Krećete na planinu? Zimska oprema je obavezna!

Planirate put sa porodicom? Volite da skijate i jedva ste dočekali zimu da odete na planinu i uživate? Ako idete autom, ovo su pravila koja važe za naše puteve. U delu koji se odnosi na obaveznu i zimsku opremu ovaj Pravilnik predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Auto mora biti opremljen zimskom opremom
Auto mora biti opremljen zimskom opremom

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

Obavezne su zimske gume
Obavezne su zimske gume

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Što se obavezne opreme tice, komplet sijalica više ne spada u obaveznu opremu. I još nešto, proverite da li vam je istekla prva pomoć i zamenite kartice.

Prethodni tekstFunkcionalnost i dizajn: Šta treba znati o odvodima (slivnicima) za kupatila
Sledeći tekstBezbedne i udobne podne obloge – Podovi u FITNES salama i prostorima za vežbanje