Šta možete da očekujete od samolepljivih tapeta

Iako se tapete godinama nalaze na društvenoj sceni kao zidne obloge koje su uvek u trendu, poznato vam je da su se one menjale. Naravno na bolje. Takva jedna promena nastala je kada je način lepljenja tapeta u pitanju.

Samolepljive tapete su tapete savremenog doba

Za razliku od nekadašnjih papirnih tapeta, za čiju postavku je bio neophodan lepak, koji se prvo mora napraviti, potom ravnomerno naneti na zid i samu tapetu i tek onda pristupiti lepljeni, danas imamo tapete koje isti već imaju na sebi. Odnosno, dovoljno je skinuti zaštitnu foliju sa leđne strane tapete i istu zalepiti na zid.

Da ne bude zabune. Danas još uvek postoje papirne tapete, ali su sve manje u upotrebi budući da su samolepljive tapete lake, jednostavne i praktične za upotrebu. Međutim i prilikom njihove upotrebe treba biti obazriv.

Jednostavnost je na ceni

Samolepljive tapete su lake za lepljenje, ali zahtevaju ozbiljan pristup tom procesu, odnosno važno je biti skoncentrisan i pažljiv. Pitate se zašto? Zato da ne bi došlo do pogrešnog lepljenja, preklapanja i sličnih nepravilnosti koje, istina, neće napraviti nerešive probleme, ali će uticati na dužinu lepljenja, odnosno bespotrebni gubitak vremena.

Nova vizura enterijera uz 3D samolepljive tapete

Kada pričamo o ovim tapetama, posebno su zanimljive 3D samolepljive tapete, koje su takođe lake za upotrebu, ali i estetski neodoljive. Ta estetika postiže se vernim oponašanjem prirodnih materijala (kamen, cigla, drvo) što ih svrstava u veoma tražene samolpeljive tapete, posebno kada se želi istaći neki deo u enterijeru. Ima ih u raznim teksturama, bojama, vodootporne su, te se mogu primeniti kako u stambenim, tako i u poslovnim prostorima.

Pored estetike, 3d samolepljive tapete su značajne debljine od nekoliko milimetara do jednog centimetra, te se svrstavaju u ozbiljne toplotne i zvučne izolatore. Takođe, važna osobina je da su napravljene od pene i polietilena, te spadaju u grupu ekoloških zidnih obloga, što je, složićete se, izuzetno važno u vremenima kada je zaštita životne sredine nužna.

Ono na šta treba obratiti pažnju, kada su 3D samolepljive tapete u pitanju, jeste:

  • da treba dobro izračunati površinu koja se pokriva, a onda shodno tome kupiti dovoljan broj ploča ovih tapeta, koje, uglavnom, pokrivaju pola kvadratnog metra površine. Ako slučajno i dođe do nekih odstupanja, ove najlepše tapete se lako seku i kroje, te neće biti nekih estetskih odstupanja,
    prilikom lepljenja važno je preklapati obod jedne preko oboda druge tapete, kako bi lepljenje bilo što efikasnije. Takođe, krajnje tapete bi bilo dobro dodatno zalepiti silikonom, kako ne bi došlo do prodora vazduha i vode, što bi proizvelo njihovo odlepljivanje.

Ukoliko se ispoštuju ovi saveti, samolepljive 3D tapete mogu ukrašavati vaše zidove i do 10 godina. Impresivno, zar ne? A, ako tome dodamo i podatak da se, pored zidova, samolepljive tapete mogu koristiti i za lako i jednostavno osvežavanje izgleda nameštaja i vrata, treba reći da su samolepljive tapete dobra uvertira za najlepše tapete .

Opustite se i krenite u potragu vašeg najlepšeg komada tapeta koji će vam ulepšati svakodnevicu. A kada je svakodnevica lepa, eto uvertire za ništa manje lep život.