Ekološki prihvatljivi podovi: Održiva budućnost

Izbor podova je od krucijalne važnosti za bezbednost i komfor prostora, ali i njegov estetski identitet. Međutim, važno je i da je izabrana podna obloga u skladu s imperativima XXI veka u kojem ekološki aspekt i energetska efikasnost imaju sve veći značaj.

Neophodnost savremenog doba

Imperativi modernog doba jesu briga o ekologiji i energiji jer se u našem veku suočavamo sa činjenicom da je priroda u velikoj meri ugrožena i da je prirodnih resursa sve manje. Takođe, prisutna energetska kriza za posledicu ima i različita poskupljenja. Sve zajedno katkad direktno, a ponekad i neosetno utiče na naš stil života i naposletku zdravlje.

Ipak, savremene tendencije u građevinarstvu moramo posmatrati i u svetlu potreba modernog društva koje, pored praktičnosti, polaže veliku pažnju i na estetsku dimenziju i komformizam. Krajnji cilj je potom jasan: dobiti rešenje koje je ekološki prihvatljivo, ali koje je lepo, udobno i funkcionalno, što predstavlja poseban izazov za projektante i dizajnere.

Ekološki prihvatljive opcije i održivost izuzetno su važni aspekti u arhitekturi i odnose se na sve segmente uređenja enterijera – od poda do plafona. Kada je reč o podnim oblogama, važan je odabir materijala, njegove performanse, ali i način ugradnje i održavanje, kao i to koliko doprinose energetskoj efikasnosti celog objekta. Danas je, stoga, važan izbor podova koji podrazumevaju obzir prema prirodnom okruženju, a koji zatim sledstveno dovodi do smanjenja zagađenosti prirode i očuvanja prirodnih resursa, kao i prirodnih staništa biljnog i životinjskog sveta.

Ta briga, ali i potreba savremenog čoveka kreće od proizvodnih procesa, a završava se pri konačnoj upotrebi građevinskih materijala. Takođe, ne treba prenebreći da ekološki materijali podrazumevaju i bezbednost pri upotrebi.

Drvoprodex drveni podovi
foto: Drvoprodex d.o.o.

Čuvajmo prirodu

Održivi podovi načelno su od materijala čijom proizvodnjom i upotrebom dolazi do smanjenja negativnog delovanja na ekosistem. Naime, na taj način podstiče se zdravije okruženje jer se koriste reciklirani materijali ili oni dobijeni iz obnovljivih izora. Recikliranjem, na primer, drveta znači da se za istu količinu ove građe može proizvesti više podnih obloga. Takođe, kada je, recimo, reč o drvenim podovima, važna je i optimizacija izbora. Na primer, tvrdo drvo se koristiti ređe od mekog, treba izbegavati ugrožene vrste.

U tom svetlu je sve više specijalizovana upotreba bambusa koji brzo raste i lako se obnavlja. U mnogih državama se u skladu s navedenim prati ceo lanac proizvodnje i nabavke i postoje sertifikati o održivom upravljanju, posebno jer je drvo neizbežan građevinski materijal, pa proizvodnja i upotreba drvene građe ne sme biti pretnja očuvanju prirode.
Kako ovo pitanje obuhvata različite aspekte čovekovog delovanja i nadilazi samo građevinski sektor, važno je brigu o resursima pojačati i na institucionalnom nivou.

U svetu podova svakim danom sve je više primera kako naš izbor može biti ekološki opravdan i sinonim za održivost, ali, sa druge strane, i moderan i kvalitetan, takav da odgovori svim funkcionalnim i estetskim potrebama modernog uređenja. Osim što na ovaj način arhitekte odgovaraju izazovima savremenog doba, nesporna je i činjenica da je inovacija i kreativnih i neobičnih rešenja nikad više, pri čemu celo društvo stremi mudrijim izborima.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

Neki dobri primeri

Podovi od plute se uglavnom prave od suve kore hrasta, pri čemu se dobija pod sa vazdušastim džepovima, koji apsorbuje vlagu, koji je čvrst i teško zapaljiv, vrlo otporan na tragove korišćenja. Obrezivanjem kore, drvo nastavlja svoj život. Ovi su podovi odličan zvučni i toplotni izolator, te se njihovom upotrebnom sledstveno smanjuje i količina potrošene energije potrebna za grejanje i hlađenje prostora.

Ovakav pod može biti napravljen i od nusprodukata proizvodnih procesa, na primer vinskih čepova, koji se skupljaju, od njih se formiraju listići, potom povezuju vezivnim sredstvima, da bi se naposletku dobile kompresovane granule koje se koriste za oblaganje podova. Gumeni podovi mogu se dobiti od prirodnog kaučuka, ali i reciklažom svih vrsta gume, kada se gumeni granulati povezuju vezivnim sredstvima. Ovi podovi su udobni, elastični, imaju dobra akustična svojstva i vrlo se lako održavaju. Danas se sve više širi polje njihove upotrebe, a posebno su podesni za dečja igrališta, sportske terene ili teretane, odnosno prostore gde je neophodno osigurati bezbednost pri kretanju.

