Kako maksimalno iskoristiti prostor u malom kupatilu

Poštovani,

Kupili smo stan koji zelimo da renoviramo a problem nam predstavlja kupatilo koje je malo a nemamo mogucnosti da ga prosirimo. Kako da maksimalno iskoristimo dati prostor kupatila a da ono bude funkcionalno i da izgleda moderno?

Vladimir, Novi Sad

Poštovani Vladimire, pošto nemate mogućnosti da povećavate gabarite kupatila predlog je da maksimalno rasteretite prostor, odnosno da ga ne preopterećuje nameštajem u samom kupatilu. Prvo bih na mesto postojeće kade postavila tuš kabinu sa trakastim slivnikom koji bi bio u nivou poda u kupatilu.

Vrata tuš kabine bi trebala da budu od potpuno transparentog kaljenog stakla kako se prostor ne bi vizuelno smanjivao. Pozicija wc šolje bi ostala ista samo bih umesto klasične šolje postavila konzolnu wc šolju sa ugradnim vodokotlićem. Posto nemate mogucnost da vodokotlic ugradite u zid, trebalo bi ga obloziti gipsanim plocama koje bi formirale banak ili pak zid do plafona koji bi bio dubine od minimum 15cm sto je minimalna potrebna dubina zbog dimenzija samog ugradnog vodokotlica.

Na tom zidu iznad kotlića mozete da formirate nišu sa staklenim policama. Postavljanjem osvetljenja u nišu dobijate zanimljiv estetski detalj a taj prostor vam može biti koristan za odlaganje sitnica.

Umivaonik bi bio centralni detalj u kupatilu. Možete da birate izmedju ugradnog, polu ugradnog ili nadgradnog umivaonika. Meni lično nadgradni umivaonici deluju prefinjeno i interesantno, pošto možete da se poigravate sa izgledom i odabirom materijala za namestaj ispod njega. Gornja ploca u slucaju nadgeadnog umivaonika bi mogla da bude od zida do tuš kabine tako da dobijate dosta prostora za odlaganje stvari.

U samom ormariću možete da stavite jednu pomoćnu korpu za veš koja bi bila sakrivena. Podela unutrašnjosti ormarića zavisi od vaših potreba. Po mom mišljenju je uvek bolje da vam stolar pravi ovakve komade namestaja po meri samog prostora i da vi birate vrstu i izgled materijala nego da kupujete gotov proizvod. Biće vam funkionalnije a i dobar stolar moze da vam napravi komad namestaja koji ce sigurno biti kvalitetan.

Iznad umivaonika bih postavila ugradno ogledalo koje bi bilo iste širine kao sama ploča sto bi vizuelno prosirilo prostor. Ako želite možete napraviti i jedan mali toaletni ormarić pored ogledala. Front ormarića bi se takodje mogao obloziti ogledalom kako bi se postigao isti efekat širenja prostora. Imajte na umu da vam za kupatilo nije potreban toaletni ormarić koji je dublji od 15 cm. Sve što je jako duboko nije funkcionalno i pristupačno, a estetski guši prostor.

Ako želite moderno kupatilo za zidove odaberite svetlu keramiku i uprincipu sve što je između bele i krem dolazi u obzir. Visoki sjaj na zidovima u kombinaciji da dekorom u jednoj zoni jako lepo izgleda. Kod vas bi to mogao da bude zid u tuš kabini. Ono što je sada moderno jesu ljubičasti i plavi tonovi. Najrazličitiji printovi , barokne šare, florali, simetrične i asimetrične šare dolaze u obzir kao dekor. Sve zavisi od vašeg ukusa.

Bitno je napomenuti da ne treba preterivati sa dekorima. Detalj je sasvim dovoljan da podigne izgled samog kupatila. Sve što je previše prelazi u kič . Pored ovih print dekora za pod se najčešće koriste plocice kao imitacija parketa, a možete da birate gotovo sve boje drveta. Na ovaj način ćete utopliti prostor.