Kupatilo i toalet spojeni u jednu celinu

Poštovana,
šaljem vam crtež svog kupatila i toaleta koje bih voleo da spojim u jednu celinu, pošto se toalet praktično ni ne koristi a želeo bih da imam veliko prostrano kupatilo. Potreban mi je Vaš savet i ideje kako bih ovo mogao da izvedem uzimajući u obzir sadašnji raspored instalacija. Ceo stan mi je u urbanom stilu tako da bih voleo da i kupatilo ostane u istom.

Veliki pozdrav za redakciju
Vukašin

Poštovani Vukašine,
na osnovu nacrta koji ste mi poslali predložila bih Vam nekoliko rešenja. Prvo što bi se trebalo uraditi jeste rušenje zida koji deli kupatilo od toaleta. Zbog budućeg rasporeda sanitarija predlažem da zadržimo vrata od toaleta, a da kupatilska zazidamo. Prozor koji se nalazi u kupatilu bih zadržala pošto je dobro imati ga zbog provetravanja, a i enterijer mnogo lepše izgleda kada postoji direktno dnevno svetlo.

Rušenjem zida između kupatila i toaleta dobijamo lep i velik prostor koji možemo iskoristiti na razne načine. Jedan je, pošto imamo dovoljno mesta, da napravimo tuš kabinu i klasičnu ležeću kadu. U tuš kabinu bih postavila podnu kanalicu koja će doprineti funkcionalnosti i estetici same tuš kabine a i tako bismo izbegli postavljanje tuš kadice. Naravno, izvođač radova u tom slučaju naročito treba da obrati pažnju na hidroizolaciju tuš kabine.

Takođe bih preporučila da stavimo samo jedan fiksni stakleni paravan u tuš kabinu umesto da je zatvaramo sa obe strane, jer se time ne gubi na funkcionalnosti, a dobijamo čistu i jednostavnu liniju kupatila. Kada bi bila ugradna ili slobodnostojeća, na Vama je da odlučite, estetski je prihvatljivo i jedno i drugo rešenje. Iznad kade bih postavila horizontalni bojler pošto postavka protočnog bojlera može da bude tehnički teže izvodljiva, što može da bude problem pošto ne znam koliko je to moguće u ovom trenutku kada Vam je stan sređen.

Bojler bi se obložio gipsanim pločama tako da bi bio sakriven a sa prednje ili donje strane bi trebalo ostaviti revizioni otvor kako bi se po potrebi moglo prići bojleru zbog servisa i održavanja. Stavila bih konzolnu wc šolju sa ugradnim vodokotlićem. Pošto je zid na kome bi se postavljala wc šolja spoljašnji, ugradni vodokotlić možemo uzidati bez potrebe da se pravi banak od gipsa.

Kod umivaonika bih kao detalj napravila lagani nameštaj koji bi vizuelno lebdeo u prostoru,a umivaonik bi mogao da bude ili ugradni ili nadgradni. Nadgradni je možda malo elegantniji. Što se tiče odabira boja u kupatilu predložila bih Vam neke mirne tonove. Pod bi mogao da varira između beton sive i crne, tako bi dobili na eleganciji a i održavanje bi bilo lakše.

Predlog za kupatilo i toalet
Predlog za kupatilo i toalet / nacrt: Vanja Lebović

rešenje za kupatilo - predlog

1. Nadgradni umivaonik sa nameštajem
2. Vertikalni ormarić za kozmetiku
3. Ugradna kada
4. Tuš kabina sa trakastim slivnikom
5. Konzolna WC šolja sa ugradnim kotlićem
6. Niše u zidu za kozmetiku obložena keramikom
7. Ugradno ogledalo ispod kog se ne lepi keramika
8. Maska od gipsa za horizontalni bojler

Zidovi bi po mom mišljenju najbolje bilo uraditi u beloj mat keramici. Kao detalj na pod tuš kabine i na frontalni deo kade možemo da postavimo neki jednobojni mozaik. Bilo bi zanimljivo da mozaik bude nejednak, da podseća na kamen ali da nije trodimenzionalan već ravan. Ako ne volite mozaik, mogli bi se poigrati sa drugim formatima zidnih ili podnih keramičkih pločica. Kao glavni detalj u kupatilu bih iskoristila zonu kod umivaonika. Mogli bi napraviti kombinaciju kerok ploče ispod umivaonika, pošto je medijapan suviše osetljiv na vlagu, i lagane fioke od punog drveta koje ne mora biti savršeno obrađeno ispod ploče. Veliko ogledalo vizuelno povećava prostor, tako da možemo da napravimo jedno takvo iznad umivaonika. Sve baterije bi mogle da budu ugradne sa skrivenim instalacijama u zidu u mat inox finišu.

Ovako urađeno kupatilo bi bilo u industrijskom stilu, ali bi takođe imalo i elemente klasičnog muškog kupatila. Da ne bi bilo preterano hladno stavili bi drvo koje bi unelo toplinu u prostor. Nadam se da ćete uz pomoć ovih saveta moći da nađete pravu kombinaciju za sebe.