Pod od bambusa vrlo je čest i atraktivan izbor među dizajnerima. Dobija se od biljke koja se regeneriše jer se za proizvodnju seku njeni delovi – ne vadi se iz korena. Na kraju dobijamo pod koji je kvalitetan, izdržljiv, vodootporan, lako se postavlja, pod koji može biti različitih nijansi, za završnim uljanim slojem ili voskiran. Praktična i ekološka opcija svakako je i linoleum koji podrazumeva mešavinu lanenog ulja i praha od plute, smole, drvnog brašna, mlevenog krečnjaka i prirodnih pigmenata u različitim bojama, koji se nalaze na podlozi od jute. Prirodan je i teško zapaljiv, trajan i otporan, a nalazi se u mnogo boja.

Kako zaštititi parket u potkrovlju
Brodski pod, višeslojni parket / foto: MAGIC FLOOR d.o.o.

Pri uređenju enterijera i danas je nezaobilazna upotreba drvenih podova jer je drvo neprikosnoveno u pogledu kvaliteta i topline koju pruža prostoru. Kombinacija različitih vrsta drva i to različitih debljina omogućuje proizvodnju višeslojnog parketa, što je danas iz više razloga vrlo poželjna opcija. Kompozitnim parketom smanjuje se upotreba jedne vrste drveta, a višeslojnost osigurava i stabilnost, kao i lakše postavljanje, bez lepka.

Zanimljiva je i upotreba podova od reciklirane kože. Naime, razvojem tehnologije dobija se čvrsta i praktična podloga tako što se reciklirana koža meša sa prirodnim kaučukom i drugim sastavim delovima, uključujući i pigmente, gde je rezultat pod kojeg odlikuju antibakterijska, antialergijska i antistatička svojstva. Savremen i moderan izbor jesu i betonski podovi. Iako odlikuju minimalistički stil uređenja enterijera, oni nisu samo atraktivno rešenje, oličeno monolitnošću, upotrebom različitih boja, motiva i tekstura, već i nadasve praktično rešenje. Ovi podovi su izdržljivi, trajni, akumuliraju toplotu, jednostavno se održavaju. Najbitnije, prave se od obnovljivih sirovina, što utiče na manju potrošnju resursa i nastanak otpada.

Optimalna rešenja

Podovi koji doprinose energetskoj efikasnosti su i oni koji su dobri za kombinovanje sa podnim grejanjem, kao optimalnim rešenjem. Naime, eksploatacija fosilnih goriva, zagađenja koja proizvode ložišta, energetska kriza i bespotrebno rasipanje energije, posledično dovode i do poskupljenja energenata. U tom svetlu podno grejanje je vrlo efikasno rešenje jer se njime optimizuje potrošnja energije, jednostavno je za ugradnju i finansijski isplativo pošto je potrebna manja snaga, a energija se ravnomerno raspoređuje u prostoru.

Ona se transponuje kroz kablove u podu. Njime se postiže i osećaj prijatnosti preko niže temperature vazduha, a naposletku dolazi i do 30% smanjenja utrošene energije. Uz pomoć programiranih termostata i preko interneta moguća je daljinska kontrola, što ovaj vid grejanja čini još praktičnijom opcijom.

Minimalistički enterijer dnevne sobe
foto: freepik.com

Energetska efikasnost podova je važna tema i stoga što se preko podova – zbog njihove velike površine – gubi veliki postotak energije, a posebno ako imamo i podrumske prostorije. Stoga je bitna i njihova dobra izolacija pri gradnji kuće, na primer postavka poda na stirodur koji se postavlja između betonske ploče i ravnajućeg sloja, preko kojeg može ići i podno grejanje.

Iako izolacioni sloj treba da bude što bolji, potom je važan i sam izbor podne obloge koja, ako odaberemo podno grejanje, treba da bude uklopiva s njim – podov poput kamena, keramičkih pločica, dvoslojnog parketa, LVT ploča, linoleuma, gumenih ili plutanih podova.

Korak napred

Ekološka osvešćenost je u biti očuvanja zdravlja, koja se manifestuje kroz upotrebu organskih ili recikliranih materijala. Otuda se ovakvi materijali nazivaju i eco-friendly, što znači da su poreklom iz obnovljivih izvora i mogu se reciklirati, a proizvode se po industrijskim procedurama koje bi trebalo da regulišu kompletan proces, od zaštite drveta od štetočina, preko seče sirove šume, sve do upotrebe. Sa druge strane, važno je da naši izbori budu i praktični i energetski efikasni.

LVT podovi modularni podovi
foto: Modularni podovi – LVT podovi u luksuznoj kući

Svaki korak napred, koji se može ogledati i na individualnom planu, doprineće boljem sutra svih nas. Stoga je važno osvestiti probleme i potrebe današnjice kako bismo išli ka boljem sutra.

Prethodni tekstSve što treba da znate o dobrom sanitarnom sistemu
Sledeći tekstŠta je Shabbi Chic stil i kako može da zasija u vašem domu