, Carpet Design Awards

Prezentacija Carpet Design Awards u subotu je bila jedna od posećenijih događaja u hali 9. Ove internacionalno priznate nagrade su dodeljene u osam različitih kategorija, kao priznanje najlepšem dizajnu tepiha ručne izrade. Takođe, važno spomena je da se hala 13 etablirala kao magnet za parketare i druge podopolagače kao i dizajnere enterijera, dok su Treffpunkt Handwerk ponudili stručnjacima mnoštvo saveta za njihov svakodnevni posao.

Domotex 2018, Treffpunkt Handwerk
Domotex 2018, Treffpunkt Handwerk

Sledeći DOMOTEX održaće se u Hanover od 11 do 14 januara 2019. godine.

Od 2019. godine DOMOTEX će se odvijati i u Severnoj Americi. Debi DOMOTEX USA biće održan od 28. februara do 2 marta 2019. godine u Džordžija Svetskom kongresnom centru u Atlanti (Džordžija).

Prethodni tekstModularni višeslojni podovi: Ekspanzija kroz inovaciju
Sledeći tekstPopularno i moderno – Da li mogu podne pločice na zid?