Malo ali funkcionalno kupatilo

Poštovana Vanja,

Supruga i ja živimo sa dvoje male dece u kući. Želimo da preuredimo kupatilo da bude dovoljno prostrano, ali i funkcionalno i moderno. Veš mašina i bojler koji je na gas moraju da ostanu u kupatilu pošto nemamo mesta da ih premeštamo na drugo mesto.

Unapred hvala.
Florijan

Poštovani,

Vaše kupatilo za naše standarde i nije toliko malo. Kao jedini problem u kupatilu se pojavljuje prozor koji se nalazi iznad same kade .Pošto su veš mašina i bojler preveliki i estetski se ne bi uklopili u ostatak kupatila, možemo ih maskirati tako što bi izbacili kadu i napravili pregradu od neke vrste bloka ili gipsa, i u tu nišu postavili mašinu za veš i bojler iznad nje.

Iznad same mašine za veš može da se pojavi polica za odlaganje hemikalija koja bi bila na bezbednoj visini zbog dece. Tuš kabinu možete napraviti bez tuš kadice,a ako se plašite mogućeg klizanja, možete unutar kabine postaviti neku lepu prostirku. U samoj kabini bi postavili ugradnu bateriju sa fixnim i ručnim tušem i na taj način bi izbegli vidljive cevi. Na pod u tuš kabini možemo postaviti trakasti slivnik. Na ovaj način dobijate elegantno rešenje tuš kabine koje bi zadovoljavalo Vaše dnevne potrebe. Što se tiče Wc šolje, nju bi bilo dobro ispraviti radi lakšeg korištenja. Pošto je zid iza WC šolje dovoljne debljine možemo postaviti konzolnu WC šolju sa ugradnim vodokotlićem i pored nje ubaciti bide.

Postojeći umivaonik bi pomerili u levo u odnosu na postojeće izvode kako bi olakšali pristup veš mašini. Ispod umivaonika se može napraviti kombinacija toaletnog ormarića i korpe za veš. Korpa za veš bi se otvarala kao fioka, a lakše vađenje veša možemo rešiti tako što bi napravili konstrukciju na koju bi postavili džak koji bi se mogao vaditi i povremeno prati. Sa prednje strane ormarića može se napraviti profil od čelika kako bi deca mogla lakše da koriste umivaonik. Dete bi stalo na taj profil kao na stepenik pa bi moglo samo bez roditelja da koristi umivaonik. Kod umivaonika je bitno odabrati onaj koji je sa donje strane ravan kako biste imali više korisnog prostora ispod  samog umivaonika. Pošto je kupatilo namenjeno da koristi celoj porodici potrebno je dosta prostora za odlaganje sitnica. U tu svrhu se može napraviti jedan vertikalni plitki ormarić sa policama za odlaganje kozmetike. Sa ovakvim kompozicijama i rasporedom elemenata u kupatilu bi dobili i na funkcionalnosti i na estetici Vašeg kupatila.

U tekstu ste rekli da bi želeli moderan izgled kupatila. Za ovaj efekat bi bilo lepo da na zidovima koristite keramiku svetlih, pastelnih tonova u visokom sjaju što bi vam vizuelno proširilo prostor. U tuš kabini na frontalnom zidu bi mogli da stavite neku  keramiku sa efektnim i jakim dekorom pošto je taj zid slobodan a vidi se odmah pri ulasku u kupatilo. Iznad umivaonika je dovoljno da stavite ugradno ogledalo i ono će svojim dimenzijama proširiti prostor. Na pod stavite mat pločicu koja ne bi trebala da ima jako izraženu teksturu zbog održavanja a svetao pastelni ton pločice, ili čak možda neka imitaciju drveta ili nekog prirodnog materijala bi se veoma lepo uklopili.

Kupatilo - rešenjeOpis crteža:

1.    Umivaonik sa kompozicijom toaletnih ormarića i ugradnim ogledalom
2.    Konzolna WC šolja sa ugradnim kotlićem
3.    Konzolni bide
4.    Tuš kabina sa ugradnom baterijom 130×75 cm u osnovi
5.    Niša za bojler i veš mašinu sa policom za kućnu hemiju