Laminatni podovi: Toplina i estetika za boravak dece

Specifičan program boravištanceta, odnosno usluge dnevnog boravka za decu različitih uzrasta, bio je glavni ulazni podatak za opremanje prostora. Obzirom da se „Maštodrom“ nalazi u lokalu koji je iznajmljen, bilo je neophodno da sve intervencije budu takve da se prostor u nekom trenutku može jednostavno vratiti u svoje prvobitno stanje, ako je potrebno. Zato su sačuvani svi osnovni elementi opreme lokala, ali je bilo neophodno osnovno prilagođavanje potrebama Boravištanceta, kao i naravno dizajn elemenata opremanja koji će ujedno biti funkcionalan i fleksibilan, ali i zabavan i inspirativan za boravak dece.

Prostor je funkcionalno podeljen u nekoliko ambijenata, od kojih su neki i fizički odvojeni od drugih. Ulazni deo, svakako, posvećen je prijemu dece i odlaganju stvari, pa se tu nalaze prijemni pult, mesto za sedenje i čiviluci oblikovani kao kuće u nizu.

Nakon prijema, deca ulaze u jedinstven i veliki glavni prostor boravištanceta, površine 67 m2. U okviru ovog jedinstvenog prostora smenjuju se ambijenti čitanja, igranja, gledanja, radionice. I prostor za učenje je predviđen, delimično izolovan gipsanom pregradom koja je postavljena u visini od 2 m.

U zadnjem delu duguljastog lokala smeštene su prateće funkcije boravištanceta – toaleti, čajna kuhinja sa trpezarijom i kancelarija/prostor za individualni rad sa decom. Prirodna svetlost u kancelariji omogućena je postavljanjem velikog fiksnog prozora na višem delu zida orijentisanog ka ulazu.

U dizajnu prostora korišćene su jarke i osnovne boje, koje su i deo vizuelnog identiteta „Maštodroma“. Pošto se „Maštodrom“ nalazi u gradskom centru, u jednom od novih urbanih naselja, osnovna inspiracija za oblikovanje enterijera bio je upravo grad, te su kuće i zgrade, i različiti arhitektonski oblici poslužili kao inspiracija za formiranje elemenata enterijera.

Maštodrom / autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ / foto: Miloš Martinović
Maštodrom / autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ / foto: Miloš Martinović

Veliki glavni prostor je potpuno slobodan od nameštaja i elemenata u svom središnjem delu – ostavljen da se fleksibilno koristi i preuređuje za potrebe različitih aktivnosti koje deci nudi „Maštodrom“. Svi elementi enterijera nalaze se na obodima prostora, na njegovim zidovima. Prostorom dominira slobodna podna površina, za čiju oblogu je odabran laminat u drvenom dezenu.

Standardno za stambeno-poslovne komplekse, u lokalu je bio predviđen i izveden pod keramičkih pločica, u neutralnoj boji, koji teoretski odgovara različitim sadržajima koji se u lokal mogu smestiti. Međutim, obzirom na specifične potrebe prostora prilagođenog boravku deci, nije bilo moguće da se postojeća podna obloga zadrži iz dva razloga. Prvi razlog svakako je činjenica da se radi o hladnom podu, koji bi za decu bio neodgovarajući i u smislu udobnosti korišćenja, i u smislu zaštite zdravlja. Drugi razlog je svakako estetika, gde je bilo potrebno podnu oblogu uklopiti sa ostalim elementima enterijera i atmosferom koja se želela postići u prostoru.

Kao primarna podna obloga, koja dominira prostorom Boravištanceta, odabran je laminat u drvenom dezenu. Laminatni pod pripada toplim podovima, što znači da je prijatniji za vrstu aktivnosti koja se dešava u „Maštodromu“. Odabrana nijansa drvo dekora dobro se uklopila sa jarkim bojama na zidovima i drvenim elementima enterijera, i pružila neutralnu, ali toplu, vizuelnu osnovu za nadgradnju prostora u smislu njegove uvek promenljive dekoracije. Najzad, laminatni pod sa svojom visokom otpornošću na habanje i lakoćom za održavanje i čišćenje, predstavlja dobro rešenje za prostore koje očekuju veliki dnevni promet, kao što je to slučaj sa Boravištancetom.

U slučaju ovog projekta, dodatna vrednost primene laminatnog poda je u jednostavnosti njegovog postavljanja koje ne zahteva lepljenje. Obzirom da se ovde radi o iznajmljenom lokalu, te da je jedan od zahteva klijenata bio da se prostor može relativno jednostavno vratiti u prvobitno stanje, odabir laminata je bio logičan. U slučaju da ima potrebe za povratak originalnom keramičkom podu koji se nalazi ispod, ili pak potrebe za zamenom podne obloge, u slučaju laminata, ovakva operacije će biti izvedena relativno lako i brzo, bez obimnih građevinskih radova.

Maštodrom / autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ / foto: Miloš Martinović
Maštodrom / autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ / foto: Miloš Martinović

Originalni keramički pod u lokalu zadržan je samo u toaletima i u ambijentu ulaza, odnosno prijema dece. U prostor prijema ulazi se direktno iz spoljnog prostora, i to je prostor u kome se zadržavaju i roditelji, i deca pre presvlačenja i odlaganja spoljne odeće. U tom smislu, procenjeno je da je za ovaj ambijent keramički pod adekvatan, a da se prelazom sa hladnog keramičkog poda na topli pod sa drvenim izgledom, praktično i vizuelno, vrši demarkacija prostora namenjenog isključivo deci i njihovim aktivnostima.

Laminatni pod postavljen je u svim ostalim ambijentima koji čine jedinstveni prostor „Maštodroma“. U glavnom prostoru, na zidovima smenjuju se siluete „kuća“ u različitim bojama, ramovi i crne table, sa različitim funkcijama: prostor za izlaganje dečijih crteža i radova, zidna biblioteka, motoričke igre i aktivnosti, prostor za odlaganje igračaka, klupica za sedenje, prostor za odlaganje jastuka i taburea koji služe kao sedišta raspoređena po podu glavnog prostora. Većina aktivnosti odigrava se na podu, ili na niskom sedenju. U formi niskog sedenja, prilagođenog dečijem uzrastu, oblikovan je i realizovan i veliki kauč pored biblioteke, sa primarnom namenom platforme za čitanje.

Maštodrom / autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ / foto: Miloš Martinović
Maštodrom / autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ / foto: Miloš Martinović

U dnu glavnog prostora, u plavoj kućici, veliki ekran omogućava gledanje edukativnih sadržaja iz udobnosti lazybag-ova koji su smešteni ispred njega.

Korišćenjem lazybag-ova, uz taburee i jastuke, kao pokretnih elemenata niskog sedenja, zadržava se fleksibilnost u korišćenju i omogućava da se prostor lako prilagodi različitim aktivnostima. Zidovi Boravištanceta dodatno su oplemenjeni muralima u bojama brenda, sa tematikom kuća i grada, ali oplemenjenog prirodnim elementima. Murali su osmišljeni i realizovani od strane umetnika Ognjana Dževrnje koji stoji iza brenda BašBrush.

  • Autor teksta: Milena Zindović d.i.a.
  • Autori projekta: Arhitektonski studio „MZ Studio“ (Milena Zindović, Aleksandra Savović)
  • Foto: Miloš Martinović