Linoleum – ponovo u modi!

U prvoj polovini XX veka linoleum je upotrebljavan masovno, i to kako u rezidencijalnim, tako i u javnim objektima. Upotreba je bila široka: od bolnica, škola, preko restorana, hodnika, kuhinja… Svuda gde je bilo potrebno ugraditi izdržljiv, vodootporan pod koji se lako održava i teško prlja, linoleum je bio najbolje rešenje. U jednom trenutku, linoleum je izgubio na popularnosti i u velikoj meri su ga zamenile druge podne obloge, međutim danas se zahvaljujući ekološkim tendencijama modernog sveta, linoleum vraća na scenu podova.

Linoleum, materijal masovno upotrebljavan u prvoj polovini XX veka, a potom obeležen kao „demode“ i zanemaren u širokoj upotrebi, danas se, kada su ekologija, reciklaža i pozitivan odnos prema prirodi apsolutan imperativ, polako ali sigurno sa svojim karakteristikama vraća u žižu.

Linoleum je izuzetan materijal, prirodan, ekološki, topao, udoban, antialergen, antibakterijski. Odličan je za prostore u kojima borave osobe sa respiratornim smetnjama, alergične osobe, kao i za prostore kojima je potrebno intenzivno održavanje, kao što su vrtići, škole, zdravstvene ustanove… Izdržljiv je, otporan i trajan.

Linoleum je materijal star oko 140 godina. Sama reč „linoleum“ potiče od latinske reči „linum“ što znači lan, i latinske reči „oleum“ što znači ulje. Baš kao što i samo ime kaže, glavni sastojak linoleuma je laneno ulje, ali osim lanenog ulja u sastav linoleuma ulaze i borova smola, samleveni ostaci plute i drveta, različiti pigmenti, krečnjak… Od ovih sastojaka dobija se smesa kojom se prevlači podloga, najčešće mrežica od jute, ali podloga može biti i mrežica od PVC-a, drvena podloga itd, u zavisnosti od toga za koju svrhu je linoleum potreban. Krajnji proizvod je u obliku rolni, ploča, pločica, a oblik linoleuma za ugradnju koji ćemo odabrati zavisi naravno od namene koju pod treba da ispuni.
Zanimljiva činjenica je da je recept za dobijanje linoleuma od trenutka njegovog nastanka do današnjih dana ostao suštinski isti. Jedino što se promenilo je tehnologija proizvodnje koja je automatizovana, industrijalizovana i na ovaj način prilagođena vremenu u kome živimo.

Ono što je jako bitno napomenuti je da linoleum često, takoreći redovno, čak i kompetentne osobe mešaju sa vinil podlogama. Linoleum i vinil (ili PVC) podloge zaista jesu sličnog izgleda i donekle sličnih fizičkih performansi, međutim, kada se govori o osobinama ovih proizvoda, moramo uzeti u obzir bitne razlike. I dok i jedna i druga vrsta podnih obloga imaju svoje prednosti i nedostatke, linoleum se najviše izdvaja zbog svog prirodnog sastava i karakteristika koje iz tog sastava proizilaze.

Linoleum je potpuno prirodan, 100% biorazgradiv materijal prilikom čije proizvodnje, kao i korišćenja, nema pojave toksina opasnih po čoveka i prirodu. Naprotiv, sastojci od kojih je linoleum napravljen ne samo da nisu štetni, nego su i korisni, posebno za ljude sa respiratornim smetnjama. Zahvaljujući svom sastavu, linoleum je takođe antistatičan, antialergijski, i, što je jako bitno za određene prostore, antibakterijski materijal.

Linoleum je udoban. Kao materijal izvesne mekoće i elastičnosti, linoleum je podna obloga koja olakšava i amortizuje pritisak na zglobove. Ovo je jako bitna karakteristika, posebno u prostorijama u kojima se očekuje duže stajanje, kao što su kancelarije, ordinacije, kuhinja

Linoleum je takođe odličan zvučni i termo izolator. Topao je i po njemu možete hodati bosi. U čemu god da hodate, mekim papučama ili cipelama sa potpeticom, upravo zbog mekoće i izolacionih osobina linoleuma, teško da ćete uspeti da budete glasni. Sve ove karakteristike obezbeđuju komfor i sa stanovišta neposrednog korišćenja, i sa stanovišta buke, za sve korisnike prostora.

Linoleum je izuzetno trajan. U poprečnom preseku linoleuma primećujemo postojanje jednog sloja na podlozi od jute. Ovaj sloj je debljine uglavnom 2-3 mm i za njegovo habanje je potrebno mnogo vremena i pređenih koraka, kao što je u praksi i dokazano. Tako da linoleum može trajati 20-30 godina, a ukoliko se pravilno održava čak i duže.
Održavanje linoleuma je jednostavno i – ekološki. Dovoljno je samo povremeno ga usisati i prebrisati vlažnom krpom i vodom u koju smo dodali koju kap neutralnog sredstva za čišćenje. Prilikom čišćenja, uputno je pratiti uputstva proizvođača, kao i za svaki drugi pod, ukoliko želimo da pod duže zadrži blistav, „mladalački“ izgled. Povremeno, kada primetimo da je pod izgubio sjaj i svežinu, potrebno je premazati ga sredstvom za poliranje.

Ono što linoleum čini privlačnim je i njegova estetska dimenzija. Naime, linoleum dolazi u velikom izboru boja i dezena. Oponaša prirodne materijale kao što je mermer, čak i drvo, može se naći sa različitim dezenima i šarama, a ukoliko koristimo linoleum ploče, kombinacijom boja i dezena možemo postići različite efekte i dobiti različite stilove u prostoru.

Sve ove osobine čine linoleum veoma pogodnim za korišćenje u prostorima gde postoji veliki broj i frekvencija prolaska ljudi, gde je potrebno brzo i efikasno očistiti pod, gde je potreban mir i tišina korisnicima, i gde je su antistatične, antialergene i antibakterijske osobine poda visoko na listi prioriteta. Jasno je da ovo omogućava veoma široko korišćenje linoleuma, kako u javnim prostorima, tako i u privatnim.

Kancelarije, ordinacije, zdravstvene ustanove, škole, starački domovi su samo neke od ustanova u kojima je linoleum zbog svojih osobina više nego dobrodošao, i u kojima se i posle dugogodišnje upotrebe dokazao kao logično, inteligentno i estetsko rešenje.

Kada govorimo o upotrebi u privatnim prostorima, linoleum svakako može naći svoje mesto u kuhinjama, kupatilima i ostavama, kao i dečijim sobama. Zapravo, možete ga upotrebiti u bilo kojoj prostoriji.

Uz današnji izbor dezena koji postoji, linoleum će svuda izgledati atraktivno, i, što je najbitnije, biće zdrav, kako za Vas i Vašu porodicu, tako i za prirodnu okolinu.